11.05.2023 - 14.05.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst

‘Fundacja Ziemniaki i’ på årets SUPERMARKET 2023 – Stockholm Independent Art Fair

Den polska konstnärliga fonden Fundacja Ziemniaki i blev inbjuden att delta i årets SUPERMARKET 2023 – Stockholm Independent Art Fair. Den här gången äger mässan rum mellan den 11-14 maj 2023 på Stadsgårdsterminalen i Stockholm. Varmt välkommen!

Supermarket – Stockholm Independent Art Fair är en internationell, oberoende konstmässa i Stockholm som presenterar konstnärer från olika delar av världen. Mässans ambition är att uppvisa unika projekt och idéer, bygga broar mellan den svenska och internationella konstscener och tillhandahålla en plattform för möten mellan konstnärer och mottagare. Under årets upplaga av Supermarket – Stockholm Independent Art Fair kommer den polska konstnärliga initiativen Fundacja Ziemniaki i (Fonden Potatis) att presentera verk av tre polska konstnärer: Alicja Wysocka, Ola Korbańska och Agnieszka Cieszanowska.

Missa inte Fundacja Ziemniaki i kort presentation av deras monter på fredag den 12 maj kl. 18!

“Can we, by combining phobias, ideas around “attractive disgust”, sardonic humour and myth, be guided away from this low-grade positivism we have now, to a place where the shadows can mumble? Fundacja Ziemniaki i, by playing with and combining these forces, together with three artists, wants to bring a more magical way of thinking to our lives. Agnieszka Cieszanowska’s c l u s t e r e d questions what’s repulsive and irrational about the way we interact with world, both digitally and IRL. Where do our phobias and fears originate from anyway? When confronted by her pieces we question the way we see the world, and in that moment of not-knowing, the rituals, figures and beliefs of Alicja Wysocka can seep in. Alicja’s beings and traditions are instances of reconnecting with something, something lost but not forgotten. A renewed relationship to our world is needed. One that supersedes the current narrative that tells us nature’s only function is as a carbon sink. Rituals and beliefs have to be a part of this new way of belonging. If this all sounds too serious and lofty, then we’re brought back down to earth by the work of Ola Korbańska. Two huge fabric pieces will hang in the space that read ALL WILL END WELL and WELL, ALL WILL END. The sardonic humour of the last works brings a shot of much needed humour and pathos to the world building that often goes on in the art world. With a wry smile, Ola’s work grounds our imaginations in the urgency of continuous catastrophes.”

Josh Plough, grundaren till Fundacja Ziemniaki i

Mer om Fundacja Ziemniaki i hittar du på fondens officiella hemsida 

Projektet är ett samarbete mellan Fundacja Ziemniaki i, Supermarket – Stockholm Independent Art Fair och Polska institutet i Stockholm, och med stöd från Adam Mickiewicz institutet.

from to
Scheduled Aktuellt >Evenemang >Konst

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia