27.03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars 1863”

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.

Januariupproret var den största och längsta av de polska folkresningarna mot den ryska makten i ett försök att återfå landets självständighet. I Sverige var polensympatier starka, både dagspressen och många svenska intellektuella gav uttryck för sitt stöd åt de polska frihetskämparna. En lång rad dikter tillägnade Polens kamp kom till. Karl Wetterhoff var en av de som deltog i polendebatten och riktade kritik mot Europas passivitet i polenfrågan.

Vi presenterar Karl Wetterhoffs dikt uppläst av Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret, Michał Michałowski. Det är den tredje och sista dikten i vår videoserie.

Den 18 januari 2023 inledde Björn Sällqvist vår konsert på Historiska museet med uppläsningen av dikten ”Polen lider” till minnet av upprorets utbrott.

Här är det första avsnittet i serien, dikten ”Polen lider”: 

Här är uppläsningen av ”Den polske frivillige” av Carl Snoilsky:

Filmfoto och filmklippning: Paweł Kania NordFOTO

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Historia >Litteratur

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik