6.04.2019 - 7.04.2019 Evenemang, Litteratur

Polska serietecknare även i år på Stockholms internationella seriefestival

Nu drar det ihop sig inför årets seriepartaj! Den tjugoförsta upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 6–7 april. Som bekant pågår renovering på Kulturhuset Stadsteatern, som stått värd för tidigare års seriefestivaler. Den som vill få chansen att bekanta sig med serier från olika håll i världen kan i stället bege sig till Konstfack

Årets festival har temat ”Möten”. Som vanligt kommer gäster från många platser, t ex USA, Kanada, Tyskland och Mallorca. Och så några polska serieskapare, vilket vi på Polska institutet är mycket glada över.

Tack vare samarbete med Polish Comic Art kommer de tre framstående serietecknarna Hubert Czajkowski, Krzysztof Wyrzykowski och Wojciech Cichoń på besök. Festivalbesökarna får också lära känna serieförfattaren Sławomir Zajączkowskis verk. Dessutom blir det utställning av originalteckningar av några av Polens främsta serietecknare, bland annat Grzegorz Rosiński (Thorgal), Bogusław Polch och Jacek Skrzydlewski.

Krzysztof Wyrzykowski och Sławomir Zajączkowski
En kreativ duo som är känd i Polen för serier om motståndskampen under andra världskriget, som Wilcze Tropy (Vargspår), W imieniu Polski Walczącej (I det kämpande Polens namn), och Łupaszka. Nyligen kom ett nytt album från denna kreativa duo: Pochód zimowy 1918-1920 (Vintermarschen 1918-20). Som hittat för alla fans av serier och historia.

Hubert Czajkowski
Tecknare till medeltidsserien Lux in Tenebris, författad av Sławomir Zajączkowski. Han har också tecknat det spännande albumet Noc świętego Bartłomieja (Bartolomeinatten), om massakern på protestanter i 1500-talets Frankrike. Hubert Czajkowski är också en eftersökt bokillustratör. Bl a har han tecknat omslagen till den populäre författaren Jacek Komudas böcker.

Wojciech Cichoń
Liksom de andra polska gästerna är även Wojciech Cichoń intresserad av historia. Han har tecknat albumen Brama czasu 1939 (Tidsporten 1939), Skarb Krzywoustego (Kung Snedmuns skatt), Kmieć Grzegorz (Bonden Grzegorz) och Szkarłatne Berety w akcji (Röda baskrarna i aktion). Dessutom album som berättar om den lilla staden Mińsk Mazowieckis historia: Marzenie Królowej Bony (Drottning Bonas dröm) och Mińsk Mazowiecki 1920.

Läs mer om festivalen här.

Det polska deltagandet i seriefestivalen är delfinansierat av Polska institutet i Stockholm, som sedan flera år stödjer och främjar polska serier i Sverige.

from to
Scheduled Evenemang Litteratur

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater