6.04.2019 - 7.04.2019 Evenemang, Litteratur

Polska serietecknare även i år på Stockholms internationella seriefestival

Nu drar det ihop sig inför årets seriepartaj! Den tjugoförsta upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 6–7 april. Som bekant pågår renovering på Kulturhuset Stadsteatern, som stått värd för tidigare års seriefestivaler. Den som vill få chansen att bekanta sig med serier från olika håll i världen kan i stället bege sig till Konstfack

Årets festival har temat ”Möten”. Som vanligt kommer gäster från många platser, t ex USA, Kanada, Tyskland och Mallorca. Och så några polska serieskapare, vilket vi på Polska institutet är mycket glada över.

Tack vare samarbete med Polish Comic Art kommer de tre framstående serietecknarna Hubert Czajkowski, Krzysztof Wyrzykowski och Wojciech Cichoń på besök. Festivalbesökarna får också lära känna serieförfattaren Sławomir Zajączkowskis verk. Dessutom blir det utställning av originalteckningar av några av Polens främsta serietecknare, bland annat Grzegorz Rosiński (Thorgal), Bogusław Polch och Jacek Skrzydlewski.

Krzysztof Wyrzykowski och Sławomir Zajączkowski
En kreativ duo som är känd i Polen för serier om motståndskampen under andra världskriget, som Wilcze Tropy (Vargspår), W imieniu Polski Walczącej (I det kämpande Polens namn), och Łupaszka. Nyligen kom ett nytt album från denna kreativa duo: Pochód zimowy 1918-1920 (Vintermarschen 1918-20). Som hittat för alla fans av serier och historia.

Hubert Czajkowski
Tecknare till medeltidsserien Lux in Tenebris, författad av Sławomir Zajączkowski. Han har också tecknat det spännande albumet Noc świętego Bartłomieja (Bartolomeinatten), om massakern på protestanter i 1500-talets Frankrike. Hubert Czajkowski är också en eftersökt bokillustratör. Bl a har han tecknat omslagen till den populäre författaren Jacek Komudas böcker.

Wojciech Cichoń
Liksom de andra polska gästerna är även Wojciech Cichoń intresserad av historia. Han har tecknat albumen Brama czasu 1939 (Tidsporten 1939), Skarb Krzywoustego (Kung Snedmuns skatt), Kmieć Grzegorz (Bonden Grzegorz) och Szkarłatne Berety w akcji (Röda baskrarna i aktion). Dessutom album som berättar om den lilla staden Mińsk Mazowieckis historia: Marzenie Królowej Bony (Drottning Bonas dröm) och Mińsk Mazowiecki 1920.

Läs mer om festivalen här.

Det polska deltagandet i seriefestivalen är delfinansierat av Polska institutet i Stockholm, som sedan flera år stödjer och främjar polska serier i Sverige.

from to
Scheduled Evenemang Litteratur

Onlineutställning: Vita bussarna – åter till livet

Välkommen till Polska institutets nya onlineutställning "Vita bussarna – åter till livet" om aktionen Vita bussarna som Svenska Röda Korset organiserade våren 1945. Från och med den 2 november varje dag under de kommande 9 dagarna kommer vi att presentera en av utställningens alla delar online på vår Facebook.
02 11.2020 10 11.2020 Evenemang, Historia

6:e upplagan av REX Animation Film Festival

Polska institutet är glad att delta i årets REX Animation Film Festival. Välkommen till den 6:e upplagan av vår europeiska festival REX Animation Film Festival som äger rum 29 oktober - 1 november 2020 i Stockholm.
29 10.2020 01 11.2020 Evenemang, Film

Online: Chopinafton med Dorota Zarowiecka 🗓

Svensk-Polska föreningen i Uppsala och Stockholm i samverkan med Polska institutet inbjuder till Chopinafton med Dorota Zarowiecka, den 22 oktober kl 18.00.
22 10.2020 Evenemang, Musik