10.12.2020 Evenemang, Historia

Eva Mattsson liveföreläsning om Katarina Jagellonica och det jagellonska kulturella arvet i Norden

Den 10 december kl 11 kan man lyssna till Eva Mattssons livestreamad onlineföreläsning om den polska prinsessan och Sveriges drottning och hennes kulturella påverkan på Sverige och Finland. Föreläsningen ingår i en onlinekonferens om det jagellonska arvet i Polen och Finland där polska, finska och svenska forskare medverkar och arrangeras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Föreläsningen kommer att hållas på Google länken här.

Mer info på Facebook evenemang: www.facebook.com/events/383947279384718

Följ gärna Facebook-sidan Jagiellonian Heritage as a platform for dialogue between Poland and Finland där du hittar information om andra föreläsningar och presentationer under denna onlinekonferens.

Eva Mattsson, foto: Tony Oldenberg

Eva Mattsson är författaren till boken Furstinnan, konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreläsningar om Katarina Jagellonica brukar  locka stor publik. 2012 spelade hon sin framgångsrika monolog där hon gestaltade Katarina Jagellonica, ”Såsom stenen bär liv”, på Vadstena slott 2012 och 2013. Sedan spelade hon ”Fjärilen och Kronan” på Uppsala slott 2013. 2014 uppträdde hon bl a i Livrustkammaren i Stockholm med  ”Ingen utom Döden”, sin tredje monolog.

Konferensen första föreläsningen sänds redan den 7 december kl 17 då konferensens huvudarrangör, Ewa Cybulska-Bohuszewicz (Institutet för Litteraturforskning  –  Instytut Badań Literackich PAN) tillsammans med Nina Manninen (Turkuuniversitet) har en presentation med fokus på texten “Wyprawa królewny” (Prinsessans hemgift).

Projektet är finansierat av den polska Nationella byrån för akademisk utbyte ( NAWA Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej) i samarbete med Jyväskyläuniversitetet och Polens ambassad i Helsingfors.

Läs mer om Eva Mattsson – Bring to Life: www.bringtolife.se

Scheduled Evenemang Historia

44:e upplagan av Göteborg Film Festival 🗓

Göteborg Film Festival är det största filmevenemanget i Norden. Den 44:e upplagan av festivalen kommer att äga rum den 29 januari - 8 februari 2021.
29 01.2021 08 02.2021 Evenemang, Film

KIDS V4 – filmdagar med animerade filmer

I samband med Polens ordförandeskap i Visegrádgruppen (V4) f.o.m. den 1 juli i år och V4-gruppens kommande 30-årsjubileum hälsar Polska institutet i Stockholm alla barn och ungdomar välkomna till onlinevisningar av animerade filmer för barn, KIDS V4, den 28 – 30 december 2020.
28 12.2020 30 12.2020 Evenemang, Film

“Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” –

Bland Frédéric Chopins kompositioner har musikstycken som inspirerats av salongsdanser en framträdande plats. Chopin, som själv var en duktig dansare och var ofta sedd i salonger och på baler i Warszawa, Wien och Paris, kunde på ett träffande och samtidigt kreativt sätt återge dansernas karaktär i sin musik.
29 12.2020 Evenemang, Musik