28.02.2024 Aktuellt, Evenemang, Film, Litteratur BIOGRAF SKANDIA Drottninggatan 82, Stockholm

THE PEASANTS (CHŁOPI) – svensk galapremiär på Skandia 🗺

Den 28 februari kl. 18:00 arrangerar Njutafilms och Polska institutet den svenska galapremiären för Polens Oscarsbidrag The Peasants (Chłopi) av DK Welchman och Hugh Welchman, regissörerna bakom Loving Vincent. Efter visningen leder Wanda Bendjelloul ett samtal om filmen med våra gäster: animationsregissören och art director Piotr Dominiak samt skådespelarna Sonia Mietielica och Robert Gulaczyk.

The Peasants är baserad på en episk romansvit av 1924 års Nobelpristagare i litteratur Władysław Reymont. Utifrån denna rika källa har regissörsparet DK Welchman och Hugh Welchman skapat en helt otrolig animerad film. Varje enskild bildruta är en tavla. Animationsregissören och Art Director Piotr Dominiak har tillsammans med en stab av målare och animatörer som använder sig av rotoskopisk animationsteknik gjort oljemålningarna till rörliga bilder. Låter detta bekant så beror det på att deras förra film var Loving Vincent, en känslosam berättelse om målaren Vincent Van Gogh som gjorde ett segertåg över världen och Oscarsnominerades.

En del biljetter släpps till allmänheten, här går det att köpa biljett:

SVENSK BIOPREMIÄR: fredag 1 mars

Läs mer om filmen här och kolla på trailern här!


Scheduled Aktuellt Evenemang Film Litteratur
BIOGRAF SKANDIA Drottninggatan 82, Stockholm Map

Quo vadis – Jan Henrik Swahn om

1905 tilldelades Henryk Sienkiewicz Nobelpriset i litteratur "på grund av hans storartade förtjänster som episk författare". Hans mest kända verk, Quo vadis ("Vart går du?") – en berättelse från Neros dagar, har länge räknats som den polska litteraturens mest lästa roman, och för några månader sedan presenterades den av bokförlaget Marisma i komplett översättning och i ny, svensk språkdräkt av Jan Henrik Swahn.
15 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Polska och svenska konstnärer visas på utställningen

Stort tack till alla som bidragit till utställningen Polska spår som invigdes den 23 mars på Södertälje konsthall i Stockholm! Vi vill särskilt tacka curatorerna, Maja-Lena Molin och Camilla Larsson, för deras enastående engagemang och professionalism och för att de har kastat ljus över det dynamiska samarbetet mellan Polens och Sveriges kultur under andra halvan av 1900-talet. Det är fantastiskt att så många konstverk av stora konstnärer presenteras på utställningen. Några är från det förflutna, andra är verk av samtida konstnärer från Polen och Sverige som inspirerats av det polska kulturarvet.
23 03.2024 Evenemang, Galleri, Konst

European Festival: Ukrainian Spring 🗓 🗺

Konceptet för årets festival är att presentera Ukraina som en självklar del av det gemensamma europeiska kulturarvet och festivalen utlovar nya innovativa vinklar och perspektiv på detta tema. Festivalens slogan är - "Speglingar i varandras ögon – Ukraina i Europa och Europa i Ukraina."
24 04.2024 07 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Musik