31.10.2019 - 3.11.2019 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Sztokholm

Polska kortfilmer på REX Animation Film Festival 2019 🗺

REX Animation Film Festival är tillbaka för femte året i rad, från 31 oktober till 3 november 2019 på Zita Folkets Bio och Bio & Bistro Capitol Stockholm.

I årets program finns ett 80 tal filmer från 16 länder.  Fem polska kortfilmer visas under årets festival:

Guilt/Wina av Marcjanna Urbańska 
The Rain/Deszcz av Piotr Milczarek 

visas i sektionen Dependencies
3 november kl 12.00, Zita 2 + Q&A med Marcjanna Urbańska

Story av Jola Bańkowska 
Bless You/Na zdrowie av Paulina Ziółkowska 

visas i sektionen Memories
31 oktober kl 18.00 Zita 2
2 november kl 16.00 Zita 2

Portrait of Suzanne av Izabela Plucińska 
visas i sektionen Halloween
31 oktober kl 21.00 Zita 1


REX Animationsfestival är ett initiativ av EUNIC (European Union National Institutes for Culture). Årets upplaga är ett samarbete mellan 13 europeiska institut och ambassader: Instituto Camões Stockholm, Finlandsinstitutet, Goethe-Institut Schweden, Greklands ambassad i Sverige, Institut français de Suède, Polska institutet i Stockholm, Rumänska kulturinstitutet, Schweiz ambassad i Sverige, Slovakiska Republikens Ambassad i Stockholm, Spaniens Ambassad i Sverige och Instituto Cervantes, Tjeckiska Centret, Ukrainska Institutet i Sverige och Österrikes Ambassad i Stockholm. 

Arrangör: Föreningen REX Animationsfestival med stöd av Stockholm stad, Region Stockholm och Svenska Filminstitutet.


Mer information: https://rexanimation.se/

from to
Scheduled Evenemang Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Sztokholm Map

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.
04 05.2021 06 05.2021 Evenemang, Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater