9.10.2021 Evenemang, Film, Musik Filmhuset – Bio Victor, Borgvägen 1, Stockholm

Filmvisning med livemusik: Miraklet vid Wisla 🗺

Den 9 oktober inbjuder vi alla att delta i den mycket speciella visningen av stumfilmen Miraklet vid Wisla (”Cud nad Wisłą”) i regi av Ryszard Bolesławski (Richard Boleslawski) som ackompanjeras av bandet The Washing Machine på Sounds of Silence - Silent Film Festival. Denna unika resa in i filmens ungdom är rena njutning för biokännare, filmmusikälskare och för dem som är nyfikna på filmer från en tid utan specialeffekter och färg.

Miraklet vid Wisla, inspelad för exakt hundra år sedan, är ett exempel på den tidens storskaliga filmproduktion. Filmen berättar en kärlekshistoria om två par som utspelar sig under den dramatiska tiden av det polsk-bolsjevikiska kriget som kulminerade i det berömda slaget vid Warszawa 1920. Slaget då den polska armén stoppade ryska revolutionen från att spridas västerut gick till historien som Undret vid Wisla. Det är värt att notera att de sista sekvenserna av filmen visar ceremonin den 14 november 1920 då en marskalkstav överlämnas till Polens statschef Józef Piłsudski som utnämns till Förste marskalk.

Visningen ackompanjeras på gitarr, bas, keyboard och trummor av The Washing Machine, ett musikband från Łódź, som ackompanjerat stumfilmer som Robert Wienes Doktor Caligari (1919) och Alfred Hitchcocks The Lodger: A Story of the London Fog (1926) och gett ut flera skivor med musik komponerad för film.

Det här evenemanget ingår i en sju dagar lång stumfilmsfestival Sounds of Silence, som anordnas tillsammans med Cinemateket och EUNIC (European Union National Institutes for Culture) Stockholm. Festivalen presenterar sju filmer av kända europeiska artister med egen livemusik.

Kom och se den polska filmen Miraklet vid Wisla den 9 oktober kl. 18.00 på Filmhuset – Bio Victor (Borgvägen 1, 115 53 Stockholm).


Manus: Adam Zagórski
Regi: Ryszard Bolesławski
Medverkande: Jadwiga Smosarska, Jerzy Leszczyński, Stefan Jaracz m.fl.
Premiär: 16 mars 1921
Längd: 51 minuter (av de ursprungliga drygt 2 timmarna bevarades bara filmens fragment)
Handlingsplats: Östra gränsen, slagfält för det polsk-bolsjevikiska kriget


Läs mer o filmen här.
Köp biljetter här.


Festivalen genomförs i samarbete med Cinemateket, Svenska Filminstitutet och EUNIC Stockholm med stöd från Polska institutet i Stockholm, Litauiska Kulturinstitutet, Goethe-Institut Schweden, Ungerns ambassad i Stockholm, Instituto Cervantes och Spaniens ambassad i Stockholm, Ukrainska institutet i Sverige och Institut français de Suède.

Scheduled Evenemang >Film >Musik
Filmhuset – Bio Victor, Borgvägen 1, Stockholm Map

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik