19.10.2019 Evenemang, Musik TeaterStudio Lederman, Gästrikegatan 13, Stockholm

PGR – POLISH PSALTER FOR SOPRANO AND JAZZ ENSEMBLE på Stockholm Jazz Festival 🗺

Renässansmusik arrangerad för sopran och jazzensemble. Den polske trombonisten och bandledaren Grzegorz Rogala presenterar här sitt nya projekt med svindlande vackra psalmer från 1600-talet i arrangemang för sopranstämma och jazzkvartett.

Renässansmusik arrangerad för sopran och jazzensemble. Den polske trombonisten och bandledaren Grzegorz Rogala presenterar här sitt nya projekt med svindlande vackra psalmer från 1600-talet i arrangemang för sopranstämma och jazzkvartett. Musiken är polyfon och stammar från en tid när Gustav Vasas sonson Sigismund var kung i Polen. Framförd av sopranen Barbara Rogala och en internationell kvartett (PL/GER/FR/SWE) tar musiken oss med på en resa genom epokerna. Med stöd av Polska institutet i Stockholm.

PGR betyder Projekt Grzegorza Rogali – Grzegorz Rogala projekt. Rogala är trombonist, kompositör och arrangör, har examen från Jazz Institut Berlin, och har varit stipendiat hos Berklee College of Music i Boston. Sedan 2008 är han medlem av det internationella storbandet European Colours Jazz Orchestra (2008) och mottog 2009 Phil Wilson Award.

Lineup:
Barbara Rogala – Sopran
Grzegorz Rogala – Trombon
Roman Ott – Altsaxofon
Anders Grop – Kontrabas
David Guy – Trummor


Mer om Grzegorz Rogala projekt:

Om vi drar oss 440 år tillbaka i tiden träffar vi på renässansmusik från det polsk-litauiska kungadömets guldålder där två enastående konstnärer förenade sina krafter för att skapa ett unikt verk. Det rör sig om Psałterz polski (Den polska psaltaren) en översättning av bibelns Psaltare av Polens store renässanspoet Jan Kochanowski. Kochanowski bad kompositören Mikołaj Gomółka att skriva musik till verket, och efter några månader hade denne tonsatt 150 psalmer i fyrstämmigt arrangemang.

Detta verk är enastående i europeisk skala med både text och musik av högsta klass. Rytmen bevarar det polska språkets betoningar. I psalmerna finns element av utländska danser (pavaner och galliarder). Det är en kvintessens av den polska renässansen, troget den inhemska traditionen och med inslag från den europeiska kulturen.

Sådan är även tanken med Den polska psaltaren i PGR:s version. Psalmtexterna sjungs av sopranen Barbara Rogala och övriga stämmor spelas instrumentalt av europeiska jazzmusiker från Frankrike, Tyskland, Sverige och Polen. Psalmernas melodier blir grundteman för improvisationer som övergår i gemensamma kulminationer. Alltså en musikalisk resa som hålls ihop av ett – kanske gyllene – spänne från renässansen.


Biljettpris: 200 SEK
För att boka biljett, maila teater.lederman@tele2.se eller ring 08-303094.


Med stöd av Polska institutet i Stockholm.

Scheduled Evenemang >Musik
TeaterStudio Lederman, Gästrikegatan 13, Stockholm Map

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik