4.05.2021 - 6.05.2021 Evenemang, Historia

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna moderna konstitution.

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.

Med anledning av 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791 presenterar vi en onlineutställningen ”3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna moderna konstitution” som berättar bl a om bakgrunden och betydelsen av antagandet av 3-majkonstitutionen. 


Edavläggningen på 3-majkonstitutionen i Senatkammaren på Kungliga slottet i Warszawa, en teckning av Jean-Pierre Norblin.


Den beskriver även Stanisław August Poniatowskis reformer och förändringar som konstitutionen innebar och presenterar unika handskrivna dokument, de första tryckta exemplaren på polska och omvärldens reaktioner.

Utställningen är tillgänglig online på engelska och polska:


Utställningen skapades av Centralarkivet för historiska dokument i Warszawa (Archiwum Główne Akt Dawnych).

from to
Scheduled Evenemang Historia

Barbara Klicka i samtal med Stefan Ingvarsson

Letar du efter en bok för att förnya ditt sommarbibliotek? Vi rekommenderar att du provar Urkällan av Barbara Klicka. Denna drömlika roman av den polska författaren har nu översatts till svenska av Patricia Cukrowska och hade svenskt premiär den 29 juli, utgiven av Prosak Förlag. Nu kommer Barbara Klicka till Stockholm för att prata lite om sitt arbete.
26 08.2021 Evenemang, Litteratur

Europeiska språkdagen 2021! 🗓

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.
28 09.2021 Evenemang, Språk

Chopinafton med polska sånger 🗓 🗺

Marzena Frankowska (sång) och Oleksandr Yankevych (piano) framför sånger komponerade av Frédéric Chopin och en annan världsberömd polsk pianist och kompositör - Ignacy Jan Paderewski, samt några överraskningar ur den svenska sångskatten den 28 juni 2021 kl 17.30 i Paulinska Salen i Strängnäs.
28 06.2021 Evenemang, Musik