25.03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik Kulturskolan, Nynäsvägen 20, Nynäshamn

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i Nynäshamn 🗺

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.

Kwartludium fokuserar på att framföra verk av unga tonsättare verksamma både i Polen och utomlands skapade speciellt för denna unika instrumentella kombination. Ensemblen påbörjade ett projekt med Marsel Nichan 2020 som mynnade ut i en Sverigeturné hösten 2021. Nu är de aktuella med ny musik och släpper skiva i samband med denna konsert.

På scen

Kwartludium: Dagna Sadkowska (violin), Piotr Nowicki (piano), Michal Górczyński (klarinett, bass klarinett), Pawel Nowicki (slagverk).

Fri entré, men föranmälan krävs på grund av ett begränsat antal platser. Eventuella återstående platser släpps 30 minuter innan konserten. Föranmälan görs till anmalan.sodertorn@abf.se senast den 24 mars. Skriv ”Kwartludium” i ämnesraden. I mejlet skriver du ditt namn, e-postadress och antal platser du vill boka.

Arrangörer: Kulturföreningen Nuova Arte, Polska institutet i Stockholm och ABF Södertörn med stöd av Nynäshamns kommun.

Kwartludium grundades 2002 och består av violinisten Dagna Sadkowska, klarinettisten Michał Górczyński, slagverkaren Paweł Nowicki och pianisten Piotr Nowicki. De framför huvudsakligen verk av unga tonsättare i Polen såväl som utomlands som skrivits särskilt för kvartettens unika besättning. Kwartludium har givit dussintals uruppföranden på prestigefyllda festivaler världen över, som Unsound i New York, Beijing Modern Music Festival, Loop Festival i Bryssel och Audio-Art i Kraków. Modern improvisationsmusik är också en viktig del av ensemblens repertoar och omfattar grafiska och intuitiva kompositioner av inriktningens främsta samtida utövare. På repertoaren finns också verk av tonsättare som Karlheinz Stockhausen, Cornelius Cardew och Dubravko Detoni. Sedan 2014 har ensemblen med stöd av Konstnärsnämnden uppfört verk av flera svenska tonsättare, däribland Joakim Sandgren, Mika Pelo, Rei Munakata, Ivo Nilsson, Henrik Denerin och Dror Feiler. Ensemblen har förärats med flera utmärkelser, senast med ett jubileumspris utdelat av Polens departement för kultur och nationellt kulturarv med anledning av Kwartludiums 20-årsjubileum 2022. Ensemblen har deltagit i de europeiska nutida musikprojekten Re:New Music 2009 och New Music:New Audiences 2012 tillsammans med andra välrenommerade europeiska musiker och ensembler.

Mer info om Kwartludium.

Mer info om Marsel Nichan. 

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Musik
Kulturskolan, Nynäsvägen 20, Nynäshamn Map

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik