26.09.2023 Aktuellt, Evenemang, Språk Europahuset, Stockholm

Fira Europeiska språkdagen 2023 med oss! 🗺

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen i Sverige består av ett antal språkinstitut och organisationer som tillsammans arrangerar ett språkcafé i Stockholm samt en rikstäckande tävling. Varmt välkommen!

Språkcaféet

I år firar vi Språkdagen tisdagen den 26 september med ett språkcafé på Europahuset i Stockholm. Där erbjuder vi minispråkkurser i ett tjugotal språk, bl.a. armeniska, esperanto, franska, tyska, ukrainska, isländska och teckenspråk. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket för en grupp tar cirka 45 minuter.

När: Tisdagen den 26 september, kl. 9.00-15.00

Var: Europahuset, plan 2, Regeringsgatan 65, Stockholm

Hur: Lärare kan redan nu anmäla sina klasser genom att skicka ett mejl till edlcafe.registration@outlook.com. Ange skola, lärarens namn och mobilnummer samt klass och antal elever. OBS! Maxantal elever per skola: 60.

Sista anmälningsdag: Måndagen den 18 september

Det är först till kvarn som gäller… och vi ber er som fått plats men som får förhinder att meddela oss detta snarast möjligt så att nästa skolklass på väntelistan kan ta er plats i stället.

Språkdagstävling 2023: Vinn en språkresa: Skapa en tecknad serie på ditt favoritspråk!

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet och deltagarna tävlar individuellt, dvs. endast en vinnare koras. Förstapriset är en språkresa värd 20 000 SEK!

Uppgift: Skapa en enkel och rolig tecknad serie på temat tidsresor på ett av de europeiska språk som anges nedan. I din tecknade serie får du endast använda dina egna ord och ditt eget innehåll. Du kan välja att rita 3-8 bilder på ett A4-paper, i landskaps- eller porträttläge och du väljer även själv hur uppdelningen av bilderna görs. Se exemplet på EU-kommissionens representation i Sveriges hemsida. Du kan använda textplattor, undertexter, pratbubblor och andra typer av tecken och bilder. För att förmedla humor kan du på det valda språket t.ex. använda talspråk och utrop, eller växla mellan olika typsnitt, och mellan gemener och versaler med mera. Texten kan skrivas i pratbubblor eller textremsor (se exemplet med pratbubblor).

Bifoga en översättning till svenska på ett separat blad.

Deltagaren (och hens vårdnadshavare) ansvarar för att inget upphovsrättsskyddat material används. Juryn kommer att uppskatta att det finns humor i serien och även att figurerna, deras uttryck och miljö är så originella som möjligt. Tonvikt läggs även vid att historieberättandet har en början, en mitt och ett slut.

Tävlingsregler

• Tävlingsbidraget ska vara på ett av följande språk: albanska, armeniska, azerbajdzjanska, baskiska, bulgariska, bosniska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, frisiska, färöiska, galiciska, georgiska, grekiska, iriska/irländska, isländska, italienska, jiddisch, katalanska/valencianska, kroatiska, kymriska/walesiska, lettiska, litauiska, luxemburgiska, makedonska, maltesiska, montenegrinska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, ryska, samiska, serbiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska och ungerska.

• Tävlingsbidraget ska vara en tecknad serie som den tävlande själv har skapat. Av upphovsrättsliga skäl får man inte använda sig av existerande bilder eller figurer som finns på internet.

• Den tävlande ska gå på högstadiet eller gymnasiet i Sverige.

• Endast ett inskickat tävlingsbidrag per tävlande är tillåtet.

• Arrangörerna kan inte hållas ansvariga om tävlingen ställs in, senareläggs eller ändras på grund av oförutsedda händelser.

• Den tävlande måste själv ha gjort tävlingsbidraget. Innehållet får inte uppfattas som stötande eller strida mot gällande yttrandefrihetslagstiftning eller upphovsrättsliga lagar. Vårdnadshavaren ansvarar för att dessa villkor uppfylls.

• Nätverket Språkdagen i Sverige förbehåller sig rätten att fritt använda, reproducera, anpassa, publicera och sprida tävlingsbidragen i samband med aktiviteterna kring språkdagen.

• Flera deltagare från samma klass eller skola får delta, men deltagarna tävlar individuellt.

• Deltagare under 18 år måste ha vårdnadshavarens tillstånd – fyll då i den bifogade anmälningsblanketten som finns på EU-kommissionens representation i Sveriges hemsida.

• Priset är personligt och resan kan inte överlåtas till någon annan.

• Vinnaren utses av en jury bestående av representanter för Nätverket Språkdagen i Sverige. Juryns beslut går inte att överklaga.

Alla som deltar i tävlingen godkänner ovanstående regler.

Delta i tävlingen

Skicka ditt tävlingsbidrag senast kl 18.00 den 15 september 2023 till comm-rep-sto-rsvp@ec.europa.eu  

Den tävlande behöver även fylla i den bifogade anmälningsblanketten som finns på EU-kommissionens representation i Sveriges hemsida samt se till att den skrivs under av vårdnadshavaren, skannas och skickas bifogat mejlet.

Pris och prisutdelning

Första priset är en voucher för en språkresa till ett värde av 20 000 SEK som inkluderar språkkurs, boende med hel/halvpension och flygresa. Fickpengar och resa till och från flygplatsen i Sverige ingår inte. Prisutdelningen äger rum i samband med firandet av Europeiska språkdagen den 26 september i Europahuset i Stockholm.

Projektet anordnades som ett samarbete mellan EU-kommissionens representation i Sverige och kulturella organisationer samt ambassader i Stockholm, däribland Polska institutet.

Scheduled Aktuellt Evenemang Språk
Europahuset, Stockholm Map

Wisława Szymborska 100 år – invigning av

Det är i år 100 år sedan den polska poeten Wisława Szymborska föddes. På Kulturbiblioteket uppmärksammas detta genom en utställning av bilder tagna av fotografen Joanna Helander. Utställningen och invigningen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Polska institutet. Utställningen pågår mellan 9 december 2023 och 6 januari 2024.
09 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik