4.09.2021 - 3.10.2021 Evenemang, Konst

“DIALOG – skulptur i brons” En utställning av Jerzy och Krystyna Nowakowski

Den 4 september på Sölvesborgs konsthall öppnas en ny utställning "DIALOG – skulptur i brons" som presenterar konstverk av Jerzy och Krystyna Nowakowski.

Sölvesborgs konstförening och Svensk-Polska Föreningen hälsar två polska konstnärer Jerzy och Krystyna Nowakowski från Krakow välkomna tillbaka till Sölvesborg, där de senast deltog i en grupputställning med polska konstnärer år 2000.

Jerzy Nowakowski är en av Polens främste skulptörer och skapare av minnesmedaljer. Han har gjort många stora, offentliga uppdrag runt om i Polen och haft stora utställningar ute i Europa och även i Sverige. Han är utbildad vid Konstakademin i Krakow, där han senare varit professor och prorektor. Hans skulpturer vill ofta förmedla känslan av en värld i uppbrott men också förmedla tankar kring sökande efter en helhet i tillvaron.

Krystyna Nowakowska är en av Polens skickliga kvinnliga skulptörer, som framför allt arbetar med bronsskulpturer i mindre format. Hon är utbildad vid Konstakademin i Krakow och har också ställt ut runt om i Polen och Europa. Hon använder sig av en mycket gammal gjutmetod, som kallas ”förlorad vax eller cire perdue”. Hennes skulpturer visar smäckra, ofta kvinnliga, figurer som väcker fantasi och fascination kring kvinnokroppen eller vardagsföremål.

En utställning är ett samarbete mellan Sölvesborgs Konstförening och Svensk-Polska Föreningen, med stöd av Stena Line och Polska institutet Stockholm.

Öppettider finns på Sölvesborg konstföreningens hemsida.

from to
Scheduled Evenemang Konst

Orkesterkonsert: Beethoven, Lutosławski, Mayer 🗓

University of Gothenburg Symphony Orchestra som består av studenter från de klassiska musikutbildningarna under ledning av dirigenten Magdalena Pawlisz ger en orkesterkosert den 22 oktober 2021.
22 10.2021 Evenemang, Musik

Polsk animation på REX Animation Film Festival

REX Animationsfestival presenterar ett urval av nya europeiska animerade kortfilmer för sjunde gången. I år visas tre polska kortfilmer i sektioner: Stop Motion, Families och Walls. Huvudfestivalen 29.10-7.11 hålls på Zita Folkets Bio i Stockholm.
30 10.2021 07 11.2021 Evenemang, Film

Krzysztof Kobyliński & KK Pearls på MUKO

En unik chans - Krzysztof Kobyliński tillsammans med bandet KK Pearls (Rivka Shabi, Dima Gorelik, Waldemar Lindner och Edi Sanchez) spelar i Göteborg under MUKO Jazz festival!
29 10.2021 Evenemang, Musik