29.09.2020 Evenemang, Språk

Var med och fira Europeiska språkdagen!

I år firas Europeiska språkdagen i Stockholm tisdagen den 29 september, med ett online språkcafé.

EU-kommissionen i Sverige kommer att webbsända ett ca två timmar långt program där ett tjugotal språk kommer att få presentera sig, t.ex. genom minispråkkurser i bl.a. polska, spanska, tjeckiska, franska, tyska och teckenspråk.

Det blir ett utmärkt tillfälle att prova på nya språk! Årets upplaga av det populära språkcaféet är ett gyllene tillfälle för skolklasser från högstadiet och gymnasiet i hela Sverige att följa det online. Programmet planeras även att spelas in, så att man kan titta på det även i efterhand. Mer information om bl.a. den exakta sändningstiden kommer vid ett senare tillfälle.

Som varje år anordnas det även en språktävling som vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet som deltar individuellt. Första pris är en språkresa! Uppgiften är att spela in en kort video (ca en minut lång) där ett valfritt grammatiskt fenomen förklaras på ett enkelt, roligt och förståeligt sätt. Lycka till!

Är ni redo för ett språkäventyr? Fira Europeiska språkdagen med oss! Livesändning av ett online språkcafé börjar den 29 september kl 9.30!

Följ via länken: https://webcast.ec.europa.eu/edl-spr-kcaf-2020

Programmet
09.30 Välkommen
09.35 Grupp 1: tyska, portugisiska, ukrainska, ungerska, isländska
10:05 Föreningen Norden
10:24 Universitets- och högskolerådet (UHR)
10:30 Grupp 2: franska, polska, esperanto, romska, finska, tjeckiska
11:15 Grupp 3: grekiska, bulgariska, rumänska, slovakiska, spanska
11:50 Frågesport

Läs mer om Europeiska språkdagen i Stockholm på EU-kommissionens webbsida.

Kan du inte vänta längre? Kolla på den officiella EDL-webbsidan.


Foto: Andrzej Markiewicz

Moved Online Evenemang >Språk

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia