29.12.2020 Evenemang, Musik

“Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” – en film där Cracovia Danza presenterar rekonstruerade salongsdanser till Chopins musik

Bland Frédéric Chopins kompositioner har musikstycken som inspirerats av salongsdanser en framträdande plats. Chopin, som själv var en duktig dansare och var ofta sedd i salonger och på baler i Warszawa, Wien och Paris, kunde på ett träffande och samtidigt kreativt sätt återge dansernas karaktär i sin musik.

En av Chopins berömda elever var furstinnan Marcelina Czartoryska, född Radziwiłł, en framstående pianist som gav pianokonserter över hela Europa. Hon lyckades att föra vidare Chopins spelstil och den speciella tolkningen av den stora kompositörens musik till nya generationer av musiker. När hon efter många år utomlands flyttade hem igen skapade hon i Kraków en salong. Den var inspirerad av salonger i Paris, sådana som Chopin ofta besökt och spelat i.  

I den här filmen hälsar det polska hovdanskompaniet Cracovia Danza oss välkomna till Marcelina Czartoryskas salong som finns bevarade än idag.  Den ligger utanför Kraków, i ett renässanspalats som heter Decjusz Villa (Willa Decjusza) och som var Marcelina Czartoryskas hem från och med år 1869. 

Som i en dröm dyker en parissalong upp framför våra ögon så fort musiken kan höras. Såsom det var förr i tiden i Paris dansar eleganta damer och kavaljerer till Chopins musik. De dansar vals, ecossäs, bourrée, ländler och kontradans. Den musikfyllda salongen förflyttar oss tillbaka i tiden till 1800-talets första hälft då Chopin levde och då det var trendigt med salongsdanser och baler. 

Dansreperoaren till Chopins musik som presenteras i den här filmen är det första och det enda försöket till en koreografisk skildring av med Chopin samtida salongsdanser. Den skapades av koreografen och filmens regissör, Romana Agnel, och den bygger på dansrekonstruktioner som beskrivs i den franska dansmästaren Henri Cellarius verk “La danse de salon” från 1848.

Cracovia Danzas tidsenligt klädda dansare utför den rekonstruerade koreografin med stor noggrannhet när det gäller både stil och teknik i var och en av de presenterade dansformerna. 

“Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” visar koreografin till Chopins salongsdansmusik samt den polska traditionen och det polska kulturarvet på ett unikt och relativt okänt ställe – Decjusz Villa med dess musiksalong. 

text: Romana Agnel


Filmen skapades speciellt för Polska institutet i Stockholm, i samband med att i år är det 210 år sedan Frédéric Chopin föddes. 

Manus och regi – Romana Agnel
Foto – Sebastian Dudek, Maciej Berg
Klippning – Sebastian Dudek, Dariusz Brojek
Ljud – Wojciech Zawiślak
Koreografi – Romana Agnel
Kostym – Monika Polak-Luścińska

Medverkande:
Piotr Kowal – piano
Romana Agnel och dansare från hovdanskompaniet Cracovia Danza


Bilder: Sebastian Dudek

Scheduled Evenemang Musik

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur

3:e onlinevisning av föreställningen “Irena – ingen

Den 19 april är minnesdagen för början av Upproret i Warszawas getto 1943 och för Förintelsens offer. I samband med det vill vi påminna om en av de polska hjältarna som räddade judar under andra världskriget, socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska – utnämnd till Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut judiska barn ur Warszawas getto under den nazityska ockupationen.
19 04.2021 Evenemang, Historia, Teater

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur