12.09.2021 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Filmvisning: LAGER PÅ LAGER / ROLY POLY av Andrzej Wajda 🗺

Som en del av den 12:e polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm bjuder vi till filmvisningen av LAGER PÅ LAGER / ROLY POLY.

Söndag, 12 september 2021 kl 18.30
Zita Folkets Bio (salong 1)

Kortberättelsen Czy Pan istnieje, Mr Johns? (Finns Ni, Mr John?) som filmatiserades av den geniala polska regissören Andrzej Wajda i slutet av 1960-talet skildrar en händelse som äger rum i framtiden, i början av 2000-talet. Filmmanuset skrevs av Stanisław Lem, författaren till originalberättelsen och en expert på science-fiction och det groteska. Mer än 50 år har gått sedan premiären av filmen och under den tiden har medicinen gjort stora framsteg. Idag är organtransplantationer vanliga och förvånar ingen. Det som en gång verkade vara en ren fantasi har nu blivit verklighet.


Polsk titel: Przekładaniec

Regi: Andrzej Wajda

Manus: Stanisław Lem

Längd: 35 min

Produktionsår: 1968, Polen

På polska med engelsk textning.

Scheduled Evenemang >Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

Inblick Södertörn, Utblick Polen – utställning och

Den 19 oktober 2022 kl. 13.00 – 17.00 på Södertörns högskola äger det internationella symposiet Art in Public Life: Art and Cultural Policies of the 1970s Reconsidered rum, som är del i ett pågående samverkansprojekt, Inblick Södertörn, Utblick Polen. 50 år av konst, offentlighet och kulturpolitik, som drivs av Konstvetenskapen på Södertörns högskola i samverkan med Region Stockholm, Södertälje konsthall, Botkyrka konsthall och Polska institutet. Projektet är finansierat genom Samverkansenheten vid Södertörns högskola. Huvudtalare är: prof. Agata Jakubowska (Warszawauniversitetet), dr Karolina Kolenda, (Krakows pedagogiska universitet) och dr Kim West, (Södertörns högskola).
30 09.2022 28 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Konst

Peter Janssons reseberättelse från Sokołowsko 🗓

Peter Jansson åkte till Sokolowsko för att medverka vid invigningen av och föreläsa och samtala om hans bokprojekt vid årets Krzysztof Kieślowski-festival.
19 08.2022 29 08.2022 Aktuellt, Evenemang, Film

KLARSKRIFT OCH ANDRA SKRIFTER – KRZYSZTOF SIWCZYK

I september ges ut en diktsamling Klarskrift och andra dikter med texter av den polske poeten Krzysztof Siwczyk (Prosak Förlag, 2022). Boken är översatt av Julian Birbrajer och omslaget är gjort av Elwira Gocłowska. Bokreleasen kommer att hållas på årets Bokmässan i Göteborg redan den 23 september kl. 11.30, på EUNIC Stockholms monter (C02:01). Varmt välkommen!
23 09.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur