4.10.2021 - 14.10.2021 Evenemang, Konst, Litteratur KONSTART, Hökens gata 11, Stockholm

Utställning: Lems bestiarium enligt Mróz 🗺

I samband med 100-årsdagen av den framstående polska författaren Stanisław Lems födelse den 13 september 2021 och Stanisław Lem-året 2021, som Polens parlament har beslutat om, inbjuder vi dig till en utställning av illustrationer av Daniel Mróz till texter av Stanisław Lem, "Lems bestiarium enligt Mróz". Utställningen pågår den 4-14 oktober 2021 på Galleri Konstart i Stockholm.

Utställningen “Lems bestiarium enligt Mróz” ger ett prov på ett av de bästa initiativen i polsk litteraturhistoria när det gäller text och bild. Den presenterar resultatet av samarbetet mellan Stanisław Lem, den mest kända polska science fiction-författaren i världen, och Daniel Mróz, en enastående polsk illustratör och grafiker.

Utställningen innehåller de bästa grafiska verken av Daniel Mróz för Lems berättelser från böckerna Cyberiaden (”Cyberiada”), Stjärndagböckerna (”Dzienniki gwiazdowe”) och Robotsagor (”Bajki robotów”). Tillsammans utgör de en hänförande värld full av utomjordingar, robotar och andra varelser som ändå påminner kusligt mycket om vår mänskliga värld.

Grundtanken som formulerades av Janusz Górski, professor vid Konstakademin i Gdańsk, är att anknyta till de medeltida album som för häpna läsare förevisade vidunder – det kunde lika gärna vara elefanter och kameler som gripar, enhörningar och Antipodernas tvåhövdade invånare. I bestiariumet presenteras emanciperade maskiner, olycksbådande och samtidigt groteska, som omsorgsfullt tecknats av mäster Mróz och ackompanjeras med beskrivningar som hämtats ur mäster Lems romaner och noveller.

Dyk ner in i den berömda polska sci-fi-romanförfattarens fantasifulla värld och upptäck en utställning som presenterar Lems bestiarium enligt Mróz. Varmt välkommen!


Utställning: 4 – 14 oktober 2021
Var: KONSTART, Hökens gata 11, Stockholm

Fri entré!

Galleriets öppettider:
mån-fre 12.00-18.00
lör 11.00-15.00
sön stängt

Vernissage: 4 oktober 2021 kl 17.30-19.00
OSA senast den 3 oktober 2021 till sztokholm@instytutpolski.pl.
OBS begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

from to
Scheduled Evenemang Konst Litteratur
KONSTART, Hökens gata 11, Stockholm Map

Visning av filmen ”Filip” på European Film

Den polska filmen "Filip" (Michał Kwieciński, 2022) kommer att visas inom ramen för den tredje upplagan av European Film Festival 2023. Visningen äger rum på lördag den 25 november kl. 15.00 på Zita Folkets Bio i Stockholm. Varmt välkomna!
23 11.2023 26 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

CURIE – BERÄTTELSEN OM EN MOR. Camilla

I år är det 120 år sedan Marie Skłodowska-Curie som första kvinna någonsin tilldelades ett Nobelpris! Hon erhöll priset i fysik tillsammans med sin make Pierre Curie 1903. Detta vill artisten Camilla Ringquist tillsammans med cellisten Svante Henryson och Polska institutet uppmärksamma under årets Nobelvecka med en musikalisk föreställning på Hallwylska museet den 5 december kl. 19.00.
05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i Stockholm

På grupputställningen “Crossover” visas verk av fem konstnärer: Garage Artists (Andrea Diaz & Stella Kruusamägi), Jacek Smolicki, Konrad Juściński, tm (Tove Möller). Den är kuraterad av det konstnärsdrivna kollektivet Flat Octopus och öppnas den 10 november i Studio 44 i Stockholm. Varmt välkommen!
10 11.2023 24 11.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst