6.04.2019 - 7.04.2019 Evenemang, Litteratur

Polska serietecknare även i år på Stockholms internationella seriefestival

Nu drar det ihop sig inför årets seriepartaj! Den tjugoförsta upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 6–7 april. Som bekant pågår renovering på Kulturhuset Stadsteatern, som stått värd för tidigare års seriefestivaler. Den som vill få chansen att bekanta sig med serier från olika håll i världen kan i stället bege sig till Konstfack

Årets festival har temat ”Möten”. Som vanligt kommer gäster från många platser, t ex USA, Kanada, Tyskland och Mallorca. Och så några polska serieskapare, vilket vi på Polska institutet är mycket glada över.

Tack vare samarbete med Polish Comic Art kommer de tre framstående serietecknarna Hubert Czajkowski, Krzysztof Wyrzykowski och Wojciech Cichoń på besök. Festivalbesökarna får också lära känna serieförfattaren Sławomir Zajączkowskis verk. Dessutom blir det utställning av originalteckningar av några av Polens främsta serietecknare, bland annat Grzegorz Rosiński (Thorgal), Bogusław Polch och Jacek Skrzydlewski.

Krzysztof Wyrzykowski och Sławomir Zajączkowski
En kreativ duo som är känd i Polen för serier om motståndskampen under andra världskriget, som Wilcze Tropy (Vargspår), W imieniu Polski Walczącej (I det kämpande Polens namn), och Łupaszka. Nyligen kom ett nytt album från denna kreativa duo: Pochód zimowy 1918-1920 (Vintermarschen 1918-20). Som hittat för alla fans av serier och historia.

Hubert Czajkowski
Tecknare till medeltidsserien Lux in Tenebris, författad av Sławomir Zajączkowski. Han har också tecknat det spännande albumet Noc świętego Bartłomieja (Bartolomeinatten), om massakern på protestanter i 1500-talets Frankrike. Hubert Czajkowski är också en eftersökt bokillustratör. Bl a har han tecknat omslagen till den populäre författaren Jacek Komudas böcker.

Wojciech Cichoń
Liksom de andra polska gästerna är även Wojciech Cichoń intresserad av historia. Han har tecknat albumen Brama czasu 1939 (Tidsporten 1939), Skarb Krzywoustego (Kung Snedmuns skatt), Kmieć Grzegorz (Bonden Grzegorz) och Szkarłatne Berety w akcji (Röda baskrarna i aktion). Dessutom album som berättar om den lilla staden Mińsk Mazowieckis historia: Marzenie Królowej Bony (Drottning Bonas dröm) och Mińsk Mazowiecki 1920.

Läs mer om festivalen här.

Det polska deltagandet i seriefestivalen är delfinansierat av Polska institutet i Stockholm, som sedan flera år stödjer och främjar polska serier i Sverige.

from to
Scheduled Evenemang Litteratur

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

CURIE – BERÄTTELSEN OM EN MOR. Camilla

I år är det 120 år sedan Marie Skłodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill artisten Camilla Ringquist tillsammans med cellisten Svante Henryson och Polska institutet uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet den 5 december kl. 19.00.
05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i Stockholm

På grupputställningen “Crossover” visas verk av fem konstnärer: Garage Artists (Andrea Diaz & Stella Kruusamägi), Jacek Smolicki, Konrad Juściński, tm (Tove Möller). Den är kuraterad av det konstnärsdrivna kollektivet Flat Octopus och öppnas den 10 november i Studio 44 i Stockholm. Varmt välkommen!
10 11.2023 24 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst