14.05.2019 - 31.05.2019 Evenemang, Konst

Frihetspåven

En utställning om påven Johannes Paulus II:s internationella verksamhet.

15-31 maj 2019 kl 7.00-21.00
Vernissage tisdag 14 maj kl 19.00-20.00
Sankta Eugenia katolska församling
Kungsträdgårdsgatan 12, Stockholm

Fri entré!

Under sina pilgrimsresor över världen påminde den polske påven ständigt om att varje politiskt system måste försvara den enskilda människan och respektera medborgarna som individer. Johannes Paulus II talade om detta såväl till den fria världens ledare som till regeringar som låg i skarp konflikt med sina egna folk. Han påminde också om att grunden för alla mänskliga relationer bör vara en attityd av tjänande och oegennyttig kärlek, särskilt vad gäller de svaga och förfördelade. Ett starkt andligt band förenade Johannes Paulus II med moder Teresa, som tog hand om människor som var uteslutna ur samhällsgemenskapen, de spetälska som dog på gatorna i Indiens städer. Påven upprepade ofta moder Teresas ord att den som vill förändra världen måste börja med att förändra sig själv.
                                                                               (ur texten till utställningen Frihetspåven)

Utställningen Frihetspåven berättar om den polske påvens inspirerande inverkan på den process under 1980-talet där många europeiska folk återfick sin frihet och visar på fenomenet med den polske påven som tog ledningen över kyrkan och därmed påverkade hela världens öden. Besökarna får lära känna Johannes Paulus som person mot bakgrund av de viktiga historiska händelserna. 

Påven påminde om att kyrkan alltid har förkunnat ”frihetens evangelium”. Han uppträdde i rollen som både andlig ledare och inspiratör till samhällsförändringar. I Johannes Paulus II:s uttalanden är friheten ett återkommande tema, friheten var för honom ett grundläggande mänskligt drag, en del av mänsklighetens essens, och hans starka uppmaningar till respekt för människans värdighet och rättigheter blev början till den samhällsförändring som avslutades med kommunismens fall.

Utställningen består av affischer med foton av de viktigaste ögonblicken under Johannes Paulus II:s långa pontifikat och med utdrag ur påvens uttalanden om frihet och andra viktiga sociala frågor, bl a inför Europaparlamentet och FN:s generalförsamling. I utställningen finns också information om Johannes Paulus II:s möten med tidens viktiga politiska ledare, såsom Vaclav Havel, Francis Blanchard, Michail Gorbatjov, Tadeusz Mazowiecki, Lech Wałęsa, Helmut Kohl, Yassir Arafat och Fidel Castro.

Utställningen visas 14-31 maj i Sankta Eugeniakyrkan i Stockholm.

I samarbete med Johannes Paulus II Stiftelses Vänner i Stockholm, Sankta Eugenia katolska församling, Katolskt Forum.

from to
Scheduled Evenemang Konst

Digital utställning: Europa – Humanisternas arv 🗓

Nu fortsätter projektet som Polska institutet anordnade förra året i samarbete med EUNIC - RELOADED! EUROPEAN VALUES.
01 07.2020 31 07.2020 Evenemang, Historia

Grzegorz Rosiński och Daniel Chmielewski på Stockholms

Stockholms Internationella Seriefestival äger i år rum i en digital version den 30 och 31 maj 2020. Vi har det stora nöjet att berätta att polsk seriekonst är med i programmet även i år!
30 05.2020 31 05.2020 Evenemang, Litteratur

Onlineutställning: Wojtek Wieteska. Landssorg 🗓

Den 10 april 2020 var det 10 år sedan flygolyckan i Smolensk. För att hedra minnet av denna tragedi ordnar Polska institutet utställningen ‘Landssorg’ av den polske världsklassfotografen Wojtek Wieteska.
15 05.2020 15 06.2020 Evenemang, Konst