30.05.2020 - 31.05.2020 Evenemang, Litteratur

Grzegorz Rosiński och Daniel Chmielewski på Stockholms Internationella Seriefestival!

Stockholms Internationella Seriefestival äger i år rum i en digital version den 30 och 31 maj 2020. Vi har det stora nöjet att berätta att polsk seriekonst är med i programmet även i år!

Grzegorz Rosiński, den polska seriemästaren, kommer att delta på festivalen som hedersgäst i en förinspelad intervju med Fredrik Strömberg översatt av Tomas Håkanson. Dessutom kommer den framstående polske serietecknaren Daniel Chmielewski att leda en online-workshop för Serieskolan i Malmö och Skarpnäcks Serieutbildning.

Missa inte detta! Varmt välkomna!

Mer om Stockholms Internationella Seriefestival

Mer om gäster på Stockholms Internationella Seriefestival


Jag satt i hörnet och ritade någonting, hela tiden lekte jag med något (…) jag har egentligen gjort allt detta på grund av behovet att andas, jag behövde andas med teckningar.

~ Grzegorz Rosiński, ur intervjun för TVN, 2015


En passion som varken har början eller slut, som alltid har åtföljt den framstående polske serietecknaren – för Grzegorz Rosiński är tjusningen med serietecknandet möjligheten att med dess hjälp skapa en helt ny värld full av mångdimensionella karaktärer och spännande historier om magi, kamp och kärlek.

Grzegorz Rosiński jobbar med omslaget till serien om Thorgal (must-see!):


Grzegorz Rosiński föddes i Stalowa Wola i södra Polen och är en av de internationellt mest framstående polska serietecknarna. Han är känd för bl.a. fantasyserien om Thorgal (första utgåvan 1977, Le Lombard) skapad i samarbete med den belgiske seriemanusförfattare Jean Van Hamme (del 1-29). Den franskspråkiga seriesagan är en blandning av fantasy, science fiction och historiskt drama. Berättelsen handlar om Thorgal Aegirsson “barnet från stjärnorna” som är uppväxt i vikingarnas land. Hittills har 37 album kommit ut, varav 36 är tecknade av Grzegorz Rosiński, dessutom många extra berättelser utanför huvuduniversumet. Serien har översatts till många olika språk, bl.a. tjeckiska, nederländska, engelska, turkiska, ryska, koreanska, italienska, spanska, danska, svenska, norska, tyska, portugisiska, bretonska, arabiska, serbiska och grekiska. För den svenska utgåvan ansvarar förlagan Cobolt.


Sitt äventyr med seriekonst började Grzegorz Rosiński med tidningen Vaillant, le journal de Pif som han lyckades få tag på trots den kommunistiska regim som då härskade i Polen. När han var 16 år skapade Rosiński sin första serietidning och två år senare blev han chefredaktör för ett scoutmagasin. Efter examen på konstgymnasium började han studera på Konsthögskolan i Warszawa. Under de följande 10 åren arbetade han med bokillustrationer (t.ex. till en serie ungdomsböcker om kriget, Uwaga, Piegowaty! [Se upp, Fräknig] av Kazimierz Dębnicki) och med de tecknade serierna Legendarna historia Polski (Polens legendariska historia), Kapitan Żbik (Kapten Vildkatt) och Pilot śmigłowca (Helikopterpiloten). Han var också konstnärlig ledare för seriemagasinet Relax som publicerade avsnitt ur polska och utländska serietidningar. Det ständiga behovet av att utveckla sina kunskaper och viljan att resa ledde till att Rosiński reste till Belgien 1976. Där träffade han bl.a. författaren Jean Van Hamme med vilken han påbörjade ett långt samarbete om serienThorgal. Denna kultserie blev en klassiker som har gjort att Rosińskis realistiska teckningar nu är en del av världens seriehistoria. Än idag är de fascinerande med sin noggrannhet, dynamik, plasticitet och mästerskap. Sedan 1981 bor och arbetar konstnären i Schweiz. 

Läs mer om Grzegorz Rosiński

Mer om förlaget CoboltDaniel Chmielewski (född 12 juli 1983) är en polsk barnboksförfattare och serieskapare. Han har skrivit och tecknat albumet Ja, Nina Szubur (Jag, Nina Szubur), en bearbetning av Nobelpristagaren Olga Tokarczuks bok Anna In w grobowcach świata (Anna In i världens gravkamrar). Serien kom ut i Polen 2018 och dess amerikanska premiär är planerad till 2021 på förlaget Uncivilized Books. Han har skrivit manus till albumet Podgląd (Kontroll) med teckningar av Marcin Podolec, som har kommit ut i Polen och Frankrike. Han har också tecknat den korta formen Ostatnia powieść James’a Joyce’a (James Joyce sista roman) med manus av Peter Milligan. Tillsammans med psykiatern Katarzyna Szaulińska har han gjort Czarne fale (Svarta vågor), en serie om att kan klara sig igenom en depression, som har delats ut på temakurser om ämnet i polska skolor. Han undervisar i serieberättande i tre lokala kulturhus, tecknar storyboards för polsk TV och gör illustrationer som används av sportpsykologer i deras arbete.

Daniel Chmielewskis officiella blogg (polska)

from to
Moved Online Evenemang Litteratur

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur

3:e onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen

Den 19 april är minnesdagen för början av Upproret i Warszawas getto 1943 och för Förintelsens offer. I samband med det vill vi påminna om en av de polska hjältarna som räddade judar under andra världskriget, socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – utnämnd till Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
19 04.2021 Evenemang, Historia, Teater

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur