4.06.2019 - 5.07.2019 Evenemang, Konst

Kosmologiska ideoarketyper inspirerade av nordiska bildstenar och runstenar

Utställning och föreläsning av Janusz Rafał Głowacki.

4 juni 2019 – 5 juli 2019
Vernissage och föreläsning: tisdag 4 juni kl 17.00-19.00
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Mitt bidrag till en universitetsantologi vars titel i översättning lyder ”Norr och söder – transkulturellt konstnärligt idéutbyte” handlade till stor del om de nordiska bild- och runstenarna. Till antologin gjorde jag även teckningar som visade några av dessa monumentala skulpterade former, vilka alltid har väckt min förundran över deras skapare liksom djup respekt för deras konstnärliga värden. De mystiska ornamentala flätorna, genomtänkta i varje detalj, som bland annat symboliserar obrytbara band, runinskrifternas hemlighetsfulla piktogram, stenarnas ofta falliska form, allt detta talade till mig på ett så kommunikativt sätt att när jag kontemplerade över dem tappade jag känslan för tiden. Inspirationen till min utställning på Polska institutet i Stockholm kom ur funderingar över dessa vikingatida konstverk och deras teckenkoder som innehåller universella ideoarketyper, mönster som har fungerat i många kulturer och kan tolkas på olika sätt vad gäller deras betydelselager, från kosmogram över kronogram, teogram och vidare till psykogram.

                                                                                                                                                         Janusz Rafał Głowacki

Janusz Rafał Głowacki
 är extra ordinarie professor vid Jan Długoszuniversitetet i Częstochowa där han leder måleriavdelningen. Han studerade inredningsarkitektur på konsthögskolan i Kraków 1978-81. Därefter, 1981-1985, studerade han grafik vid samma högskola och tog examen under professor Andrzej Pietsch. Han har haft 30 separatutställningar och deltagit i 150 samlingsutställningar. Han har också deltagit i många polska och internationella tävlingar och vunnit många priser och utmärkelser. Förutom i Polen har J. R. Głowacki ställt ut i Japan, Brasilien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Sverige, USA och Italien.

Välkommen på vernissage för Janusz Rafał Głowackis utställning som tar oss med på en kosmisk resa full av nordisk magi och hemligheter. På vernissagen håller konstnären en halvtimmeslång föreläsning där han berättar mer om sin fascination för den nordiska symboliken. Lämna verkligheten för ett ögonblick denna försommartisdagskväll!

Vi ber dig bekräfta din medverkan på adress osa@polskainstitutet.se senast 3 juni.

Utställningen är öppen på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 5 juli 2019 och är öppen för besökare måndag-fredag kl 11.00-15.00.


Bilden till vänster: Röd vänstervriden galax, 2019, olja på duk 60/60
Bilden till höger: Röd högervriden galax, 2019, olja på duk 60/60
Inspirerad av runstenen vid Bro kyrka

from to
Scheduled Evenemang Konst

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater