8.02.2021 - 14.02.2021 Design, Evenemang

Design Talks 2021. Polsk-svenska konstnärer på Stockholm Design Week

Polska formgivare är en del av årets designvecka Stockholm Design Week! I samarbete med Design Sweden förberedde vi tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om bl.a. designtrender, utmaningar för både nya och etablerade konstnärer samt om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration till projekt.
Om Stockholm Design Week

Stockholm Design Week är en design- och modefestival som sammanför konstnärer från inredningsdesign, konst, hantverk, mode, musik och gastronomi. Under en vecka hålls många evenemang som syftar till att marknadsföra Stockholm som en designstad.

På Stockholm Design Week jobbar vi med att skapa för dig som besökare den bästa möjliga designupplevelsen, fylld med inspirerande evenemang (samt inspirerande människor!). Sedan 2002 har vi gjort det tillsammans med Stockholm Furniture & Light Fair, och 2018 gick vi live med vår sommarutgåva Summer Design Week tillsammans med Formex. Tillsammans presenterar vi Stockholm som fantastisk designdestination och välkomnar designentusiaster att fira med oss. Vi erbjuder besökarna en palett av designevenemang och kollar att alla går hem med trevliga minnen, ett starkare professionellt nätverk och en massa inspiration. (Stockholms Design Weeks webbplats, 2020)


Stockholm Design Week går digitalt

På grund av den nuvarande situationen med coronaviruset kommer Stockholm Design Week 2021 att hållas mestadels digitalt. En av de online händelserna blir Design Diplomacy – en diskussionsserie där designprofiler från olika länder delar med sig av sina erfarenheter till publiken. Konceptet initierades av Helsinki Design Week 2016 i syfte att skapa nya interkulturella förbindelser, stärka pågående internationella relationer och att främja design och arkitektur genom dialog och erfarenhet.


Polsk-svenska Design Talks på årets Stockholm Design Week

Polska konstnärer har deltagit i Stockholm Design Week i flera år nu bl.a. i den prestigefyllda sektionen Greenhouse (t.ex. Kosmos Project, formgivaren Natalia Wieteska) och i Design Diplomacy projektet (samtalet mellan Tartaruga Studio & Åsa Pärson). Även i år kommer de polska formgivarna bidra till den fantastiska designveckan! Polska institutet Stockholm i samarbete med Design Sweden förberedde tre Design Talks där inbjudna gäster berättar om designtrender och utmaningar för både nya och etablerade konstnärer, om sidenmålning och om hur ett svenskt slott eller den slaviska mytologin kan bli en inspiration.

De samtalen är baserade på samma system som Design Diplomacy. Deltagarna drar ett kort med en tidigare förbered fråga och ställer den till sin samtalspartner. Resultatet kommer att presenteras i form av Design Talks på institutets webbplats. Inspelningen genomfördes tack vare gästfriheten av den polska ambassadören Joanna Hofman. Samtalen leds på engelska av en modedesigner och ordförande i Design Sweden, Lotta Ahlvar och filmades samt klipptes av Mireille Rosas.

Stort tack till alla som bidragit till projektet, speciellt till de enastående konstnärerna!


DESIGN TALKS 2021. POLSK-SVENSKA KONSTNÄRER:

8 februari 2021
Design Talks. Polsk-svenska konstnärer vol.I. Magdalena Karpińska & Isa Andersson. (engelska)

Ge ett konkret exempel på hur design har förbättrat världen. Vilka av dina uppgifter skulle du gärna låta en robot göra?

Två unga designers: Magdalena Karpińska från Polen och Isa Andersson från Sverige svarar på frågorna om samtida design och delar sina konstnärliga upplevelser från respektive land.

Magdalena Karpińska

Magdalena Karpińska – möbeldesigner/konstruktör, grundare av studion Karpińska Furniture Design. Det unika med Magda är att hon är engagerad som konstnär i alla delar av möbelskapandet där hon använder sina kunskaper inom möbel- och inredningssnickeri. Mer om Magdalena

Isa Andersson

Isa Andersson, född 1990 i Stockholm, har kandidatexamen i produktdesign från Beckmans College of Design och master i design från Konstfack. Isa är frilans konstnär och deltar i ett antal olika projekt, t.ex. Tensta Art Gallery, IKEA, Beckmans School of Design, Design LabS. Isa arbetar skulpturellt och använder ofta metoder som innehåller samarbete, sociala strukturer och relationer mellan kropp och textil samt utrymmet som de befinner sig i. Mer om Isa


9 februari 2021
Design Talks. Polsk-svenska konstnärer vol.II. Oliwia Dawidowska & Karoline Lenhult. (engelska)

En berättelse om ett barockslott, en drömmande dam omgiven av naturen och allt detta på siden!

Den svenska formgivaren Karoline Lenhult och den polska konstnären Oliwia Dawidowska berättar om sin passion för handmålade sidendukar och svarar på frågor om design och mycket annat. Välkommen till den andra delen av de polsk-svenska Design Talks!

Oliwia Dawidowska

Oliwia Dawidowska – en konstnär och modedesigner, arbetar med sidenmålning, bl.a.  handmålade sidenhalsdukar, lyxiga sjalar m.m. Mer om Oliwia

Karoline Lenhult

Kueen grundades 2014 av formgivaren Karoline Lenhult som har arbetat som designer under tio års tid med olika typer av uppdrag. Drömmen om att starta ett eget varumärke har alltid funnits där som en stark drivkraft. Viljan att skapa något vackert och hållbart med passion resulterade tillslut i varumärket Kueen. Kueen handlar om passion, skönhet och mod. Kärleken till det vackra, till mönster, till att berätta historier och om att våga. Mer om Karoline


10 februari 2021
Design Talks. Polsk-svenska konstnärer vol.III. Joanna Sieradzan & Lotta Ahlvar. (engelska)

I den tredje och sista delen av de polsk-svenska Design Talks träffar Joanna Sieradzan, chefsdesigner för studion Svarog, en modedesigner och ordförande i Design Sweden, Lotta Ahlvar. Få veta mer om deras bakgrund inom designvärlden, om en ”dansande” stol samt om hur modern design kan inspireras av den slaviska kulturen!

Joanna Sieradzan

Joanna Sieradzan – chefsdesigner för studion Svarog. I sitt arbete slår hon ihop modern design och den slaviska mytologin. I sina idéer försöker hon att visa enkelheten som finns i världen av legend och sagor medan möbeldesignen baseras hon ofta på komplexitet av symboler och myter. Inte bara är hennes önskan att skapa moderna och funktionella projekt utan också att utforma möbler som berör själen. Mer om Joanna

Lotta Ahlvar är en designutbilldad entreprenör och ordförande i Design Sweden – en medlemsorganisation med syfte att stödja designers som bor och arbetar i Sverige och de som verkar utomlands. Organisationen grundades 1957 med syfte att lyfta fram kraften i design för kulturellt och ekonomiskt värde. Mer om Lotta

from to
Scheduled Design >Evenemang

KINOTEKA 2023 🗓

Årets miniupplaga av filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-8 oktober 2020, i Haninge kulturhus i Handen och på Klarabiografen i Stockholm.
02 10.2023 08 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia