15.10.2020 Aktuellt, Galleri

Fotoreportage: Vernissage av utställningen Helige Johannes Paulus II – 100 år

100-årsminnet av påven Johannes PaulusII:s födelsedag inföll i maj 2020. I samband med detta öppnades igår, den 15 oktober 2020, en minnesutställning i S:t Johannes kyrka i Stockholm.

Under invigningen pratade kyrkoherde Catharina Segerbank, kardinal och biskop Anders Arborelius och Polska institutets direktör Paweł Ruszkiewicz. Vid invigningen deltog också Polens Ambassadör i Sverige, Joanna Hofman.

Dorota Zarowiecka spelade en pianokonsert med musik av Chopin och kyrkans organist – Oskar Hanson spelade Ave Maria. Biskopen och kardinalen Anders Arborelius invigde sedan utställningen genom att klippa ett blågult och ett vitrött band.

Stort tack till alla som deltagit och hjälpt till!

Utställningen presenterar en del av påvens liv och visar hur han kunde nå ut till alla, oavsett ålder och nationalitet. Tack vare Katolska Domkyrkan i Stockholm och Uppsala Domkyrkomuseum visas även mässhaken som Johannes Paulus II bar under mässan i Globen, Stockholm 1989 och Storkorset av Piusordern som tilldelades Bertil Werkström 1991 av påven.

Utställningen pågår 16 oktober – 15 november 2020.

Kyrkan är öppen för allmänheten tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag kl 11–16.

Läs mer om utställningen här.


Film: Carl-Olof Zimmerman
Foton: Paweł Kania, Kania NordFOTO

Scheduled Aktuellt Galleri

Andrzej Sapkowskis hela fantasyserien på svenska 🗓

Underbara nyheter för alla som älskar fantasy och spännande äventyr! Nu finns hela serien om åtta böcker av fantasysagan Witcher av den polska författaren Andrzej Sapkowski om häxkarlen Geralt ute i sin helhet på svenska.
13 09.2021 Aktuellt

I år är Stanisław Lems år! 🗓

Den 12 september 1921, i Lwów, i dåvarande Polen, föddes Stanisław Lem, den främsta representanten för den polska science fiction-litteraturen och en av världens mest lästa science fiction-författare.
12 09.2021 Aktuellt

Fotoreportage: Författarsamtal med Krystyna Dąbrowska 🗓

Den 2 september på Bonniers Konsthall ägde rum ett spännande författarsamtal mellan Krystyna Dąbrowska, Irena Grönberg och Jonas Ellerström. De pratade bl.a. om Krystynas poesi, om hur den påverkades av pandemin och generellt om den polska litterära traditionen.
02 09.2021 Aktuellt, Galleri