14.11.2019 Evenemang, Film Fredens Hus, Uppsala slott, ingång H

Filmvisning: Women Power av Marta Dzido och Piotr Śliwowski 🗺

Välkommen att se Marta Dzido och Piotr Śliwowskis film WOMEN POWER den 14 november på Fredens Hus i Uppsala.

Denna dramadokumentär berättar om polska kvinnor som under 1800-talet och början av 1900-talet, när Polen inte fanns på Europas karta, kämpade för bevarande av polsk kultur, språk och identitet, liksom för jämställdhet och rätt till högre utbildning för kvinnor. De uppträdde som sociala aktivister, soldater och kvinnosakskvinnor. Deras insatser ledde till att riksföreståndaren Józef Piłsudski i november 1918 skrev under ett dekret om allmän rösträtt ”oavsett kön” i det återfödda självständiga Polen.

Filmen visas i samarbete med Uppsala Kvinnliga Akademikerförening och Svensk-Polska föreningen i Uppsala.

Polsk titel: Siłaczki
Regi: Marta Dzido, Piotr Śliwowski
Manus: Marta Dzido, Piotr Śliwowski
Medverkande: Maria Seweryn, Marta Ojrzyńska, Klara Bielawka
Längd: 75 min
Produktionsår: 2018, Polen

På polska med engelsk text.

Scheduled Evenemang >Film
Fredens Hus, Uppsala slott, ingång H Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia