24.09.2019 Evenemang, Språk Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm

Språkcafé och språktävling i Stockholm som en del av Europeiska språkdagen 🗺

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk.

Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.

SPRÅKCAFÉ

I Stockholm firar vi, som vanligt, den europeiska språkdagen med ett språkcafé på Europahuset. I år hålls språkcaféet tisdagen den 24 september. Där erbjuds minispråkkurser i bl.a. spanska, estniska, tjeckiska, franska, tyska och teckenspråk. Det är ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk!

Vi välkomnar skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Besöket tar cirka 45 minuter. Lärare kan redan nu anmäla sina klasser genom att skicka ett mejl till: katlin.aare@ling.su.se. Ange skola, lärarens namn och mobilnummer samt klass och antal elever:

Anmalningsblankett sprakcafe


OBS! Maxantal elever per skola: 60.


TÄVLING 2019: SKAPA DIN EGEN MEME OM SPRÅK!

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet och görs individuellt. Första pris är en språkresa!

Tävlingen går ut på att skapa en s.k. meme på något av följande språk: bulgariska, danska, esperanto, estniska, finska, franska, färöiska, georgiska, grekiska, iriska, isländska, italienska, jiddisch, kroatiska, lettiska, litauiska, maltesiska, meänkieli, nederländska, norska, polska, portugisiska, romska, rumänska, samiska, slovakiska, slovenska, spanska, svenskt teckenspråk, tjeckiska, tyska och ungerska.

Meme är ett internetfenomen där en bild eller kort video med tillhörande text får stor spridning i sociala medier. Genom att sammanföra en bild med passande text (ibland bara ett ord, ibland fler meningar) får memes sin humoristiska eller ironiska karaktär som ofta åsyftar att förmedla en känsla av igenkänning hos mottagaren.

Memes i denna tävling ska behandla temat språkinlärning. Den tävlande ska skapa en meme kring ett ämne som relaterar till hur det är att lära sig ett visst språk. Det kan t.ex. handla om något som är roligt, svårt, spännande eller signifikativt med just det språket som man försöker lära sig. Bilden tillsammans med texten ska på bästa sätt förmedla en känsla som de som lär sig samma språk kan känna igen sig i.

Tävlingsregler

 • Tävlingsbidragets text måste till övervägande del vara skriven på det språk som den tävlande lär sig eller vill lära sig. Se listan på språk ovan.
 • Tävlingsbidragets bild måste vara ett foto som den tävlande själv har tagit. Av upphovsrättsliga skäl får man inte använda sig av existerande memes eller bilder som finns på internet.
 • Om fotot innehåller en person eller flera som tydligt går att känna igen krävs det att den tävlande har tillåtelse till att använda fotot som tävlingsbidrag.
 • Den tävlande går på grundskolan eller gymnasiet i Sverige.
 • Max ett inskickat tävlingsbidrag per tävlande är tillåtet.


Arrangörerna kan inte hållas ansvariga om tävlingen ställs in, senareläggs eller ändras på grund av oförutsedda händelser. Den tävlande måste ha gjort tävlingsbidraget på egen hand. Innehållet får inte uppfattas som stötande eller strida mot gällande yttrandefrihetslagstiftning eller upphovsrättsliga lagar. Vårdnadshavaren ansvarar för att dessa villkor uppfylls. Nätverket Språkdagen i Sverige förbehåller sig rätten att fritt använda, reproducera, anpassa, publicera och sprida tävlingsbidragen. Flera deltagare från samma klass eller skola får delta, men deltagarna tävlar individuellt. Deltagare under 18 år måste ha vårdnadshavarens tillstånd.

Vinnaren utses av en jury bestående av representanter för Nätverket Språkdagen i Sverige och priset är en språkresa till ett värde av 20 000 kronor. Priset är personligt och resan kan inte överlåtas till någon annan. Juryns beslut går inte att överklaga.

Alla som deltar i tävlingen godkänner ovanstående regler.

Delta i tävlingen


Den tävlande skapar en meme (foto+text) och skickar den som bifogad fil (i ett tillgängligt format) till: sprache-stockholm@goethe.de.

Den tävlande behöver även fylla i den bifogade iconanmälningsblanketten samt skriva under, scanna in och skicka den bifogad i mejlet.

Tävlingsbidragen ska vara oss tillhanda senast måndagen den 16 september. OBS! Man tävlar individuellt dvs. bara en person kan vinna språkresan.

Pris och prisutdelning

Första pris är en språkresa till ett värde av 20 000 kronor. Fickpengar och resa till och från flygplatsen i Sverige ingår inte. Nätverket Språkdagen bjuder in förstapristagaren och lärare/vårdnadshavare till prisutdelningen som äger rum i samband med vårt språkcafé i Europahuset i Stockholm den 24 september.

Här kan du läsa mer om 2018 års tävling och dess vinnare.


FIRA SPRÅKDAGEN PÅ DIN SKOLA!

Du kan även fira Språkdagen med olika aktiviteter med eleverna på din skola. Alla språk kan vara med.

 • Arrangera språkcaféer, matlagningskurser, föreläsningar och tävlingar om språk.
 • Visa filmer på främmande språk
 • Informera om studier och arbete utomlands
 • Lär er några ord på de språk som talas av eleverna på skolan.
 • Anordna en utställning om de länder där din skola har samarbetspartners
 • Anordna en utställning med böcker och tidskrifter från andra länder på biblioteket eller i entrén till din arbetsplats
 • Samarbeta med skol- eller personalmatsalen och servera mat från andra länder

 

Mer om Europeiska språkdagen här.


Nätverket Språkdagen:

Scheduled Evenemang >Språk
Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm Map

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia