22.03.2020 Evenemang, Musik

Kwartludium på Svensk Musikvår

Den polska ensemblen Kwartludium uppträder på festivalen Svensk Musikvår, som är en årlig manifestation för den nya svenska konstmusikens rikedom och mångfald.

Kwartludium grundades 2002 av violinisten Dagna Sadkowska, klarinettisten Michał Górczyński, slagverkaren Paweł Nowicki och pianisten Piotr Nowicki. De spelar huvudsakligen specialskrivna verk av unga tonsättare och har gjort dussintals uruppföranden på framstående festivaler som Unsound i New York, Beijing Modern Music Festival, Loop Festival i Bryssel och Audio-Art i Krakow. På repertoaren finns också verk av tonsättare som Karlheinz Stockhausen, Cornelius Cardew och Dubravko Detoni.

Kwartludium har uppträtt i polsk tv med Polska radions symfoniorkester, deltagit i det prestigefyllda europeiska konstmusikprojektet Re:New 2009 och tre år senare även i det efterföljande projektet New Music: New Audiences. Sedan 2014 har ensemblen med stöd av Konstnärsnämnden uppfört verk av flera svenska tonsättare, däribland Joakim Sandgren, Mika Pelo, Rei Munakata, Ivo Nilsson och Dror Feiler.

Gruppen har gjort tre skivor hos skivbolaget DUX och en skiva i samarbete med Michał Jacaszek, Catalogue des arbres, utgiven av det brittiska bolaget Touch. 2015 gav Requiem Records ut deras skiva Hammond Organ Project som gjordes tillsammans med organisten och kompositören Dariusz Przybylski.

Ensemblen kommer att framföra verk av bl.a svenska (Joakim Sandgren, Ivo Nilsson, Fredrik Gran) och polska (Tadeusz Wielecki, Wojciech Ziemowit Zych) tonsättare.

Medverkande:

Kwartludium
Piotr Nowicki, piano
Paweł Nowicki, percussion
Dagna Sadkowska, violin
Michał Górczyński, clarinet

Konserten arrangeras av Samtida Musik i samarbete med Svensk Musikvår, med stöd av Polska institutet.

Läs mer på Svensk Musikvår.

Vänligen observera att konserten kommer att livestreamas från Polen. Ni hittar alla livesändningar från festivalens konserter här.

Fri entré!

Foto: Grzegorz Mart

Scheduled Evenemang Musik

44:e upplagan av Göteborg Film Festival 🗓

Göteborg Film Festival är det största filmevenemanget i Norden. Den 44:e upplagan av festivalen kommer att äga rum den 29 januari - 8 februari 2021.
29 01.2021 08 02.2021 Evenemang, Film

KIDS V4 – filmdagar med animerade filmer

I samband med Polens ordförandeskap i Visegrádgruppen (V4) f.o.m. den 1 juli i år och V4-gruppens kommande 30-årsjubileum hälsar Polska institutet i Stockholm alla barn och ungdomar välkomna till onlinevisningar av animerade filmer för barn, KIDS V4, den 28 – 30 december 2020.
28 12.2020 30 12.2020 Evenemang, Film

“Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” –

Bland Frédéric Chopins kompositioner har musikstycken som inspirerats av salongsdanser en framträdande plats. Chopin, som själv var en duktig dansare och var ofta sedd i salonger och på baler i Warszawa, Wien och Paris, kunde på ett träffande och samtidigt kreativt sätt återge dansernas karaktär i sin musik.
29 12.2020 Evenemang, Musik