3.11.2020 Evenemang, Litteratur

Högre seminarium i polska: Włodzimierz Bolecki om Gustaw Herling-Grudziński

Varmt välkomna till online Högre seminarium i polska med Włodzimierz Bolecki, en professor i litteraturvetenskap vid Polska Vetenskapsakademien i Warszawa, om Gustaw Herling-Grudzińskis liv och verk.

”Gustaw Herling-Grudziński – litteratur och biografi”

Gustaw Herling-Grudzinski, foto: Ela Lempp

Gustaw Herling Grudziński (1919–2000) är en författare känd för sina essäer och filosofiska berättelser, ”små mästerverk” som ofta innehåller självbiografiska motiv. Efter andra världskriget levde han i München, Rom och Neapel. Hans bok En värld för sig, som översattes till engelska 1951 (Inny świat, svensk översättning 1952 av Nils Jacobsson), var en av de första litterära berättelserna om de sovjetiska lägren, tio år före Solzjenitsyns En dag i Ivan Denisovitjs liv.

Włodzimierz Bolecki. foto: Grzegorz Śledź / PR2

Włodzimierz Bolecki är professor i litteraturvetenskap vid Polska Vetenskapsakademien samt medredaktör för tidskriften Teksty Drugie. Han har skrivit om och förberett kritiska utgåvor av verk av bl.a. Witold Gombrowicz, Czesław Miłosz, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Bolesław Leśmian, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska samt Gustaw Herling-Grudziński och Józef Mackiewicz. Han är mångfaldigt prisbelönad för sina verk, har erhållit bl.a. Kościelski-priset, Kultura-priset och Kazimierz Wyka-priset.

Włodzimierz Bolecki har genomfört en serie intervjuer med Gustaw Herling Grudziński som publicerades i volymer – ”Samtal i Dragonea” (Rozmowy w Dragonei 1997), ”Samtal vid århundrandets slut” (Rozmowy na koniec wieku 1998) och ”Samtal i Neapel” (Rozmowy w Neapolu 2000) och arbetar numera med utgåvan av författarens samlade verk.


Tid: 3 november 2020 kl 16.00-18.00 
Språk: engelska

Webbaserat – Zoom-länk anslås på Slaviska avdelningens sida ca en halvtimme före start.

I samarbete med Slaviska avdelningen vid Stockholms universitet.

 
Foto: Bohdan Paczowski

Scheduled Evenemang Litteratur

Chopinafton med polska sånger – Marzena Frankowska

I år är det 210 år sedan Frédéric Chopin (1810-1849) föddes. Vi uppmärksammar jubileet för en av världens mest älskade och berömda kompositörer och pianister med denna konsert.
12 12.2020 Evenemang, Musik

Eva Mattsson liveföreläsning om Katarina Jagellonica och

Håll utkik på vår webbsida och våra sociala medier samt FB-sidan "Jagiellonian Heritage as a platform for dialogue between Poland and Finland" för det exakta klockslaget då livestreamingen av föreläsningen börjar.
10 12.2020 Evenemang, Historia

Peter Jansson föreläser om Krzysztof Kieślowski och

Peter Jansson - författare, psykoanalytiker och filosof - föreläser om den polske filmskaparen Krzysztof Kieślowski och hans berömda filmserie Dekalogen från 1989. Peter Jansson håller för närvarande på att skriva ett större verk om Kieślowski.
10 12.2020 Evenemang, Film