24.02.2021 Aktuellt

Kajko och Kokosz på Netflix

På söndag den 28 februari börjar den nya polska tecknade serien "Kajko i Kokosz" (Kajko och Kokosz) att visas på Netflix! Den bygger på den i Polen ofantligt populära och kultförklarade serieboksserien av Janusz Christa som publicerades i Polen åren 1972-1992.

F o m 2003 började bokförlaget Egmont Polska att publicera serieböckerna på nytt och senare, efter Janusz Christas bortgång, gjordes även en fortsättning på Kajko och Kokosz äventyr. Den humoristiska serien handlar om Kajko och Kokosz som är två slaviska krigare som tillsammans med sina vänner hjälper kastellanen Mirmił att försvara hans by mot ständiga anfall från så kallade Rovriddarna under befäl av den ondskefulle Hegemon. 

Serieboken har inte översatts till svenska, ännu, men i höstas gav bokförlaget Zoom ut den danska översättningen, gjord av Rune Brandt Larsen, av en av serieböckerna – “Kajko og Kokosz. Flyveskolen” i samarbete med Fundacja Kreska im. Janusza Christy och Polens ambassad i Danmark – Embassy of Poland In Denmark. Det finns planer på att ge ut flera avsnitt på danska. 

Än så länge får ni njuta av den mycket roliga tecknade serien på Netflix, här finns en trailer med engelska undertexter.

Scheduled Aktuellt

“Vi är en ordbok och andra dikter”

”Vi är en ordbok och andra dikter” är en diktsamling av den polska poeten Krystyna Dąbrowska i översättning och urval av Irena Grönberg, utgiven av Ellerströms förlag. Vi rekommenderar varmt!
14 04.2021 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Glad Påsk 🗓

01 04.2021 06 04.2021 Aktuellt

Polska påsktraditioner 🗓

Påskfirandet i Polen skiljer sig från hur man firar påsk i Sverige. Det finns många traditioner för varje dag av påsken, från långfredagen till annandag påsk. Även om de flesta påsktraditionerna kommer från kristendomen gillar de flesta att delta i firandet, oavsett vad deras religiösa tro må än vara.
01 04.2021 06 04.2021 Aktuellt