23.03.2024 - 25.05.2024 Design, Evenemang, Film, Historia, Konst, Teater Södertälje konsthall, Lunagallerian, Storgatan 15

Polska spår. Grupputställning på Södertälje konsthall 🗺

Varmt välkomna på vernissage av utställningen Polska spår den 23 mars på Södertälje konsthall! Bandet Ukrainian-Polish Orchestra spelar polsk musik och de polska konstnärerna Józef Gałązka och Natan Kryszk presenterar en performance inspirerad av Władysław Hasiors konst. Dessutom är alla välkomna att delta i processionen till Hasiors installation ”Solspann”. Utställningen är en hyllning till och en påminnelse om det livaktiga kulturutbytet mellan Sverige och Polen under de senaste decennierna och ingår i en serie evenemang som uppmärksammar konsthallens utställningshistoria.

Medverkande konstnärer: Magdalena Abakanowicz, Jerzy Bereś, Józef Gałązka, Teresa Gogulska-Seger, Władysław Hasior, Jan Håfström, Anna Kellerth, Natan Kryszk, Éva Mag, Torsten Renqvist.

Som en hyllning och påminnelse om det livaktiga kulturutbytet mellan Sverige och Polen tar Polska spår ett större grepp om denna utställningshistoria. Utställningen inkluderar även verk av konstnärer verksamma i Sverige som både mer allmänt har inspirerats av Polens konst- och kulturhistoria och mer specifikt inspirerats av de utställda konstnärerna. Jan Håfström och avlidna Torsten Renqvist har båda funnit valfrändskap i Hasiors konst. Anna Kellerth och Éva Mag har fascinerats av Abakanowicz monumentala skulpturer. För att visa på ett fortsatt utbyte konstnärer emellan över generationsgränser visas verk av polska konstnärsduon Józef Gałązka och Natan Kryszk, som kommit till i dialog med Hasiors verk.

Södertälje konsthall invigdes 1968 och redan då präglades verksamheten av ett intresse för konst från hela världen. De första åren visades konst från så vitt spridda länder som Egypten, Kuba och Polen. Bland de polska konstnärer som ställde ut på Södertälje konsthall kan vi räkna två riktigt namnkunniga – Władysław Hasior (1928-1999) och Magdalena Abakanowicz (1930 – 2017). Hasior väckte stor uppmärksamhet världen över för sina assemblage som förenade gamla leksaker, religiösa objekt och vardagsföremål. Abakanowicz var del i att revolutionera konsthantverket med textila skulpturer och installationer som tog hela rum i anspråk. Andra konstnärer från Polen som har visats på konsthallen genom åren är Marek Piasecki (1935 – 2011), Stanisław Wiśniewski (1936-2016), Jerzy Bereś (1930-2012), Zofia Brodkiewicz-Spławińska och Teresa Gogulska-Seger (född 1931). De har haft andra sorters karriärer, men oavsett yttre framgångar visar de tillsammans på den bredd av konstnärliga uttryck, med installationer, performance, textil, skulptur, objekt och måleri, som blivit konsthallens signum. Konstverken visar också upp en stor materialrikedom med trä, lera, sten, sisal och andra textila material. Det talar om en stor sensibilitet för basala organiska material som skapar sinnliga upplevelser av vår natur. Viktiga aspekter av konsten i en tid som präglas av ekologisk kris.

Källan: Södertälje konsthall (omslag: Magdalena Abakanowicz, Abakan. Södertälje konsthalls samling)

Läs mer på konsthallens webbplats.

I samarbete med Polska institutet i Stockholm.

from to
Scheduled ical Google outlook Design Evenemang Film Historia Konst Teater
Södertälje konsthall, Lunagallerian, Storgatan 15 Map

Quo vadis – Jan Henrik Swahn om

1905 tilldelades Henryk Sienkiewicz Nobelpriset i litteratur "på grund av hans storartade förtjänster som episk författare". Hans mest kända verk, Quo vadis ("Vart går du?") – en berättelse från Neros dagar, har länge räknats som den polska litteraturens mest lästa roman, och för några månader sedan presenterades den av bokförlaget Marisma i komplett översättning och i ny, svensk språkdräkt av Jan Henrik Swahn.
15 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Polska och svenska konstnärer visas på utställningen

Stort tack till alla som bidragit till utställningen Polska spår som invigdes den 23 mars på Södertälje konsthall i Stockholm! Vi vill särskilt tacka curatorerna, Maja-Lena Molin och Camilla Larsson, för deras enastående engagemang och professionalism och för att de har kastat ljus över det dynamiska samarbetet mellan Polens och Sveriges kultur under andra halvan av 1900-talet. Det är fantastiskt att så många konstverk av stora konstnärer presenteras på utställningen. Några är från det förflutna, andra är verk av samtida konstnärer från Polen och Sverige som inspirerats av det polska kulturarvet.
23 03.2024 Evenemang, Galleri, Konst

European Festival: Ukrainian Spring 🗓 🗺

Konceptet för årets festival är att presentera Ukraina som en självklar del av det gemensamma europeiska kulturarvet och festivalen utlovar nya innovativa vinklar och perspektiv på detta tema. Festivalens slogan är - "Speglingar i varandras ögon – Ukraina i Europa och Europa i Ukraina."
24 04.2024 07 05.2024 Aktuellt, Evenemang, Musik