2.10.2023 - 8.10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Kinoteka 2023

Årets miniupplaga av filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-8 oktober 2020, i Haninge kulturhus i Handen och på Klarabiografen i Stockholm.

Program:

Måndag, 2 oktober 2023 – Kinoteka on tour

18:00 VERONIKAS DUBBELLIV av Krzysztof Kieślowski (La double vie de Véronique /Podwójne życie Weroniki, 93 min). Samtal med Wanda Bendjelloul efter filmen.

Plats: Haninge kulturhus, Auditoriet

Biljetter: Haninge filmstudios medlemskapskort behövs. Som medlem får du gå på alla filmvisningar gratis. Medlemskapet löses utan kostnad i lånedisken på Biblioteket i Handen och gäller för en termin i taget.

Fredag, 6 oktober 2023 – Kinoteka on tour

17:30 Invigning och mingel

18:00 KVINNAN PÅ TAKET av Anna Jadowska (Kobieta na dachu, 95 min). Regissörsbesök: efter filmen följer ett samtal mellan Wanda Bendjelloul och regissören Anna Jadowska.

Plats: Haninge kulturhus, Auditoriet

Biljetter: Fri entré, men ett begränsat antal platser. Hämta din biljett i kassan på Biblioteket i Handen.

Om filmen

Mira (58 år) går upp tidigt, hänger ut tvätten, köper mat till sin tropiska fisk och försöker råna en bank. Hennes desperata försök misslyckas, men tvingar henne att se på sitt liv ur ett nytt perspektiv. Finns det något hon fortfarande kan ändra i det?

“Kvinnan på taket” är en polsk-fransk-svensk samproduktion. För fotot står den polska filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt, utbildad på den ansedda polska filmhögskolan i Łódź, numera verksam i både Sverige och Polen. Hon är den första kvinnliga Guldbaggevinnaren i kategorin Bästa foto. För filmens musik står den svenska artisten och kompositören Katharina Nuttall. Huvudrollsinnehavaren Dorota Pomykała belönades med Örnen 2023 och Guldlejonen 2022 i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

Söndag, 8 oktober 2023

19:00 FILIP av Michał Kwieciński (Filip, 125 min).

Plats: Klarabiografen, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Biljetter: 50 kr, Klarabiografens webbsida

Filip har levt ett bekymmerslöst liv i Polen tills den dag han förlorar hela sin familj. Som servitör på ett exklusivt hotell gömmer han sig i hjärtat av det nazistiska Tyskland och kan fortsätta att njuta av det goda livet med lyx, kvinnor och internationella vänner. Men snart börjar kriget att kräva offer bland dem som står honom nära och hela hans liv börjar falla samman som ett korthus.

Filmen bygger på Leopold Tyrmands roman med samma titel och belönades med Silverlejonen på filmfestivalen i Gdynia 2022.

from to
Scheduled Aktuellt Evenemang Film

Polska spår. Grupputställning på Södertälje konsthall 🗓

Varmt välkomna på vernissage av utställningen Polska spår den 23 mars på Södertälje konsthall! Bandet Ukrainian-Polish Orchestra spelar polsk musik och de polska konstnärerna Józef Gałązka och Natan Kryszk presenterar en performance inspirerad av Władysław Hasiors konst. Dessutom är alla välkomna att delta i processionen till Hasiors installation ”Solspann”. Utställningen är en hyllning till och en påminnelse om det livaktiga kulturutbytet mellan Sverige och Polen under de senaste decennierna och ingår i en serie evenemang som uppmärksammar konsthallens utställningshistoria.
23 03.2024 25 05.2024 Design, Evenemang, Film, Historia, Konst, Teater

Visningen och möte med regissören av Magdalena

Tack till alla som deltog i visningen av Magdalena under V4 Film Days på Zita Folkets Bio igår kväll! Speciellt tack till regissören Filip Gieldon som introducerade filmen samt samtalade med publiken efter visningen. Det var ett stort nöje att höra Filip berätta mer om filmprocessen.
22 02.2024 Evenemang, Film, Galleri

THE PEASANTS (CHŁOPI) – svensk galapremiär på

Den 28 februari kl. 18:00 arrangerar Njutafilms och Polska institutet den svenska galapremiären för Polens Oscarsbidrag The Peasants (Chłopi) av DK Welchman och Hugh Welchman, regissörerna bakom Loving Vincent. Efter visningen leder Wanda Bendjelloul ett samtal om filmen med våra gäster: animationsregissören och art director Piotr Dominiak samt skådespelarna Sonia Mietielica och Robert Gulaczyk.
28 02.2024 Aktuellt, Evenemang, Film, Litteratur