14.05.2019 - 31.05.2019 Evenemang, Konst

Frihetspåven

En utställning om påven Johannes Paulus II:s internationella verksamhet.

15-31 maj 2019 kl 7.00-21.00
Vernissage tisdag 14 maj kl 19.00-20.00
Sankta Eugenia katolska församling
Kungsträdgårdsgatan 12, Stockholm

Fri entré!

Under sina pilgrimsresor över världen påminde den polske påven ständigt om att varje politiskt system måste försvara den enskilda människan och respektera medborgarna som individer. Johannes Paulus II talade om detta såväl till den fria världens ledare som till regeringar som låg i skarp konflikt med sina egna folk. Han påminde också om att grunden för alla mänskliga relationer bör vara en attityd av tjänande och oegennyttig kärlek, särskilt vad gäller de svaga och förfördelade. Ett starkt andligt band förenade Johannes Paulus II med moder Teresa, som tog hand om människor som var uteslutna ur samhällsgemenskapen, de spetälska som dog på gatorna i Indiens städer. Påven upprepade ofta moder Teresas ord att den som vill förändra världen måste börja med att förändra sig själv.
                                                                               (ur texten till utställningen Frihetspåven)

Utställningen Frihetspåven berättar om den polske påvens inspirerande inverkan på den process under 1980-talet där många europeiska folk återfick sin frihet och visar på fenomenet med den polske påven som tog ledningen över kyrkan och därmed påverkade hela världens öden. Besökarna får lära känna Johannes Paulus som person mot bakgrund av de viktiga historiska händelserna. 

Påven påminde om att kyrkan alltid har förkunnat ”frihetens evangelium”. Han uppträdde i rollen som både andlig ledare och inspiratör till samhällsförändringar. I Johannes Paulus II:s uttalanden är friheten ett återkommande tema, friheten var för honom ett grundläggande mänskligt drag, en del av mänsklighetens essens, och hans starka uppmaningar till respekt för människans värdighet och rättigheter blev början till den samhällsförändring som avslutades med kommunismens fall.

Utställningen består av affischer med foton av de viktigaste ögonblicken under Johannes Paulus II:s långa pontifikat och med utdrag ur påvens uttalanden om frihet och andra viktiga sociala frågor, bl a inför Europaparlamentet och FN:s generalförsamling. I utställningen finns också information om Johannes Paulus II:s möten med tidens viktiga politiska ledare, såsom Vaclav Havel, Francis Blanchard, Michail Gorbatjov, Tadeusz Mazowiecki, Lech Wałęsa, Helmut Kohl, Yassir Arafat och Fidel Castro.

Utställningen visas 14-31 maj i Sankta Eugeniakyrkan i Stockholm.

I samarbete med Johannes Paulus II Stiftelses Vänner i Stockholm, Sankta Eugenia katolska församling, Katolskt Forum.

from to
Scheduled Evenemang Konst

Wisława Szymborska 100 år – invigning av

Det är i år 100 år sedan den polska poeten Wisława Szymborska föddes. På Kulturbiblioteket uppmärksammas detta genom en utställning av bilder tagna av fotografen Joanna Helander. Utställningen och invigningen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Polska institutet. Utställningen pågår mellan 9 december 2023 och 6 januari 2024.
09 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik