28.06.2021 Evenemang, Musik Paulinska Salen, Bondegatan 1, Strängnäs

Chopinafton med polska sånger 🗺

Marzena Frankowska (sång) och Oleksandr Yankevych (piano) framför sånger komponerade av Frédéric Chopin och en annan världsberömd polsk pianist och kompositör - Ignacy Jan Paderewski, samt några överraskningar ur den svenska sångskatten den 28 juni 2021 kl 17.30 i Paulinska Salen i Strängnäs.

OBS! Programmet i Paulinska salen har fri entré och begränsat antal platser. Fribiljetter kan hämtas ut på Kulturhuset Multeum i Strängnäs från tisdag 15 juni.

Frédéric Chopin, foto: wikipiedia.org


Frédéric Chopin (1810-1849) är utan tvekan en av världens mest älskade och berömda kompositörer och pianister. Programmet består främst av sånger komponerade av Chopin, vilka hör till hans mindre kända verk. De tillkom vid sidan av Chopins huvudsakliga skapande och utgavs postumt. Sammanlagt nitton sånger för solosång och piano finns bevarade. Chopin komponerade sina sånger nästan uteslutande till dikter av polska poeter i hans egen generation; mest populära blev de sånger som tonsattes till poesi av Stefan Witwicki (1801 – 1847) och nationalskalden Adam Mickiewicz (1798 – 1855).

Ignacy Jan Paderewski (1860-1941) använde sin berömmelse i kampen för återupprättelse av Polens självständighet. Senare blev Paderewski Polens förste premiär- och utrikesminister i det återuppståndna Polen efter första världskriget och Polens delegat vid fredskonferensen i Versailles 1919. De flesta sånger av Paderewski i vårt program är tonsättningar av dikter av Adam Asnyk (1838-1897), en framstående polsk poet.


Medverkande:

Marzena Frankowska 

Sopransångerska – 2017 avslutade sin sångutbildning vid musikhögskolan i Poznań med högsta betyg. I 12 år har hon också utbildat sig till violinist. Sedan 2015 har hon uppträtt på Teatr Wielki i Poznań och på operafestivaler i Polen och Västeuropa. Numera är hon bosatt i Stockholm och sprider kärlek till den polska musiken i Norden. Hon uppträder huvudsakligen med polska sånger och sakral musik, men även operaarior. På sin repertoar har hon också sånger från Europas och världens olika hörn. Marzena har vid flera tillfällen samarbetat med Polska institutet och hösten 2019, tillsammans med Marek Mazur på piano, mötte hon Strängnäspubliken för första gången när hon gav en vacker och mycket uppskattad konsert på Kulturhuset Multeum. Sommaren 2020 fick hon mycket uppmärksamhet för sin imponerande medverkan i TV4:s ”Så mycket bättre” där hon uppträdde tillsammans med Silvana Imam.

Foto: Ksenia Szawszyszwili

Oleksandr Yankevych 

Pianist – påbörjade sin pianoundervisning vid 11 års ålder i Talangskolan i Lviv, Ukraina, och fortsatte med högre musikutbildning vid musikhögskolan i Bydgoszcz, Polen. Han har tilldelats många priser på festivaler och i tävlingar. 2013 gick han ut en högre specialkurs i sångackompanjemang vid musikhögskolan i Warszawa. Yankevych började arbeta på Kungliga Operan i Stockholm som repetitör i augusti 2018. I den kritikerrosade uppsättningen av Kung Roger av Karol Szymanowski var han assistent till dirigenten Andrea Molino. Tack vare denna erfarenhet kunde han i juli 2019 debutera som dirigent i Sankt Petersburg där han ledde en operagala med solisterna från Mariinskijteatern. Hösten 2019 uppträdde Oleksandr i Guldfoajén på Kungliga Operan i Stockholm tillsammans med den polska basbarytonen Łukasz Goliński med en hyllningskonsert till ”den polska nationella operans fader” Stanisław Moniuszko. Konserten arrangerades av Kungliga Operan tillsammans med Polska institutet i Stockholm och med stöd av nationaloperan Teatr Wielki i Warszawa och Polens kulturministerium.

Foto: Valeria Boltneva


Konserten arrangeras i samarbete med Kulturhuset Multeum Strängnäs kommun.

Scheduled Evenemang >Musik
Paulinska Salen, Bondegatan 1, Strängnäs Map

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia