10.12.2020 Evenemang, Historia

Eva Mattsson liveföreläsning om Katarina Jagellonica och det jagellonska kulturella arvet i Norden

Den 10 december kl 11 kan man lyssna till Eva Mattssons livestreamad onlineföreläsning om den polska prinsessan och Sveriges drottning och hennes kulturella påverkan på Sverige och Finland. Föreläsningen ingår i en onlinekonferens om det jagellonska arvet i Polen och Finland där polska, finska och svenska forskare medverkar och arrangeras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Föreläsningen kommer att hållas på Google länken här.

Mer info på Facebook evenemang: www.facebook.com/events/383947279384718

Följ gärna Facebook-sidan Jagiellonian Heritage as a platform for dialogue between Poland and Finland där du hittar information om andra föreläsningar och presentationer under denna onlinekonferens.

Eva Mattsson, foto: Tony Oldenberg

Eva Mattsson är författaren till boken Furstinnan, konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreläsningar om Katarina Jagellonica brukar  locka stor publik. 2012 spelade hon sin framgångsrika monolog där hon gestaltade Katarina Jagellonica, ”Såsom stenen bär liv”, på Vadstena slott 2012 och 2013. Sedan spelade hon ”Fjärilen och Kronan” på Uppsala slott 2013. 2014 uppträdde hon bl a i Livrustkammaren i Stockholm med  ”Ingen utom Döden”, sin tredje monolog.

Konferensen första föreläsningen sänds redan den 7 december kl 17 då konferensens huvudarrangör, Ewa Cybulska-Bohuszewicz (Institutet för Litteraturforskning  –  Instytut Badań Literackich PAN) tillsammans med Nina Manninen (Turkuuniversitet) har en presentation med fokus på texten “Wyprawa królewny” (Prinsessans hemgift).

Projektet är finansierat av den polska Nationella byrån för akademisk utbyte ( NAWA Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej) i samarbete med Jyväskyläuniversitetet och Polens ambassad i Helsingfors.

Läs mer om Eva Mattsson – Bring to Life: www.bringtolife.se

Scheduled Evenemang >Historia

RE-ENCHANTING THEWORLD – Małgorzata Mirga-Tas i samtal

Den 26 februari kl. 12:00–13:30 på Göteborgs Konsthall äger ett möte med Małgorzata Mirga-Tas, Joanna Warsza och Wojciech Szymański rum, i samband med Małgorzata Mirga-Tas pågående soloutställning SUNO MANGIE DZIALAS /JAG HAR EN DRÖM på Göteborgs Konsthall. Utställningen och samtalet presenteras med stöd av Polska institutet i Stockholm. Fri entré!
26 02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst

Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”: En

I februari ges diktsamlingen “Det sanna livet” med poesi av Adam Zagajewski ut - en av de viktigaste polska poeterna - i svensk översättning av Irena Grönberg och förord av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall (Norstedts, 2023).
13 02.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Kryptologidagen – Artur Szulc berättar om de

Kryptologidagen firas den 25 januari till minnet av knäckningen av den tyska kryptoapparaten Enigma. Dagen instiftades 2007 av Institutionen för matematik och datavetenskap på Poznańs universitet (UAM - Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu).
25 01.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia