27.09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.

Författaren Eva Mattsson ger ut den genom sitt förlag Bring to Life. Utgåvan är i storpocketformat, är något bearbetad och har en ny design. Boken släpps i samband med författarens kammarspel om Katarina Jagellonica som äger rum den 27 september i Multeum, Strängnäs. Både boken och kammarspelet anordnas i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Eva Mattsson är författare, konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. 2018 debuterade hon som författare med Furstinnan – den första biografin om prinsessa från samväldet Polen/Litauen Katarina Jagellonica (1526-83), som genom sitt giftermål med Johan III blev Sveriges drottning och som genom sitt kulturella arv och kontakter med både Polen och Italien bidrog med många impulser till Sverige i fråga om t ex arkitektur och religion. I Furstinnan skildras för första gången Katarinas fascinerande liv, hennes verk och hur hon förändrade Sverige och blev Sveriges enda renässansdrottning. Boken gavs ut med stöd av bl a Polska institutet. 2021 utkom hon med sin andra bok, Vasarna i Vadstena. Sedan 2006 driver hon Bring to Life.

Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik. 2012 uppförde hon Såsom stenen bär liv, 2014 Fjärilen och kronan och 2015 Ingen utom döden. Som konstvetare arbetar Eva Mattsson professionellt med att levandegöra historia. Genom föreställningarna ville hon testa nya format och samtidigt innehållsmässigt belysa Katarinas liv, alliansäktenskapens roll och maktens retorik kontra människan. Monologerna baserades på material från hennes researchresor i Milano, Kraków, Vilnius, Åbo och olika platser i spåren av Katarina. Eva letade källor, tog bilder och gjorde ljudupptagningar med mål att ge publiken en spännande resa i tid/rum samt sydde en reproduktion av Katarinas dräkt till sig själv samt skrev manus.

Eva Mattsson har också gett många föreläsningar om Katarina Jagellonica runt om i landet. Föreställningarna och föreläsningarna om Katarina Jagellonica har ofta arrangerats med stöd av Polska institutet i Stockholm.

Mer info: www.bringtolife.se
Scheduled Aktuellt Evenemang Historia

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film