22.01.2021 Evenemang, Historia, Litteratur

100-årsminnet av den polska poeten Krzysztof Kamil Baczyńskis födelsedag

Den 22 januari i år är det 100 år sedan Krzysztof Kamil Baczyński, den legendariska polska poeten som tillhörde den så kallade Columbus-generationen, föddes. I år har han utnämnts till en av årets litterära hedersjubilarer i Polen.

Krzysztof Kamil Baczyński föddes i Warszawa, han var sonen till litteraturkritikern och författaren, före detta soldat i de polska legionerna under första världskriget, Stanisław Baczyński, och skolboksförfattaren och läraren Stefania Zieleńczyk. Båda föräldrar var katoliker, men modern kom från en så kallad assimilerad judisk familj, vilket kom att ha betydelse under den nazityska ockupationen. 

1939 gick han ut gymnasiet och tänkte studera vid Konstakademien i Warszawa eller i Frankrike men just då kom faderns död och sedan kriget och satte stopp för planerna.

Krzysztof Kamil Baczyński, 1937, foto: Forum


Den 6 juli 1942 gifte Baczyński sig med Barbara Drapczyńska – de hade träffats under Warszawauniversitetets hemliga undervisning som pågick under ockupationen trots förbudet. Båda dog redan under sensommaren 1944.

Krzysztof Kamil Baczyński stupade under Warszawaupprorets första dagar, bara 23 år gammal, redan då en uppskattad poet. Han lämnade efter sig över 500 dikter och ett tjugotal noveller och blev såväl en symbol för kampen mot ockupationsmakten som en röst för en hel generation polacker som föddes under mellankrigstiden. I bokform kom hans samlade verk ut först år 1961 och  1964. 

I samband med 100-årsjubileet presenterar vi av historikern och författaren Artur Szulc speciellt för tillfället inspelade föreläsning om Krzysztof Kamil Baczyński och hans deltagande i Warszawaupproret.


Krzysztof Kamil Baczyńskis liv inspirerade regissören Kordian Piwowarski att göra en film om den kultförklare poeten, ”Baczyński”. Filmen hade polsk premiär den 13 mars 2013. Titelrollen spelas av Mateusz Kościukiewicz som kan vara bekant för den svenska publiken bl a från Małgorzata  Szumowskas “Mug/Twarz” och “In the Name Of/W imię…”. I filmen spelar även Katarzyna Zawadzka och Ewa Telega.

”Baczyński” är baserad på händelser i den polska poetens liv, hans poesi och hans vänners berättelser om honom. Filmen är en blandning av dokumentärfilm och spelfilm och utspelar sig under Warszawaupproret under andra världskriget. Krzysztof Kamil Baczyński skildras i filmen som en drömmare och en patriot.

Filmen med engelska undertexter kan ses på Vimeo.

Polsk titel: Baczyński
Regi: Kordian Piwowarski
Manus: Kordian Piwowarski
Längd: 66 min
Produktionsår: 2013, Polen

Scheduled Evenemang Historia Litteratur

Affischutställningen – 30-årsjubileum av Visegrádgruppen 🗓

Redan i 30 år har Visegrádgruppen (V4) möjliggjort ett tätt samarbete mellan de fyra centraleuropeiska länderna: Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen. Som grannländer har de liknande geopolitiska förutsättningar och dessutom är de sammanlänkade med varandra genom en gemensam historia, tradition, kultur och värderingar.
15 02.2021 18 02.2021 Evenemang, Konst

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
08 02.2021 14 02.2021 Design, Evenemang

Onlineföreställning: “Irena – ingen ängel” 🗓

Den här veckan, på onsdag den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag då vi minns och hedrar offren för Förintelsen och dem som gjorde motstånd. En av dem som gjorde motståndet var den polska socialarbetaren Irena Sendler, född Krzyżanowska - Rättfärdig bland folken. Som medlem i organisationen Żegota smugglade hon ut 2500 judiska barn ur Warszawas getto under andra världskriget.
29 01.2021 Evenemang, Historia, Teater