8.12.2020 Evenemang, Litteratur

Philosophy as an Investigation of the Roots of Things. Józef Maria Bocheński’s Thought and Philosophical Heritage

It's time for the next online Higher Seminar in Polish organized in collaboration with the Slavic Department at Stockholm University! On December 8 at 4 pm, Jadwiga Guerrero van der Meijden, Ph.D., assistant professor at the Institute of Philosophy, Jagiellonian University in Cracow, talked about Józef Maria Bocheński's thoughts and philosophical contributions.

The lecture was held in English and took place via Zoom. Now it is available on our website! You can find video below. Warm welcome!


JÓZEF MARIA BOCHEŃSKI (1902-1995) is one of the most renowned Polish 20th-century logicians, analytic philosophers, Thomists and historians of philosophy. As a member of the Dominican Order and a theologian, he contributed greatly to the development of the Cracovian Analytical School of Thomism. As a philosopher he was not just a theoretician, but a practically involved thinker invited numerous times to consult various governments (West Germany, South Africa, USA, Argentina, Switzerland). His concise and clear style of writing marks an achievement in popularizing philosophy. The overall corpus of his works includes 42 larger philosophical works, numerous talks, short essays and volumes thereof popularizing philosophy as well as almost two hundred scientific articles. Among these publications A History of Formal Logic (Formale Logik, 1956) stands out as the world- renowned contribution to the history of philosophy.

Józef Maria Bocheński, 1987, fot. PAP/M. Sochor

The main subject of the proposed lecture is Bocheński’s understanding of philosophy. The lecture focuses on some of specific themes he developed, in particular the Dominican’s theory of thinking, truth and a human being. This demonstrates the consistency of the philosopher’s approach and enable the situating of the thinker within particular 20th-century philosophical traditions. It also discusses Bocheński’s metaphilosophical observations distinguishing various methods of practicing philosophy. The lecture is finalized with an analysis of the thinkers relevance to the contemporary culture and science.

Scheduled Evenemang Litteratur

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur

3:e onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen

Den 19 april är minnesdagen för början av Upproret i Warszawas getto 1943 och för Förintelsens offer. I samband med det vill vi påminna om en av de polska hjältarna som räddade judar under andra världskriget, socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – utnämnd till Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
19 04.2021 Evenemang, Historia, Teater

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur