16.09.2019 Evenemang, Musik Guldfoajén, Kungliga Operan, Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

GOLIŃSKI hyllar MONIUSZKO – konsert på Kungliga Operan i Stockholm 🗺

Den polske basbarytonen Łukasz Goliński, som i våras imponerade i titelrollen i Kung Roger, återkommer till Kungliga Operan med en konsert, tillsammans med pianisten Oleksandr Yankevych.

Vi uppmärksammar 200-årsjubiléet av Stanisław Moniuszko, centralgestalt för den polska nationaloperan. Under konserten i Guldfoajén presenteras ett program bestående av sånger av Stanisław Moniuszko, Stanisław Niewiadomski, Karol Szymanowski och Tadeusz Baird.

Łukasz Goliński
(basbaryton) tog examen i solosång vid musikhögskolan i Gdańsk 2006. Han har tilldelats många priser, bl a för Bästa polska sångaren 2013. Han debuterade 2006 på Opera Bałtycka i Gdańsk då han sjöng Zbigniew i Stanisław Moniuszkos opera Straszny dwór (Den hemsökta herrgården), vilket ledde till ett fast engagemang. Samma år blev han solist vid Opera Nova i Bydgoszcz och framträdde i premiären av Ignacy Jan Paderewskis opera Manru. Under operafestivalen i Bydgoszcz sjöng han i premiärföreställningarna av Donizettis Kärleksdrycken (Belcore), Ponchiellis La Gioconda (Alvise) och Puccinis La Bohème (Marcello). Han deltog i turnéer till Holland och Belgien med Puccinis Madame Butterfly (2007) och Verdis La Traviata (2009). På sin repertoar har han bl a rollerna Janusz i Moniuszkos Halka, Sparafucile i Verdis Rigoletto, Markis d’Obigny och Baron Douphol i La Traviata, Belcore och Dulcamara i Kärleksdrycken, Greve Homonay I J Strauss Zigenarbaronen, Marcello och Coline i La Bohème, Tonio i Leoncavallos Pajazzo, Lord Cecil i Donizettis Maria Stuart.

Snart kommer Łukasz Goliński medverka i bland annat La Bohème och Simson och Delila på Royal Opera House i London, Tosca på Oper Frankfurt och Kungliga Operan i Stockholm. Till Łukasz kommande roller hör även Roger i Karol Szymanowskis opera Kung Roger på Accademia Nazionale di Santa Cecilia i Rom, rollen som han gjorde succé med här i Stockholm på Kungliga Operan samt på Teatr Wielki i Warszawa, Oper Frankfurt och Royal Opera House i London.

Oleksandr Yankevych påbörjade sin pianoundervisning vid 11 års ålder i Talangskolan i Lviv, Ukraina. Han fortsatte med högre musikutbildning vid musikhögskolan i Bydgoszcz, Polen. Yankevich har tilldelats många priser på festivaler och i tävlingar. Han turnerar flitigt och har uppträtt på musikfestivaler med både soloframträdanden och orkesterkonserter. 2013 gick han ut en högre specialkurs i sångackompanjemang vid musikhögskolan i Warszawa under ledning av framstående polska och utländska pedagoger. Han började arbeta på Kungliga operan i Stockholm som repetitör i augusti 2018. I uppsättningen av den polska operan Kung Roger våren 2019 var han assistent till dirigenten Andrea Molino. Tack vare denna erfarenhet kunde han i juli 2019 debutera som dirigent i Sankt Petersburg där han ledde en operagala med solisterna från Marinskijteatern. I november är han inbjuden till Bordeaux av Marc Minkowski för att leda en operagala där Nationella operaorkestern i Bordeaux deltar tillsammans med tenoren Benjamin Bernheim och sopranen Valentina Nafornita.

Biljetter här: http://bit.ly/2ZrCJK7

Här kan du läsa mer om Stanisław Moniuszko.

Konserten arrangeras av Kungliga Operan, Teatr Wielki i Warszawa och Polska institutet i Stockholm.

Evenemanget är delfinansierat av Polens kulturministerium. Det är en del av firandet av 200-årsminnet av Stanisław Moniuszkos födelse.

Foto 1: Łukasz Goliński av Ewa Krasucka
Foto 2: Oleksandr Yankevych av Valeria Boltneva

Scheduled Evenemang >Musik
Guldfoajén, Kungliga Operan, Gustav Adolfs torg 2, Stockholm Map

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik