17.12.2019 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: EU-julkonsert i Stockholm 🗺

Nu lackar det mot jul och julmusiken hörs överallt! I tisdags, den 17 december, hölls en konsert med julsånger från 13 EU-länder i Johanneskyrkan i Stockholm.

Det polska bidraget var den traditionella sången Lulajże Jezuniu (ungefär ”Vyssan lull lilla Jesusbarn”) framförd av Patrycja Rosiak till ackompanjemantg av Róża Zawadzka. Samtidigt uppträdde två ungdomar som visade folkdräkter från Małopolskaregionen. De visade också upp polska jultraditioner och historien bakom julsången, som är känd sedan mer än 300 år i Polen, och även sångerskans egen biografi.

Efter konserten hölls en färgrik multikulturell julmarknad i Johannessalen med glögg och traditionellt julgodis från Europas alla hörn. I det polska ståndet kunde man smaka på delikata pepparkakor från Toruń och ta reda på mer om vackra turistmål i Polen.

Denna historiens första konsert med julsånger från Europas alla hörn arrangerades av Polska institutet, Polska ambassaden och Polska statens turistbyrå i Stockholm tillsammans med tretton andra EU-länder och EU-kommissionens representation i Stockholm. Ett tusental besökare kom till konserten och marknaden, och mängden av positiva kommentarer visar på en otvetydig succé. Därför planerar vi redan nu för en fortsättning nästa år.

Tack till alla som kom!


Foton: Paweł Kania

Scheduled Aktuellt >Galleri
Map

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia