8.03.2024 Aktuellt, Evenemang, Musik ATALANTE, Övre Husargatan 1, Göteborg

KWARTLUDIUM i Göteborg 🗺

Den 8 mars kl 19 uppträder den polska ensemblen Kwartludium på Atalante i Göteborg. Konserten genomförs av Levande Musik i samarbete med Atalante och med stöd från Polska Institutet.

PROGRAM:

Mareike Dobewall – nytt stycke

Frej Wedlund – nytt stycke

Martyna Kosecka – monolith | transparence

Aleksandra Gryka – mutedisorder

Bogusław Schaeffer – 2 graphis scores (non stop, Kontury)

Ensemblen Kwartludium, som bildades 2002, fokuserar på at framföra verk av unga tonsättare speciellt skrivna till deras instrumentation. De har spelat på festivaler runt om i världen och är även engagerade inom samtida improvisationsmusik. Kwartludium samarbetat sedan 2014 med Konstnärsnämnden inom internationella programmet för musik som en av residensensemblerna.

Tonsättare som hittills har komponerat för ensemblen inkluderar Rei Munakata, Joakim Sandgren, Dror Feiler, Ivo Nilsson och Henrik Denerin. Ensemblen har deltagit i workshops, samarbetat med orkestrar och mottagit flera stipendier inklusive en jubileumsutmärkelse år 2022 från den polska kultur- och nationalarvsministern i samband med 20-årsjubileet av sin konstnärliga verksamhet.

Senast uppträdde ensemblen i Sverige under festivalen Svensk Musikvår 2023. Polska institutet i Stockholm var en av samarbetspartners. Samtliga verk på programmet var skrivna särskilt för ensemblen av: Martyna Kosecka, Henrik Denerin (ett verk inspirerat av Olga Tokarczuks roman ”Bieguni” (”Löparna”) som Denerin tilldelades 2022 års Järnåkerstipendium, Sveriges största kammarmusikpris, för) och Marsel Nichan.

KWARTLUDIUM:

Dagna Sadkowska, violin /  Piotr Nowicki, piano /  Michał Górczyński, klarinett / Paweł Nowicki, slagverk

Biljetter: https://www.tickster.com/sv/events/search?q=kwartludium

Scheduled Aktuellt Evenemang Musik
ATALANTE, Övre Husargatan 1, Göteborg Map

Quo vadis – Jan Henrik Swahn om

1905 tilldelades Henryk Sienkiewicz Nobelpriset i litteratur "på grund av hans storartade förtjänster som episk författare". Hans mest kända verk, Quo vadis ("Vart går du?") – en berättelse från Neros dagar, har länge räknats som den polska litteraturens mest lästa roman, och för några månader sedan presenterades den av bokförlaget Marisma i komplett översättning och i ny, svensk språkdräkt av Jan Henrik Swahn.
15 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Polska och svenska konstnärer visas på utställningen

Stort tack till alla som bidragit till utställningen Polska spår som invigdes den 23 mars på Södertälje konsthall i Stockholm! Vi vill särskilt tacka curatorerna, Maja-Lena Molin och Camilla Larsson, för deras enastående engagemang och professionalism och för att de har kastat ljus över det dynamiska samarbetet mellan Polens och Sveriges kultur under andra halvan av 1900-talet. Det är fantastiskt att så många konstverk av stora konstnärer presenteras på utställningen. Några är från det förflutna, andra är verk av samtida konstnärer från Polen och Sverige som inspirerats av det polska kulturarvet.
23 03.2024 Evenemang, Galleri, Konst

European Festival: Ukrainian Spring 🗓 🗺

Konceptet för årets festival är att presentera Ukraina som en självklar del av det gemensamma europeiska kulturarvet och festivalen utlovar nya innovativa vinklar och perspektiv på detta tema. Festivalens slogan är - "Speglingar i varandras ögon – Ukraina i Europa och Europa i Ukraina."
24 04.2024 07 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Musik