4.09.2021 - 3.10.2021 Evenemang, Konst

”DIALOG – skulptur i brons” En utställning av Jerzy och Krystyna Nowakowski

Den 4 september på Sölvesborgs konsthall öppnas en ny utställning "DIALOG – skulptur i brons" som presenterar konstverk av Jerzy och Krystyna Nowakowski.

Sölvesborgs konstförening och Svensk-Polska Föreningen hälsar två polska konstnärer Jerzy och Krystyna Nowakowski från Krakow välkomna tillbaka till Sölvesborg, där de senast deltog i en grupputställning med polska konstnärer år 2000.

Jerzy Nowakowski är en av Polens främste skulptörer och skapare av minnesmedaljer. Han har gjort många stora, offentliga uppdrag runt om i Polen och haft stora utställningar ute i Europa och även i Sverige. Han är utbildad vid Konstakademin i Krakow, där han senare varit professor och prorektor. Hans skulpturer vill ofta förmedla känslan av en värld i uppbrott men också förmedla tankar kring sökande efter en helhet i tillvaron.

Krystyna Nowakowska är en av Polens skickliga kvinnliga skulptörer, som framför allt arbetar med bronsskulpturer i mindre format. Hon är utbildad vid Konstakademin i Krakow och har också ställt ut runt om i Polen och Europa. Hon använder sig av en mycket gammal gjutmetod, som kallas ”förlorad vax eller cire perdue”. Hennes skulpturer visar smäckra, ofta kvinnliga, figurer som väcker fantasi och fascination kring kvinnokroppen eller vardagsföremål.

En utställning är ett samarbete mellan Sölvesborgs Konstförening och Svensk-Polska Föreningen, med stöd av Stena Line och Polska institutet Stockholm.

Öppettider finns på Sölvesborg konstföreningens hemsida.

from to
Scheduled Evenemang >Konst

KÄRLEK, UPPROR OCH ROSMARIN: polsk-svensk musikafton 🗓

Cecilia Dalby Pedersen (sång) och Marcin Dominik Gluch (piano) har samarbetat med varandra i över 10 år och gett konserter både i Sverige och Polen. Nu bjuder de på en stämningsfull och upplyftande afton med pianomusik, sånger, opera och poesi från 1800-talet och det tidiga 1900-talet, en unik blandning av polska och svenska tonsättare, representanter av både romantiken och modernismen.
25 09.2022 Evenemang, Galleri, Musik

Om Kinoteka 2022 🗓

Den 13:e upplagan av polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-4 september 2022 på Zita Folkets Bio. Varje år presenterar vi ett urval av nya polska spelfilmer, intressanta dokument och klassikerpärlor.
02 09.2022 04 09.2022 Evenemang, Film

Samtal med skådespelaren Piotr Głowacki 🗓

Varmt välkommen till samtal med specialgäster på årets Kinoteka Stockholm.
02 09.2022 Evenemang, Film