10.10.2019 Aktuellt, Litteratur, Polsk konst

Nobelpriset i litteratur för 2018 går till Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk, en av den europeiska prosans mest fascinerande författare, tilldelas 2018 års Nobelpris i litteratur. Motiveringen lyder: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.

Vi är mycket glada över att Olga Tokarczuk har fått Nobelpriset. Hon är en ovanligt uppskattad författare över hela världen och vi är enastående nöjda med att Svenska akademien har belönat henne. Vi är stolta att ännu ett Nobelpris i litteratur tillfaller Polen efter Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Czesław Miłosz och Wisława Szymborska.

Olga Tokarczuk är född 1962 och debuterade 1989 med en diktsamling. Fyra år senare utkom hennes första roman ’Podróż ludzi księgi’ (Bokfolkets resa) vilken blev en stor framgång bland kritiker och läsare i hemlandet. Hon har tilldelats ett flertal nationella och internationella priser och utmärkelser för sitt rika författarskap. 2008 mottog hon Polens främsta litterära pris, NIKE. 2017 tilldelades hon Kulturhuset Stadsteaterns internationella författarpris för ”Jakobsböckerna”. 2018 belönades hon med Man Booker International Prize för romanen Flights/Bieguni, på svenska ”Löparna”. Innan författarskapet tog vid utbildade sig Olga Tokarczuk till psykolog och arbetade även en tid som terapeut. Hon bor i Wrocław.

Polska institutet har samarbetat kring lanseringen av Olga Tokarczuks böcker i Sverige i många år, ända sedan hon första gången kom ut på svenska. Vi hade nöjet att samarbeta med henne redan 2002 när ”Spel på många små trummor” utkom i svensk översättning av Jan Henrik Swahn. Genom åren har vi i samarbete med Ariel förlag ordnat författarsamtal med Olga Tokarczuk i samband med utgivningen av hennes böcker på svenska, bl a på Internationell Författarscen i Stockholm och Malmö (2009 och 2011). Vi planerar att även i framtiden hjälpa till att lansera vår Nobelpristagares böcker.
 
På svenska har följande böcker av Tokarczuk publicerats av Ariel förlag, samtliga i översättning av Jan Henrik Swahn förutom Gammeltida och andra tider (övers Lennart Ilke):
Spel på många små trummor (2002 och 2018)
Daghus, natthus (2005)
Gammeltida och andra tider (2006)
Löparna (2009)
Styr din plog över de dödas ben (2010)
Björnens ögonblick (2014)
Jakobsböckerna (2015)


Foto: Olga Tokarczuk av Harald Krichel, Wikimedia Commons

Scheduled Aktuellt >Litteratur >Polsk konst

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Filmvisning av ”Erase the Nation” och samtal

Den 2 maj kl. 16.00 och kl. 18.00 visar Polska institutet i samarbete med Hallwylska Museet, Ukrainska institutet och FSF Föreningen Sveriges Filmfotografer dokumentärfilmen "Erase the nation" på Hallwylska Museet. Fri entré.
02 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

“SONGS OF THE SKY” – KONSERT TILL

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi “RSPO Orchestra Academy” och NOSPR Academy vid Nationella polska radiosymfonikerna i Katowice framför ännu en gemensam konsert, den här gången med musik av två polska kompositörer Henryk Górecki och Andrzej Panufnik, österrikiske Gustav Mahlers berömda symfoni nr 4 samt svenska Andrea Tarrodis ”Songs of the sky”. Tarrodis verk är baserat på två folkmelodier – en från Ukraina och en från Sverige. Fri entré, inga biljetter behövs.
01 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik