16.10.2020 - 15.11.2020 Evenemang, Historia Sankt Johannes kyrka, Johannesgatan 21, Stockholm

Utställning i Stockholm: Helige Johannes Paulus II – 100 år

100-årsminnet av påven Johannes Paulus II:s födelsedag inföll i maj 2020. I samband med detta presenterar Polska institutet i Stockholm en minnesutställning som visas i S:t Johannes kyrka i Stockholm 16 oktober - 15 november 2020.

Utställningen presenterar en del av påvens liv och visar hur han kunde nå ut till alla, oberoende av ålder och nationalitet.

Totus Tuus Maria – jag är helt din Maria, sade Johannes Paulus II i Fatima ett år efter attentatet i Rom 1981. Valspråket Totus Tuus Maria var en kärleksförklaring till Guds moder. Sin egen mor miste han som nioårig pojke. Han växte upp med sin far och bror. Sonen, studenten, poeten och arbetaren Karol Wojtyla som trots ett liv präglat av förluster, sorger och lidande blev påve, fredsmäklare och framförallt Guds tjänare.

Ihågkommen som människan som alltid gav av sig själv till andra.

Han kämpade för de mänskliga rättigheterna, för de fattiga i tredje världen och han arbetade ihärdigt för demokratin i Östeuropa. Han kommunicerade det kristna budskapet till miljoner människor i världens alla kontinenter. Instiftandet av Världsungdomsdagarna är ett arv som lever kvar efter honom. Han hade en förmåga att nå ut till såväl, barn, ungdomar och vuxna.

S:t Johannes församling har i över fyrtio års tid upplåtit sin vackra kyrka till den polska katolska församlingen. I det polska kapellet står en kopia av den berömda Svarta Madonnan från Jasna Góra i Częstochowa – en helig plats av stor betydelse och dyrkad av Johannes Paulus II. Församlingens öppenhet gentemot den katolska kyrkan, hade skänkt honom glädje då öppenhet var hans signum, till livet och människor.

Hans tankar, ord och goda gärningar lever kvar i många människors hjärtan och talar till oss än idag.


Stort tack till alla som möjliggjorde utställningen!

Koncept och text: Anna Glowacki
Korrekturläsning: Tomas Håkanson
Bilder: Zdzisław Sowiński 

Projektet genomfördes i samarbete med Svenska kyrkan och Katolska kyrkan i Sverige.


Kyrkan är öppen för allmänheten tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag kl 11–16.


Foton: Zdzisław Sowiński

from to
Scheduled Evenemang Historia
Sankt Johannes kyrka, Johannesgatan 21, Stockholm Map

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur

3:e onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen

Den 19 april är minnesdagen för början av Upproret i Warszawas getto 1943 och för Förintelsens offer. I samband med det vill vi påminna om en av de polska hjältarna som räddade judar under andra världskriget, socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – utnämnd till Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
19 04.2021 Evenemang, Historia, Teater

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur