2.05.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia Hallwylska museet, Stora salongen, Hamngatan 4, Stockholm

Filmvisning av ”Erase the Nation” och samtal med regissören Tomasz Grzywaczewski 🗺

Den 2 maj kl. 16.00 och kl. 18.00 visar Polska institutet i samarbete med Hallwylska Museet, Ukrainska institutet och FSF Föreningen Sveriges Filmfotografer dokumentärfilmen "Erase the nation" på Hallwylska Museet. Fri entré.

Den omskakande filmen i regi av Tomasz Grzywaczewski har gjorts av NID TV – på beställning av Nationella institutet för det polska arvet (Narodowy Instytut Dziedzictwa NID) inom verksamhet av the Polish Support Center for Culture in Ukraine finansierad av Polens kulturdepartament (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego). Den skildrar förstörelsen av det ukrainska kulturarvet som de ryska trupperna har genomfört sedan invasionens början, den 24 februari 2022 . Efter filmvisningen äger rum ett samtal med filmens regissör Tomasz Grzywaczewski.

Program:
16.00 filmvisning av ”Erase the nation”
16.30 samtal och Q&A med regissören Tomasz Grzywaczewski
17.30 mingel
18.00 filmvisning av ”Erase the nation”
18.30 samtal och Q&A med regissören Tomasz Grzywaczewski

Mer om filmen:

’Erase the Nation’ directed by Tomasz Grzywaczewski, shows the destruction of Ukraine’s cultural heritage, having been carried out by the Russian Federation’s troops since 24 February 2022. The film shows the deliberate destruction of Ukrainian monuments from Lviv, Chernivtsi, Ivankiv, Kyiv, and Kharkiv to Izium and Bohorodychy in eastern Ukraine. The crimes committed against secular and religious cultural heritage, from archaeological monuments to modern libraries and schools. Testimonies by Ukrainian cultural representatives paint a picture of a deliberate struggle of barbaric invaders against Ukrainian identity, for which Ukrainian heroes are giving their lives.The film made by NID TV was commissioned by the Polish National Institute of Cultural Heritage within the framework of activities of the Support Center for Culture in Ukraine. It was financed from funds from the Polish Ministry of Culture and National Heritage.

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Historia
Hallwylska museet, Stora salongen, Hamngatan 4, Stockholm Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia