4.10.2021 - 14.10.2021 Evenemang, Konst, Litteratur KONSTART, Hökens gata 11, Stockholm

Utställning: Lems bestiarium enligt Mróz 🗺

I samband med 100-årsdagen av den framstående polska författaren Stanisław Lems födelse den 13 september 2021 och Stanisław Lem-året 2021, som Polens parlament har beslutat om, inbjuder vi dig till en utställning av illustrationer av Daniel Mróz till texter av Stanisław Lem, "Lems bestiarium enligt Mróz". Utställningen pågår den 4-14 oktober 2021 på Galleri Konstart i Stockholm.

Utställningen “Lems bestiarium enligt Mróz” ger ett prov på ett av de bästa initiativen i polsk litteraturhistoria när det gäller text och bild. Den presenterar resultatet av samarbetet mellan Stanisław Lem, den mest kända polska science fiction-författaren i världen, och Daniel Mróz, en enastående polsk illustratör och grafiker.

Utställningen innehåller de bästa grafiska verken av Daniel Mróz för Lems berättelser från böckerna Cyberiaden (”Cyberiada”), Stjärndagböckerna (”Dzienniki gwiazdowe”) och Robotsagor (”Bajki robotów”). Tillsammans utgör de en hänförande värld full av utomjordingar, robotar och andra varelser som ändå påminner kusligt mycket om vår mänskliga värld.

Grundtanken som formulerades av Janusz Górski, professor vid Konstakademin i Gdańsk, är att anknyta till de medeltida album som för häpna läsare förevisade vidunder – det kunde lika gärna vara elefanter och kameler som gripar, enhörningar och Antipodernas tvåhövdade invånare. I bestiariumet presenteras emanciperade maskiner, olycksbådande och samtidigt groteska, som omsorgsfullt tecknats av mäster Mróz och ackompanjeras med beskrivningar som hämtats ur mäster Lems romaner och noveller.

Dyk ner in i den berömda polska sci-fi-romanförfattarens fantasifulla värld och upptäck en utställning som presenterar Lems bestiarium enligt Mróz. Varmt välkommen!


Utställning: 4 – 14 oktober 2021
Var: KONSTART, Hökens gata 11, Stockholm

Fri entré!

Galleriets öppettider:
mån-fre 12.00-18.00
lör 11.00-15.00
sön stängt

Vernissage: 4 oktober 2021 kl 17.30-19.00
OSA senast den 3 oktober 2021 till sztokholm@instytutpolski.pl.
OBS begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

from to
Scheduled Evenemang >Konst >Litteratur
KONSTART, Hökens gata 11, Stockholm Map

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Filmvisning av ”Erase the Nation” och samtal

Den 2 maj kl. 16.00 och kl. 18.00 visar Polska institutet i samarbete med Hallwylska Museet, Ukrainska institutet och FSF Föreningen Sveriges Filmfotografer dokumentärfilmen "Erase the nation" på Hallwylska Museet. Fri entré.
02 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

“SONGS OF THE SKY” – KONSERT TILL

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi “RSPO Orchestra Academy” och NOSPR Academy vid Nationella polska radiosymfonikerna i Katowice framför ännu en gemensam konsert, den här gången med musik av två polska kompositörer Henryk Górecki och Andrzej Panufnik, österrikiske Gustav Mahlers berömda symfoni nr 4 samt svenska Andrea Tarrodis ”Songs of the sky”. Tarrodis verk är baserat på två folkmelodier – en från Ukraina och en från Sverige. Fri entré, inga biljetter behövs.
01 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik