29.12.2020 Evenemang, Musik

”Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” – en film där Cracovia Danza presenterar rekonstruerade salongsdanser till Chopins musik

Bland Frédéric Chopins kompositioner har musikstycken som inspirerats av salongsdanser en framträdande plats. Chopin, som själv var en duktig dansare och var ofta sedd i salonger och på baler i Warszawa, Wien och Paris, kunde på ett träffande och samtidigt kreativt sätt återge dansernas karaktär i sin musik.

En av Chopins berömda elever var furstinnan Marcelina Czartoryska, född Radziwiłł, en framstående pianist som gav pianokonserter över hela Europa. Hon lyckades att föra vidare Chopins spelstil och den speciella tolkningen av den stora kompositörens musik till nya generationer av musiker. När hon efter många år utomlands flyttade hem igen skapade hon i Kraków en salong. Den var inspirerad av salonger i Paris, sådana som Chopin ofta besökt och spelat i.  

I den här filmen hälsar det polska hovdanskompaniet Cracovia Danza oss välkomna till Marcelina Czartoryskas salong som finns bevarade än idag.  Den ligger utanför Kraków, i ett renässanspalats som heter Decjusz Villa (Willa Decjusza) och som var Marcelina Czartoryskas hem från och med år 1869. 

Som i en dröm dyker en parissalong upp framför våra ögon så fort musiken kan höras. Såsom det var förr i tiden i Paris dansar eleganta damer och kavaljerer till Chopins musik. De dansar vals, ecossäs, bourrée, ländler och kontradans. Den musikfyllda salongen förflyttar oss tillbaka i tiden till 1800-talets första hälft då Chopin levde och då det var trendigt med salongsdanser och baler. 

Dansreperoaren till Chopins musik som presenteras i den här filmen är det första och det enda försöket till en koreografisk skildring av med Chopin samtida salongsdanser. Den skapades av koreografen och filmens regissör, Romana Agnel, och den bygger på dansrekonstruktioner som beskrivs i den franska dansmästaren Henri Cellarius verk ”La danse de salon” från 1848.

Cracovia Danzas tidsenligt klädda dansare utför den rekonstruerade koreografin med stor noggrannhet när det gäller både stil och teknik i var och en av de presenterade dansformerna. 

”Med Chopin i Marcelina Czartoryskas salong” visar koreografin till Chopins salongsdansmusik samt den polska traditionen och det polska kulturarvet på ett unikt och relativt okänt ställe – Decjusz Villa med dess musiksalong. 

text: Romana Agnel


Filmen skapades speciellt för Polska institutet i Stockholm, i samband med att i år är det 210 år sedan Frédéric Chopin föddes. 

Manus och regi – Romana Agnel
Foto – Sebastian Dudek, Maciej Berg
Klippning – Sebastian Dudek, Dariusz Brojek
Ljud – Wojciech Zawiślak
Koreografi – Romana Agnel
Kostym – Monika Polak-Luścińska

Medverkande:
Piotr Kowal – piano
Romana Agnel och dansare från hovdanskompaniet Cracovia Danza


Bilder: Sebastian Dudek

Scheduled Evenemang >Musik

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia