4.06.2019 - 5.07.2019 Evenemang, Konst

Kosmologiska ideoarketyper inspirerade av nordiska bildstenar och runstenar

Utställning och föreläsning av Janusz Rafał Głowacki.

4 juni 2019 – 5 juli 2019
Vernissage och föreläsning: tisdag 4 juni kl 17.00-19.00
Polska institutet Stockholm
Mosebacke torg 4, Stockholm

Fri entré!

Mitt bidrag till en universitetsantologi vars titel i översättning lyder ”Norr och söder – transkulturellt konstnärligt idéutbyte” handlade till stor del om de nordiska bild- och runstenarna. Till antologin gjorde jag även teckningar som visade några av dessa monumentala skulpterade former, vilka alltid har väckt min förundran över deras skapare liksom djup respekt för deras konstnärliga värden. De mystiska ornamentala flätorna, genomtänkta i varje detalj, som bland annat symboliserar obrytbara band, runinskrifternas hemlighetsfulla piktogram, stenarnas ofta falliska form, allt detta talade till mig på ett så kommunikativt sätt att när jag kontemplerade över dem tappade jag känslan för tiden. Inspirationen till min utställning på Polska institutet i Stockholm kom ur funderingar över dessa vikingatida konstverk och deras teckenkoder som innehåller universella ideoarketyper, mönster som har fungerat i många kulturer och kan tolkas på olika sätt vad gäller deras betydelselager, från kosmogram över kronogram, teogram och vidare till psykogram.

                                                                                                                                                         Janusz Rafał Głowacki

Janusz Rafał Głowacki
 är extra ordinarie professor vid Jan Długoszuniversitetet i Częstochowa där han leder måleriavdelningen. Han studerade inredningsarkitektur på konsthögskolan i Kraków 1978-81. Därefter, 1981-1985, studerade han grafik vid samma högskola och tog examen under professor Andrzej Pietsch. Han har haft 30 separatutställningar och deltagit i 150 samlingsutställningar. Han har också deltagit i många polska och internationella tävlingar och vunnit många priser och utmärkelser. Förutom i Polen har J. R. Głowacki ställt ut i Japan, Brasilien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Sverige, USA och Italien.

Välkommen på vernissage för Janusz Rafał Głowackis utställning som tar oss med på en kosmisk resa full av nordisk magi och hemligheter. På vernissagen håller konstnären en halvtimmeslång föreläsning där han berättar mer om sin fascination för den nordiska symboliken. Lämna verkligheten för ett ögonblick denna försommartisdagskväll!

Vi ber dig bekräfta din medverkan på adress osa@polskainstitutet.se senast 3 juni.

Utställningen är öppen på Polska institutet, Mosebacke torg 4, fram till 5 juli 2019 och är öppen för besökare måndag-fredag kl 11.00-15.00.


Bilden till vänster: Röd vänstervriden galax, 2019, olja på duk 60/60
Bilden till höger: Röd högervriden galax, 2019, olja på duk 60/60
Inspirerad av runstenen vid Bro kyrka

from to
Scheduled Evenemang Konst

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film