4.09.2021 - 3.10.2021 Evenemang, Konst

”DIALOG – skulptur i brons” En utställning av Jerzy och Krystyna Nowakowski

Den 4 september på Sölvesborgs konsthall öppnas en ny utställning "DIALOG – skulptur i brons" som presenterar konstverk av Jerzy och Krystyna Nowakowski.

Sölvesborgs konstförening och Svensk-Polska Föreningen hälsar två polska konstnärer Jerzy och Krystyna Nowakowski från Krakow välkomna tillbaka till Sölvesborg, där de senast deltog i en grupputställning med polska konstnärer år 2000.

Jerzy Nowakowski är en av Polens främste skulptörer och skapare av minnesmedaljer. Han har gjort många stora, offentliga uppdrag runt om i Polen och haft stora utställningar ute i Europa och även i Sverige. Han är utbildad vid Konstakademin i Krakow, där han senare varit professor och prorektor. Hans skulpturer vill ofta förmedla känslan av en värld i uppbrott men också förmedla tankar kring sökande efter en helhet i tillvaron.

Krystyna Nowakowska är en av Polens skickliga kvinnliga skulptörer, som framför allt arbetar med bronsskulpturer i mindre format. Hon är utbildad vid Konstakademin i Krakow och har också ställt ut runt om i Polen och Europa. Hon använder sig av en mycket gammal gjutmetod, som kallas ”förlorad vax eller cire perdue”. Hennes skulpturer visar smäckra, ofta kvinnliga, figurer som väcker fantasi och fascination kring kvinnokroppen eller vardagsföremål.

En utställning är ett samarbete mellan Sölvesborgs Konstförening och Svensk-Polska Föreningen, med stöd av Stena Line och Polska institutet Stockholm.

Öppettider finns på Sölvesborg konstföreningens hemsida.

from to
Scheduled Evenemang >Konst

KINOTEKA 2023 🗓

Årets miniupplaga av filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 2-8 oktober 2020, i Haninge kulturhus i Handen och på Klarabiografen i Stockholm.
02 10.2023 08 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 13.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia