19.10.2019 Evenemang, Musik TeaterStudio Lederman, Gästrikegatan 13, Stockholm

PGR – POLISH PSALTER FOR SOPRANO AND JAZZ ENSEMBLE på Stockholm Jazz Festival 🗺

Renässansmusik arrangerad för sopran och jazzensemble. Den polske trombonisten och bandledaren Grzegorz Rogala presenterar här sitt nya projekt med svindlande vackra psalmer från 1600-talet i arrangemang för sopranstämma och jazzkvartett.

Renässansmusik arrangerad för sopran och jazzensemble. Den polske trombonisten och bandledaren Grzegorz Rogala presenterar här sitt nya projekt med svindlande vackra psalmer från 1600-talet i arrangemang för sopranstämma och jazzkvartett. Musiken är polyfon och stammar från en tid när Gustav Vasas sonson Sigismund var kung i Polen. Framförd av sopranen Barbara Rogala och en internationell kvartett (PL/GER/FR/SWE) tar musiken oss med på en resa genom epokerna. Med stöd av Polska institutet i Stockholm.

PGR betyder Projekt Grzegorza Rogali – Grzegorz Rogala projekt. Rogala är trombonist, kompositör och arrangör, har examen från Jazz Institut Berlin, och har varit stipendiat hos Berklee College of Music i Boston. Sedan 2008 är han medlem av det internationella storbandet European Colours Jazz Orchestra (2008) och mottog 2009 Phil Wilson Award.

Lineup:
Barbara Rogala – Sopran
Grzegorz Rogala – Trombon
Roman Ott – Altsaxofon
Anders Grop – Kontrabas
David Guy – Trummor


Mer om Grzegorz Rogala projekt:

Om vi drar oss 440 år tillbaka i tiden träffar vi på renässansmusik från det polsk-litauiska kungadömets guldålder där två enastående konstnärer förenade sina krafter för att skapa ett unikt verk. Det rör sig om Psałterz polski (Den polska psaltaren) en översättning av bibelns Psaltare av Polens store renässanspoet Jan Kochanowski. Kochanowski bad kompositören Mikołaj Gomółka att skriva musik till verket, och efter några månader hade denne tonsatt 150 psalmer i fyrstämmigt arrangemang.

Detta verk är enastående i europeisk skala med både text och musik av högsta klass. Rytmen bevarar det polska språkets betoningar. I psalmerna finns element av utländska danser (pavaner och galliarder). Det är en kvintessens av den polska renässansen, troget den inhemska traditionen och med inslag från den europeiska kulturen.

Sådan är även tanken med Den polska psaltaren i PGR:s version. Psalmtexterna sjungs av sopranen Barbara Rogala och övriga stämmor spelas instrumentalt av europeiska jazzmusiker från Frankrike, Tyskland, Sverige och Polen. Psalmernas melodier blir grundteman för improvisationer som övergår i gemensamma kulminationer. Alltså en musikalisk resa som hålls ihop av ett – kanske gyllene – spänne från renässansen.


Biljettpris: 200 SEK
För att boka biljett, maila teater.lederman@tele2.se eller ring 08-303094.


Med stöd av Polska institutet i Stockholm.

Scheduled Evenemang Musik
TeaterStudio Lederman, Gästrikegatan 13, Stockholm Map

Var med och fira Europeiska språkdagen! 🗓

I år firas Europeiska språkdagen i Stockholm tisdagen den 29 september, med ett online språkcafé.
29 09.2020 Evenemang

Onlineutställning: 40 års jubileum för Solidaritetsrevolutionen och

Den 31 augusti firade vi att för 40 år sedan undertecknades Augustiöverenskommelsen och Oavhängiga självförvaltande fackföreningen ”Solidaritet” kunde bildas.
23 09.2020 Evenemang, Historia

Bokmässan Play: Tokarczuk och älvorna 🗓

För första gången på trettiofem år kan Bokmässan i Göteborg inte arrangeras i fysisk form. I digitalt format besöker man istället i år Bokmässan den 24–27 september 2020 genom Bildningshubben och Litteraturfestivalen, kostnadsfritt på Bokmässan Play!
24 09.2020 27 09.2020 Evenemang, Litteratur