4.05.2021 - 6.05.2021 Evenemang, Historia

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna moderna konstitution.

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.

Med anledning av 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791 presenterar vi en onlineutställningen ”3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna moderna konstitution” som berättar bl a om bakgrunden och betydelsen av antagandet av 3-majkonstitutionen. 


Edavläggningen på 3-majkonstitutionen i Senatkammaren på Kungliga slottet i Warszawa, en teckning av Jean-Pierre Norblin.


Den beskriver även Stanisław August Poniatowskis reformer och förändringar som konstitutionen innebar och presenterar unika handskrivna dokument, de första tryckta exemplaren på polska och omvärldens reaktioner.

Utställningen är tillgänglig online på engelska och polska:


Utställningen skapades av Centralarkivet för historiska dokument i Warszawa (Archiwum Główne Akt Dawnych).

from to
Scheduled Evenemang Historia

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

CURIE – BERÄTTELSEN OM EN MOR. Camilla

I år är det 120 år sedan Marie Skłodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill artisten Camilla Ringquist tillsammans med cellisten Svante Henryson och Polska institutet uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet den 5 december kl. 19.00.
05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i Stockholm

På grupputställningen “Crossover” visas verk av fem konstnärer: Garage Artists (Andrea Diaz & Stella Kruusamägi), Jacek Smolicki, Konrad Juściński, tm (Tove Möller). Den är kuraterad av det konstnärsdrivna kollektivet Flat Octopus och öppnas den 10 november i Studio 44 i Stockholm. Varmt välkommen!
10 11.2023 24 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst