10.10.2019 Aktuellt, Litteratur, Polsk konst

Nobelpriset i litteratur för 2018 går till Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk, en av den europeiska prosans mest fascinerande författare, tilldelas 2018 års Nobelpris i litteratur. Motiveringen lyder: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform”.

Vi är mycket glada över att Olga Tokarczuk har fått Nobelpriset. Hon är en ovanligt uppskattad författare över hela världen och vi är enastående nöjda med att Svenska akademien har belönat henne. Vi är stolta att ännu ett Nobelpris i litteratur tillfaller Polen efter Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Czesław Miłosz och Wisława Szymborska.

Olga Tokarczuk är född 1962 och debuterade 1989 med en diktsamling. Fyra år senare utkom hennes första roman ‘Podróż ludzi księgi’ (Bokfolkets resa) vilken blev en stor framgång bland kritiker och läsare i hemlandet. Hon har tilldelats ett flertal nationella och internationella priser och utmärkelser för sitt rika författarskap. 2008 mottog hon Polens främsta litterära pris, NIKE. 2017 tilldelades hon Kulturhuset Stadsteaterns internationella författarpris för ”Jakobsböckerna”. 2018 belönades hon med Man Booker International Prize för romanen Flights/Bieguni, på svenska ”Löparna”. Innan författarskapet tog vid utbildade sig Olga Tokarczuk till psykolog och arbetade även en tid som terapeut. Hon bor i Wrocław.

Polska institutet har samarbetat kring lanseringen av Olga Tokarczuks böcker i Sverige i många år, ända sedan hon första gången kom ut på svenska. Vi hade nöjet att samarbeta med henne redan 2002 när ”Spel på många små trummor” utkom i svensk översättning av Jan Henrik Swahn. Genom åren har vi i samarbete med Ariel förlag ordnat författarsamtal med Olga Tokarczuk i samband med utgivningen av hennes böcker på svenska, bl a på Internationell Författarscen i Stockholm och Malmö (2009 och 2011). Vi planerar att även i framtiden hjälpa till att lansera vår Nobelpristagares böcker.
 
På svenska har följande böcker av Tokarczuk publicerats av Ariel förlag, samtliga i översättning av Jan Henrik Swahn förutom Gammeltida och andra tider (övers Lennart Ilke):
Spel på många små trummor (2002 och 2018)
Daghus, natthus (2005)
Gammeltida och andra tider (2006)
Löparna (2009)
Styr din plog över de dödas ben (2010)
Björnens ögonblick (2014)
Jakobsböckerna (2015)


Foto: Olga Tokarczuk av Łukasz Giza

Scheduled Aktuellt Litteratur Polsk konst

39:e upplagan av Uppsala Kortfilmfestival 🗓

Uppsala Kortfilmfestival, som är Sveriges enda renodlade kortfilmfestival och främsta arena för internationell kortfilm, äger rum 19-25 oktober 2020.
19 10.2020 25 10.2020 Aktuellt

Fotoreportage: Vernissage av utstallningen Helige Johannes Paulus

100-årsminnet av påven Johannes PaulusII:s födelsedag inföll i maj 2020. I samband med detta öppnades igår, den 15 oktober 2020, en minnesutställning i S:t Johannes kyrka i Stockholm.
15 10.2020 Aktuellt, Galleri

Tack för årets Kinoteka festival! 🗓

Den 9 oktober 2020 öppnades den 11:e upplagan av den polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm på Zita Folkets Bio i Stockholm.
09 10.2020 10 10.2020 Aktuellt, Galleri