9.10.2020 - 10.10.2020 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Kinoteka Stockholm 2020

Den 11:e upplagan av Polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 9-10 oktober 2020 på Zita Folkets Bio. Varje år presenterar vi ett urval av nya spelfilmer, intressanta dokument och polska klassikerpärlor.

Årets upplaga av Kinoteka Stockholm är tyvärr begränsad på grund av rådande pandemin och kommer att vara sluten. Under två dagar presentera vi fyra filmer med fokus på unga prisbelönta skapare som synliggör sociala problem och manar till eftertanke.

Kinoteka 2020 inleds med Hubert Patynowskis belönade kortfilmen DON’T CHANGE THE SUBJECT / NIE ZMIENIAJ TEMATU om en gaturappare som utesluts ur lokala gemenskapen eftersom han bryter mot gällande regler. Filmen tävlade i “One Movie Project – Kortfilmsdebuter” och belönades med Lucjan Bokiniec pris för bästa film i kortfilmstävlingen vid 44:e Polska Filmfestivalen i Gdynia. Efter filmvisningen bjuder vi på samtal med regissören Hubert Patynowski.

Under festivalen visas också Marek Gajczaks dokumentär HOUSE OF WRITERS / DOM LITERATÓW, CZYLI KARTOTEKA ZEBRANA, om polska intellektuella som efter andra världskriget samlades under samma tak i ett hus i Krakow vid Krupniczagatan 22. Filmen berättar om kända polska författare,  bl a Konstanty Ildefons Gałczyński, Sławomir Mrożek och Nobelpristagaren Wisława Szymborska.

Vi kommer också att presentera Maria Widers diplomfilm WITHIN ME / WE MNIE om ett ofött barn och dess påverkan på relation mellan föräldrarna. Filmen fick en utmärkelse vid 44:e Polska Filmfestivalen i Gdynia. Efter filmvisningen bjuder vi på ett samtal med regissören Maria Wider och Marta Drankiewicz.

Festivalen avslutas med Maciej Pieprzycas nya långfilm ICARUS. THE LEGEND OF MIETEK KOSZ / IKAR. LEGENDA MIETKA KOSZA den sanna historien om Mietek Kosz, en världsberömd blind jazzpianist. Filmen belönades med Silverlejonen och fem individuella priser bl a till Dawid Ogrodnik för bästa manliga huvudroll och Leszek Możdżer för bästa musik vid Polska Filmfestivalen i Gdynia 2019.

Vi hoppas att ni kommer att uppskatta de filmer som presenteras i år i den begränsade upplagan av Kinoteka Stockholm.

Vi önskar er storartade filmupplevelser!


Mer information: www.kinoteka.se


Samarbetspartners: Zita Folkets Bio, Centrum Filmowe AMA/AMA Filmacademy, Gdyńska Szkoła Filmowa / Filmskolan i Gdynia, Krakow Film Klaster, Intramovies.

from to
Scheduled Evenemang Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur

3:e onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen

Den 19 april är minnesdagen för början av Upproret i Warszawas getto 1943 och för Förintelsens offer. I samband med det vill vi påminna om en av de polska hjältarna som räddade judar under andra världskriget, socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – utnämnd till Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
19 04.2021 Evenemang, Historia, Teater

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur