12.09.2021 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Filmvisning: LAGER PÅ LAGER / ROLY POLY av Andrzej Wajda 🗺

Som en del av den 12:e polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm bjuder vi till filmvisningen av LAGER PÅ LAGER / ROLY POLY.

Söndag, 12 september 2021 kl 18.30
Zita Folkets Bio (salong 1)

Kortberättelsen Czy Pan istnieje, Mr Johns? (Finns Ni, Mr John?) som filmatiserades av den geniala polska regissören Andrzej Wajda i slutet av 1960-talet skildrar en händelse som äger rum i framtiden, i början av 2000-talet. Filmmanuset skrevs av Stanisław Lem, författaren till originalberättelsen och en expert på science-fiction och det groteska. Mer än 50 år har gått sedan premiären av filmen och under den tiden har medicinen gjort stora framsteg. Idag är organtransplantationer vanliga och förvånar ingen. Det som en gång verkade vara en ren fantasi har nu blivit verklighet.


Polsk titel: Przekładaniec

Regi: Andrzej Wajda

Manus: Stanisław Lem

Längd: 35 min

Produktionsår: 1968, Polen

På polska med engelsk textning.

Scheduled Evenemang >Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik