10.12.2020 Evenemang, Historia

Eva Mattsson liveföreläsning om Katarina Jagellonica och det jagellonska kulturella arvet i Norden

Den 10 december kl 11 kan man lyssna till Eva Mattssons livestreamad onlineföreläsning om den polska prinsessan och Sveriges drottning och hennes kulturella påverkan på Sverige och Finland. Föreläsningen ingår i en onlinekonferens om det jagellonska arvet i Polen och Finland där polska, finska och svenska forskare medverkar och arrangeras i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

Föreläsningen kommer att hållas på Google länken här.

Mer info på Facebook evenemang: www.facebook.com/events/383947279384718

Följ gärna Facebook-sidan Jagiellonian Heritage as a platform for dialogue between Poland and Finland där du hittar information om andra föreläsningar och presentationer under denna onlinekonferens.

Eva Mattsson, foto: Tony Oldenberg

Eva Mattsson är författaren till boken Furstinnan, konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreläsningar om Katarina Jagellonica brukar  locka stor publik. 2012 spelade hon sin framgångsrika monolog där hon gestaltade Katarina Jagellonica, ”Såsom stenen bär liv”, på Vadstena slott 2012 och 2013. Sedan spelade hon ”Fjärilen och Kronan” på Uppsala slott 2013. 2014 uppträdde hon bl a i Livrustkammaren i Stockholm med  ”Ingen utom Döden”, sin tredje monolog.

Konferensen första föreläsningen sänds redan den 7 december kl 17 då konferensens huvudarrangör, Ewa Cybulska-Bohuszewicz (Institutet för Litteraturforskning  –  Instytut Badań Literackich PAN) tillsammans med Nina Manninen (Turkuuniversitet) har en presentation med fokus på texten “Wyprawa królewny” (Prinsessans hemgift).

Projektet är finansierat av den polska Nationella byrån för akademisk utbyte ( NAWA Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej) i samarbete med Jyväskyläuniversitetet och Polens ambassad i Helsingfors.

Läs mer om Eva Mattsson – Bring to Life: www.bringtolife.se

Scheduled Evenemang Historia

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur

3:e onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen

Den 19 april är minnesdagen för början av Upproret i Warszawas getto 1943 och för Förintelsens offer. I samband med det vill vi påminna om en av de polska hjältarna som räddade judar under andra världskriget, socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – utnämnd till Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
19 04.2021 Evenemang, Historia, Teater

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur