4.05.2021 - 6.05.2021 Evenemang, Historia

Onlineutställningen: 3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna moderna konstitution.

Den 3 maj 1791 antog Samväldets Sejm 3-majkonstitutionen som var den andra i världen och den första i Europa nationella grundlagen i samlad skrift. Konstitutionen, som kallades Regeringsakten, var resultatet av nästan 50 år långa strävan efter landets reformer. Den utformades av både upplysningsidéerna och landets egna erfarenheter när det gäller statsskick.

Med anledning av 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen 1791 presenterar vi en onlineutställningen ”3-majkonstitutionen (1791). Europas första demokratiskt antagna moderna konstitution” som berättar bl a om bakgrunden och betydelsen av antagandet av 3-majkonstitutionen. 


Edavläggningen på 3-majkonstitutionen i Senatkammaren på Kungliga slottet i Warszawa, en teckning av Jean-Pierre Norblin.


Den beskriver även Stanisław August Poniatowskis reformer och förändringar som konstitutionen innebar och presenterar unika handskrivna dokument, de första tryckta exemplaren på polska och omvärldens reaktioner.

Utställningen är tillgänglig online på engelska och polska på vår Facebook-profil från den 4 maj till den 6 maj 2021. 

Utställningen skapades av Centralarkivet för historiska dokument i Warszawa (Archiwum Główne Akt Dawnych).

from to
Scheduled Evenemang Historia

Historikernas debatt – 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen

I år firar Republiken Polen och Republiken Litauen 230-års jubileum av 3-majkonstitutionen som antogs av Polsk-litauiska samväldet den 3 maj 1791. 3-majkonstitutionen blev en symbol för kampen för demokratiska reformer och Polsk-litauiska samväldets självständighet. Den var Europas första och världens andra – efter den amerikanska konstitutionen - moderna konstitution i samlad skrift.
03 05.2021 Evenemang, Historia

Operan Straszny dwór (Den hemsökta herrgården) av

Vi som har ärvt denna tradition från Polsk-litauiska samväldet firar idag 230-årsjubileet för antagandet av 3-majkonstitutionen, den första europeiska konstitutionen i samlad skrift. Den historiska handlingen var ett förebud om djupgående reformer i republikansk anda av frihet och ansvarstagande.
03 05.2021 Evenemang, Teater

Herr Klex akademi på Kulturnatt Stockholm 2021

Besök den magiska skolan. Under årets Kulturnatt kan du upptäcka Jan Brzechwas magiska barnboksklassiker från Polen “Herr Klex akademi” där eleverna upplever många fantastiska äventyr. Du kan få veta mer om den spännande historien samt om arbetet med den svenska versionen av boken som publicerades av Atrium Förlag. I år är det 75 år sedan boken utkom i Polen.
24 04.2021 Evenemang, Litteratur