28.09.2021 Evenemang, Språk

Europeiska språkdagen 2021!

Europeiska språkdagen, som firades för första gången i samband med Språkåret 2001 på initiativ av EU och Europarådet, infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. Nätverket Språkdagen består av ett antal språkinstitut och organisationer och tillsammans ordnar vi ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.

I år kommer vi att igen fira Europeiska språkdagen med ett digitalt språkcafé tisdagen den 28 september kl 9.30-12.00. EU-kommissionen i Sverige webbsänder ett 2,5 h långt program där ca tjugo språk presenterar sig, t.ex. genom minispråkkurser i bl.a. spanska, estniska, tjeckiska, franska, tyska och polska. EU-kommissionen kommer även att banda sändningen.

Språktävling 2021

Vinn en språkresa: skapa egna bildkort (”flashcards”) med talesätt och idiomatiska uttryck!

Tävlingen vänder sig till elever på högstadiet och gymnasiet som deltar individuellt. Första pris är en språkresa värd ca 20 000 SEK!

Uppgift:

Årets uppgift är att skapa fem egna bildkort. De fem bildkorten ska illustrera varsitt talesätt eller idiomatiskt uttryck från ett främmande språk.

Vad är bildkort (eller ”flashcards”)?

Ett bildkort består av en fram- och baksida. På framsidan finns en bild med ett ord eller en fras på det språk som man vill lära sig. På baksidan hittar man den svenska översättningen. Syftet med bildkort är att man med hjälp av bilder enklare ska memorera och lära sig ord och uttryck på främmande språk. Man kan öva med bildkort både i grupp och på egen hand.

Talesätt och idiomatiska uttryck

Varje språk har mängder av så kallade ”fasta uttryck”. Dessa uttryck går oftast inte att översätta direkt till ett annat språk. Det är uttryck som i sitt sammanhang betyder någonting annat än vad orden gör var för sig. På svenska kan man säga att någonting ”går som på räls”, man kan ha ”fjärilar i magen” eller ”vakna på fel sida”. Uttryckens betydelse har ingenting att göra med ”räls”, ”fjärilar” eller på vilket sätt man vaknar. Uttrycken är ”bildliga” eller ”idiomatiska”, det vill säga, de ska inte tolkas bokstavligen. När man lär sig ett nytt språk kan det vara svårt att lista ut vad talesätt och idiomatiska uttryck betyder – ofta är det uttryck som man måste lära sig utantill. Här är några exempel på talesätt och idiomatiska uttryck på polska:

  1. Kopnąć w kalendarz (att sparka i kalender) – Att dö, att sparka hinken, att bita i gräset.
  2. O wilku mowa (att tala om vargen) – När man talar om trollen.
  3. Proste jak bułka z masłem (lätt som en bulle med smör) – Lätt som en plätt.

Bildkort (eller ”flashcards”) är en omtyckt och enkel metod för att lära sig nya ord och uttryck på ett annat språk. Ofta använder man sig av färdiga bildkort men det är ännu roligare att skapa dem själv!

Lycka till!

Mer information om tävlingen (tävlingsregler, anmälningsblankett m.m.) samt om det digitala språkcaféet hittar du här: https://ec.europa.eu/sweden/education/sprakdagen_sv

Information om förra årets språkcafé: https://instytutpolski.pl/stockholm/2020/10/02/czesc-och-hej/

Scheduled Evenemang >Språk

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar

Nationella minnesdagen för polacker som räddade judar under den tyska ockupationen inrättades 2018 på initiativ av Polens president. Datumet fastställdes till 24 mars, vilket infaller på årsdagen av mordet på familjen Ulma från Markowa (i sydöstra Polen) som gömde den judiska familjen Goldman i sitt hem. Den 24 mars 1944 mördade tyska gendarmer båda familjerna eftersom från och med hösten 1941 infördes dödstraff för alla former av hjälp till judar inom det tyskockuperade Polens gränser. Paret Ulma utnämndes 1995 av staten Israel till rättfärdiga bland folken för sina insatser.
24 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia