6.04.2019 - 7.04.2019 Evenemang, Litteratur

Polska serietecknare även i år på Stockholms internationella seriefestival

Nu drar det ihop sig inför årets seriepartaj! Den tjugoförsta upplagan av Stockholms Internationella Seriefestival äger rum den 6–7 april. Som bekant pågår renovering på Kulturhuset Stadsteatern, som stått värd för tidigare års seriefestivaler. Den som vill få chansen att bekanta sig med serier från olika håll i världen kan i stället bege sig till Konstfack

Årets festival har temat ”Möten”. Som vanligt kommer gäster från många platser, t ex USA, Kanada, Tyskland och Mallorca. Och så några polska serieskapare, vilket vi på Polska institutet är mycket glada över.

Tack vare samarbete med Polish Comic Art kommer de tre framstående serietecknarna Hubert Czajkowski, Krzysztof Wyrzykowski och Wojciech Cichoń på besök. Festivalbesökarna får också lära känna serieförfattaren Sławomir Zajączkowskis verk. Dessutom blir det utställning av originalteckningar av några av Polens främsta serietecknare, bland annat Grzegorz Rosiński (Thorgal), Bogusław Polch och Jacek Skrzydlewski.

Krzysztof Wyrzykowski och Sławomir Zajączkowski
En kreativ duo som är känd i Polen för serier om motståndskampen under andra världskriget, som Wilcze Tropy (Vargspår), W imieniu Polski Walczącej (I det kämpande Polens namn), och Łupaszka. Nyligen kom ett nytt album från denna kreativa duo: Pochód zimowy 1918-1920 (Vintermarschen 1918-20). Som hittat för alla fans av serier och historia.

Hubert Czajkowski
Tecknare till medeltidsserien Lux in Tenebris, författad av Sławomir Zajączkowski. Han har också tecknat det spännande albumet Noc świętego Bartłomieja (Bartolomeinatten), om massakern på protestanter i 1500-talets Frankrike. Hubert Czajkowski är också en eftersökt bokillustratör. Bl a har han tecknat omslagen till den populäre författaren Jacek Komudas böcker.

Wojciech Cichoń
Liksom de andra polska gästerna är även Wojciech Cichoń intresserad av historia. Han har tecknat albumen Brama czasu 1939 (Tidsporten 1939), Skarb Krzywoustego (Kung Snedmuns skatt), Kmieć Grzegorz (Bonden Grzegorz) och Szkarłatne Berety w akcji (Röda baskrarna i aktion). Dessutom album som berättar om den lilla staden Mińsk Mazowieckis historia: Marzenie Królowej Bony (Drottning Bonas dröm) och Mińsk Mazowiecki 1920.

Läs mer om festivalen här.

Det polska deltagandet i seriefestivalen är delfinansierat av Polska institutet i Stockholm, som sedan flera år stödjer och främjar polska serier i Sverige.

from to
Scheduled Evenemang >Litteratur

Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków

Årets Stockholm Design Week sker mellan den 6 och 12 februari 2023 i Stockholm. Inom ramen för SDW anordnas bl.a. Stockholm Furniture Fair som äger rum 7-11 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. I år bjöds två polska konsthögskolor: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie) till att delta i den prestigefyllda sektionen av SFF - Greenhouse 2023!
06 02.2023 12 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst, Polsk konst

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur