10.12.2020 Evenemang, Historia

Eva Mattsson liveföreläsning om Katarina Jagellonica och det jagellonska kulturella arvet i Norden

Den 10 december kl 11 kan man lyssna till Eva Mattssons livestreamad onlineföreläsning om den polska prinsessan och Sveriges drottning och hennes kulturella påverkan på Sverige och Finland. Föreläsningen ingår i en onlinekonferens om det jagellonska arvet i Polen och Finland där polska, finska och svenska forskare medverkar och arrangeras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Föreläsningen kommer att hållas på Google länken här.

Mer info på Facebook evenemang: www.facebook.com/events/383947279384718

Följ gärna Facebook-sidan Jagiellonian Heritage as a platform for dialogue between Poland and Finland där du hittar information om andra föreläsningar och presentationer under denna onlinekonferens.

Eva Mattsson, foto: Tony Oldenberg

Eva Mattsson är författaren till boken Furstinnan, konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreläsningar om Katarina Jagellonica brukar  locka stor publik. 2012 spelade hon sin framgångsrika monolog där hon gestaltade Katarina Jagellonica, ”Såsom stenen bär liv”, på Vadstena slott 2012 och 2013. Sedan spelade hon ”Fjärilen och Kronan” på Uppsala slott 2013. 2014 uppträdde hon bl a i Livrustkammaren i Stockholm med  ”Ingen utom Döden”, sin tredje monolog.

Konferensen första föreläsningen sänds redan den 7 december kl 17 då konferensens huvudarrangör, Ewa Cybulska-Bohuszewicz (Institutet för Litteraturforskning  –  Instytut Badań Literackich PAN) tillsammans med Nina Manninen (Turkuuniversitet) har en presentation med fokus på texten “Wyprawa królewny” (Prinsessans hemgift).

Projektet är finansierat av den polska Nationella byrån för akademisk utbyte ( NAWA Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej) i samarbete med Jyväskyläuniversitetet och Polens ambassad i Helsingfors.

Läs mer om Eva Mattsson – Bring to Life: www.bringtolife.se

Scheduled Evenemang Historia

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater

100-årsminnet av den polska poeten Krzysztof Kamil

Den 22 januari i år är det 100 år sedan Krzysztof Kamil Baczyński, den legendariska polska poeten som tillhörde den så kallade Columbus-generationen, föddes. I år har han utnämnts till en av årets litterära hedersjubilarer i Polen.
22 01.2021 Evenemang, Historia, Litteratur

44:e upplagan av Göteborg Film Festival 🗓

Göteborg Film Festival är det största filmevenemanget i Norden. Den 44:e upplagan av festivalen kommer att äga rum den 29 januari - 8 februari 2021.
29 01.2021 08 02.2021 Evenemang, Film