29.11.2023 - 5.12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik Kulturhuset Väven, Umeå

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på Umeå Filmfestival och konsert av Tymoteusz Bies 🗺

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!

Den tionde upplagan av Umeå FIlmfestival (UEFF) pågår mellan den 29 november och den 5 december 2023. Damian Kocurs film ”Bread and Salt” (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 som avslutningsfilm i visningsrummet Mingla i Kulturhuset Väven. Efter den sista visningen kommer Tymeoteusz Bies, som spelar huvudrollen, att svara på frågor men även att hålla en pianokonsert.

Projektet är ett samarbete mellan Polska institutet Stockholm, Norrlandsoperan, Kulturhuset Väven i Umeå och Folkets Bio.

Läs mer på festivalens hemsida.

Om filmen

”När Tymek som studerar i Warszawas musikakademi återvänder till sin hemstad under sommaren, blir han efter ett tag indragen i en konflikt mellan lokala ungdomar och invandrare. Till en början tillbringar han tiden med sin bror och ett gäng dagdrivare, vilket inte inspirerar Tymek speciellt mycket. Det är mest tomprat, rökande och öldrickande. Han har visserligen en flickvän, men det är hans pianospelande som betyder något. Och spela kan han göra på ett enkelt piano hos sina föräldrar. Utöver detta är det dagliga besöket på en lokal kebab-bar en del av sommarlivet. Baren drivs av arabiska invandrare och till slut uppstår motsättningar mellan dessa och dagdrivarna.” (Umeå Filmfestival)

Om Tymoteusz Bies

Tymoteusz Bies föddes 1995. Som solist debuterade han som 8 åring när han uppträdde med Schlesiens Symfoniorkester i Katowice. 2018 avslutade han sin 20 år långa musikutbildning vid Musikhögskolan i Katowice som bästa student – med titeln Primus Inter Pares. Sedan 2020 arbetar han där som biträdande lektor på institutionen för piano. Tymoteusz har vunnit drygt 30 priser i polska och internationella pianisttävlingar, bl a Fryderyk Chopins internationella pianotävling, Friuli Venezia Giulia International Piano Competition och Karol Szymanowskis internationella musiktävling. Han uppträder flitigt i Polen och utomlands och har medverkat i flera festivaler. Som solist samarbetade han med de flesta polska symfoniorkestrar under ledning av bl a Lionel Bringuier, Juozas Domarkas, Lawrence Foster och Domingo Hindoyan. På sin breda repertoar har han både gammal och samtida pianomusik. Mest tycker han om att spela sällsynt spelade verk, av t ex  Bohuslav Martinů, Alban Berg, Aleksander Lasoń, Witold Szalonek och Andrzej Kwieciński.

Han har gjort en rad inspelningar av musik av bl a Karol Szymanowski och Witold Lutosławski för Polens Radio och har släppt tre studioalbum med verk av F. Chopin, W. A. Mozart, F. Schubert, K. Szymanowski, M. Weinberg, F. Poulenc, C. Debussy och K. Penderecki. Just nu pågår arbetet med artistens nya album. Tymoteusz var under säsongerna 2020/2021 och 2021/2022 artist-in-residence hos Nationella polska radiosymfonikerna i Katowice. Dessutom är han mycket verksam inom musikproduktion och filmmusik. 2021 spelade han huvudrollen i den polska långfilmen ”Chleb i sól” (”Bread and salt”) där han även stod för pianomusiken. Filmen i regi av Damian Kocur fick en rad priser på flera filmfestivaler, t ex i Venedig, Gdynia, Cottbus, Antalya, Cairo och Gijon. Förra året visades filmen av Polska institutet på Zita Folkets Bio i Stockholm under European Film Festival, arrangerad av EUNIC Stockholm i samarbete med EU-kommissionen i Sverige.

Foto: Wojciech Grzędziński

from to
Scheduled Aktuellt Evenemang Film Musik
Kulturhuset Väven, Umeå Map

Visningen och möte med regissören av Magdalena

Tack till alla som deltog i visningen av Magdalena under V4 Film Days på Zita Folkets Bio igår kväll! Speciellt tack till regissören Filip Gieldon som introducerade filmen samt samtalade med publiken efter visningen. Det var ett stort nöje att höra Filip berätta mer om filmprocessen.
22 02.2024 Evenemang, Film, Galleri

THE PEASANTS (CHŁOPI) – svensk galapremiär på

Den 28 februari kl. 18:00 arrangerar Njutafilms och Polska institutet den svenska galapremiären för Polens Oscarsbidrag The Peasants (Chłopi) av DK Welchman och Hugh Welchman, regissörerna bakom Loving Vincent. Efter visningen leder Wanda Bendjelloul ett samtal om filmen med våra gäster: animationsregissören och art director Piotr Dominiak samt skådespelarna Sonia Mietielica och Robert Gulaczyk.
28 02.2024 Aktuellt, Evenemang, Film, Litteratur

KWARTLUDIUM i Göteborg 🗓 🗺

Den 8 mars kl 19 uppträder den polska ensemblen Kwartludium på Atalante i Göteborg. Konserten genomförs av Levande Musik i samarbete med Atalante och med stöd från Polska Institutet.
08 03.2024 Aktuellt, Evenemang, Musik