10.09.2021 - 12.09.2021 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

KINOTEKA / LEMOTEKA 2021 🗺

Den 12:e upplagan av polska filmfestivalen Kinoteka Stockholm, som arrangeras av Polska institutet, äger rum den 10-12 september 2021 på Zita Folkets Bio. Varje år presenterar vi ett urval av nya spelfilmer, intressanta dokument och polska klassikerpärlor.

Årets upplaga av filmfestivalen Kinoteka Stockholm tar fokus på animation och litteraturinspirerade filmer. Kinotekas första dag handlar först och främst om polsk filmanimation medan de två sista festivaldagarna tillägnas filmer som inspirerades av verk av den otroligt spännande polska romanförfattaren, Stanisław Lem, i festivalens nya filmsektion – Lemoteka.

Kinoteka Stockholm 2021 inleds med Mariusz Wilczyńskis animerade film DÖDA DET OCH LÄMNA DEN HÄR STADEN / ZABIJ TO I WYJEDŹ Z TEGO MIASTA. Filmen berättar om en vilsen person som i jakt efter trygghet flyr till ett minnenas land där tiden står still och alla hans kära och nära fortfarande finns kvar. Det är en vacker och känslomässig resa genom huvudkaraktärens minnen och drömmar. I år vann filmen flera Örnar (Orły) – Polska filmakademins pris – i kategorier: bästa film, bästa musik, bästa ljud och bästa manus. Filmvisningen följs av ett samtal med filmens regissör, Mariusz Wilczyński.

Under första festivaldagen visas också Antoniszczak-retrospektiv. Antoniszczak, eller Antonisz, föddes den 8 november 1941 i Nowy Sącz. Han var manusförfattare, regissör för animerade filmer, kompositör och skapare av experimentell animation. Sedan 1977 gjorde han konsekvent filmer utan kamera – skapade utan användning av en kamera, ritade direkt på film.

I år firar vi 100-årsjubileum för den polska science fictionförfattaren Stanisław Lems födelse. På andra och tredje dagen av festivalen visas filmer som är baserade på eller inspirerade av Stanisław Lems verk – den polska litteraturens mästare i science fiction. Vi kallar denna sektion för Lemoteka.

På Lemoteka presenterar vi Hanka Brulińskas kortfilm THE MASK (MASKEN / MASKA) som bygger på en av Lems mest kända berättelser, med samma titel. Efter filmvisningen hålls ett samtal med regissören, Hanka Brulińska.

Under festivalen visas också den delvis tecknade filmen THE CONGRESS (KONGRESSEN / KONGRES) av Ari Folman. Filmen baserades på berättelsen Kongres Futurologiczny (Den stora framtidskongressen) av Stanisław Lem. Filmen är en samproduktion där polska animatörer spelade en avgörande roll.

På sista dagen av festivalen presenterar vi RUMMET / POKÓJ av Krzysztof Jankowski. I filmen är Ijon Tichy, en av Lems favoritkaraktärer, delegat till det panslaviska parlamentet och för att bevara säkerhet i rymden försöker han hindra införandet av ”rumtidsböjningsvapen” för allmänheten.

Senare visas KUNG HYDROPS RÅDGIVARE / DORADCY KRÓLA HYDROPSA av Natalia Brożyńska. Filmen berättar en historia om kungen av Akwacja, Hydrops, och hans rådgivare som beordrades att skapa kungens nya efterträdare.

Festivalen avslutas med Andrzej Wajdas film LAGER PÅ LAGER / ROLY POLY / PRZEKŁADANIEC som bygger på Czy Pan istnieje, Mr Johns? (Finns Ni, Mr John?). Filmmanuset skrevs av Stanisław Lem, författaren till originalberättelsen och en expert på science-fiction och det groteskaAv alla filmatiseringar av hans böcker var det den enda som Lem godkände och uppskattade.

Vi hoppas att ni kommer att uppskatta årets filmprogram i den begränsade upplagan av Kinoteka Stockholm.

Vi önskar er storartade filmupplevelser!


Mer information om Kinoteka Stockholm.


Samarbetspartners: Zita Folkets Bio, Rok Lema 2021, Filmoteka Narodowa, Ego Movies

Affisch: Krzysztof Ducki

from to
Scheduled Evenemang Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

Orkesterkonsert: Beethoven, Lutosławski, Mayer 🗓

University of Gothenburg Symphony Orchestra som består av studenter från de klassiska musikutbildningarna under ledning av dirigenten Magdalena Pawlisz ger en orkesterkosert den 22 oktober 2021.
22 10.2021 Evenemang, Musik

Polsk animation på REX Animation Film Festival

REX Animationsfestival presenterar ett urval av nya europeiska animerade kortfilmer för sjunde gången. I år visas tre polska kortfilmer i sektioner: Stop Motion, Families och Walls. Huvudfestivalen 29.10-7.11 hålls på Zita Folkets Bio i Stockholm.
30 10.2021 07 11.2021 Evenemang, Film

Krzysztof Kobyliński & KK Pearls på MUKO

En unik chans - Krzysztof Kobyliński tillsammans med bandet KK Pearls (Rivka Shabi, Dima Gorelik, Waldemar Lindner och Edi Sanchez) spelar i Göteborg under MUKO Jazz festival!
29 10.2021 Evenemang, Musik