3.11.2020 Evenemang, Litteratur

Högre seminarium i polska: Włodzimierz Bolecki om Gustaw Herling-Grudziński

Varmt välkomna till online Högre seminarium i polska med Włodzimierz Bolecki, en professor i litteraturvetenskap vid Polska Vetenskapsakademien i Warszawa, om Gustaw Herling-Grudzińskis liv och verk.

”Gustaw Herling-Grudziński – litteratur och biografi”

Gustaw Herling-Grudzinski, foto: Ela Lempp

Gustaw Herling Grudziński (1919–2000) är en författare känd för sina essäer och filosofiska berättelser, ”små mästerverk” som ofta innehåller självbiografiska motiv. Efter andra världskriget levde han i München, Rom och Neapel. Hans bok En värld för sig, som översattes till engelska 1951 (Inny świat, svensk översättning 1952 av Nils Jacobsson), var en av de första litterära berättelserna om de sovjetiska lägren, tio år före Solzjenitsyns En dag i Ivan Denisovitjs liv.

Włodzimierz Bolecki. foto: Grzegorz Śledź / PR2

Włodzimierz Bolecki är professor i litteraturvetenskap vid Polska Vetenskapsakademien samt medredaktör för tidskriften Teksty Drugie. Han har skrivit om och förberett kritiska utgåvor av verk av bl.a. Witold Gombrowicz, Czesław Miłosz, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Bolesław Leśmian, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska samt Gustaw Herling-Grudziński och Józef Mackiewicz. Han är mångfaldigt prisbelönad för sina verk, har erhållit bl.a. Kościelski-priset, Kultura-priset och Kazimierz Wyka-priset.

Włodzimierz Bolecki har genomfört en serie intervjuer med Gustaw Herling Grudziński som publicerades i volymer – ”Samtal i Dragonea” (Rozmowy w Dragonei 1997), ”Samtal vid århundrandets slut” (Rozmowy na koniec wieku 1998) och ”Samtal i Neapel” (Rozmowy w Neapolu 2000) och arbetar numera med utgåvan av författarens samlade verk.


Tid: 3 november 2020 kl 16.00-18.00 
Språk: engelska

Webbaserat – Zoom-länk anslås på Slaviska avdelningens sida ca en halvtimme före start.

I samarbete med Slaviska avdelningen vid Stockholms universitet.

 
Foto: Bohdan Paczowski

Scheduled Evenemang Litteratur

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater