22.10.2021 - 23.10.2021 Evenemang, Historia Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Gamla stan, Stockholm / Polska nationalbanken, Basztowa 20, Kraków

CZESŁAW SŁANIA – 100 ÅR 🗺

Välkommen till Postmuseum den 22 och 23 oktober då vi uppmärksammar minnet av Czesław Słania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna på hans 100-årsdag - Słania föddes den 22 oktober 1921 i gruvstaden Czeladź Piaski i södra Polen.

Czesław Słania studerade på Konstakademin i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki) och sedan arbetade han på det polska statstryckeriet i Warszawa (Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych) där han fördjupade sina kunskaper i gravyrkonsten. År 1956 flyttade Słania till Sverige och 1959 fick han anställning vid Postverket. Så småningom utsågs han till hovgravör. Hovgravören Czesław Słania är unik i världen som frimärksgravör. Ingen annan har en så omfattande produktion bakom sig.

Postmuseum hyllar Słania med utställning, föredrag, filmvisning, förstadagsstämpel och samlarprodukter samt frimärkssläpp – ett jubileumsfrimärksmotiv med Czesław Słania i ett miniark, en samutgåva mellan Sverige och Polen:

Miniark, 1 frimärke, 1 motiv, 100 kr.
Design: Marzanna Dąbrowska
Foto: Per Sihlberg (frimärke), Henrik Karlsson, Polska posten (Poczta Polska)
Gravyrteckning: Lars Sjööblom
Färger: 5 färger offset, 2 färger ståltryck
Papper: Gummerat
Format frimärke: 81 x 51 mm
Format miniark: 154 x 98 mm

Miniark, 1 frimärke, 1 motiv, 15,30 zł
Design: Marzanna Dąbrowska
Gravyr: Przemysław Krajewski
Upplaga: 100 000 szt.
Format frimärke: 79 x 51 mm
Format miniark: 154 x 98 mm

Dessutom har på denna speciella dag Föreningen Postmusei Vänner försäljning av sin årsbok Postryttaren, som bland annat innehåller en omfattande artikel om Czeslaw Slania, medan Slaniasamfundet presenterar sin verksamhet och sina aktiviteter för att fira årets 40-årsjubileum, bland annat ett jubileumskort och en minnespoststämpel.

Polska institutet är givetvis med på ett hörn och tillsammans med Slaniasamfundet presenterar den jubileumsantologi om Czesław Słania som skapats i ett nära samarbete mellan Slaniasamfundet, Polska institutet i Stockholm och Krakóws Konstakademi för första gången.

Jubileumboken om Czesław Słania har kommit till för att hedra världens främste frimärksgravör. Boken är ett premiumarbete i en begränsad, numrerad upplaga och utgörs av en antologi med artiklar från Sverige, Polen och Danmark, både sådana som varit publicerade tidigare, och nyskrivet material. Ambitionen har varit att skapa en bok av allra högsta kvalitet med ett bestående värde även för nya generationer och att täcka upp en mängd aspekter som berör Czesław Słanias liv och skapande, men också aspekter över vad hans skapande betytt för kollegor, enskilda samlare, och för frimärksamladet generellt som kulturform.

Jubileumsantologin om Czesław Słania”, Foto: Aleksandra Toborowicz

Boken är på både svenska och polska och distribueras även i Polen. Samtidigt som i Sverige presenteras boken för första gången även i Polen, den 22 oktober under öppningen av utställningen Czesław Słania. Czarodziej stalorytu (Czesław Słania. Stålgravyrens trollkarl) på Polska nationalbankens (Narodowy Bank Polski) filial i Kraków. Utställningen har organiserats av Krakóws Konstakademi för att högtidlighålla 100-årsdagen av konstnärens födelse. Utställningen visas med stöd av rektorn för Konstakademin i Kraków, professor Andrzej Bednarczyk. Polska institutet i Stockholm och Slaniasamfundet är bland samarbetspartners.


”Utställningen omfattar kopparstick och stålgravyrer som professor Krzysztof Tomalski har donerat till grafiksamlingen på Konstakademins huvudbibliotek i Kraków. Grafiken är inspirerad av polskt måleri och teckningar, arbeten av Jan Matejko och Piotr Michałowski. Słanias enastående produktion representeras av mästerverk utförda med gravstickel – postfrimärken åt många av världens länder. Utställningens narrativ leder genom Czesław Słanias livsverk, från studenttiden och de första konstnärliga valen till Słania som fullbordad konstnär, ytterst uppskattad internationellt för sin talang. En konstnär för vilken Sverige blev ett andra hem och en plats där han kunde förverkliga sin livspassion. Detta understryks av utställningens minimalism och färgsättning samt det faktum att Czesław Słanias verk alltjämt är levande och existerar i dagens verklighet och inspirerar nya generationer.” (ur texten av curator för utställningen, Monika Wanyura-Kurosad, i översättning av Lisa Mendoza Åsberg)

Initiativtagaren till evenemangen i Kraków till minnet av Czesław Słanias 100-årsdag är professor vid Krakóws Konstakademi, Bartłomiej Struzik, som också hade en avgörande roll i tillkomsten av Jubileumsantologin.


Utställningen Czesław Słania. Stålgravyrens trollkarl på Polska nationalbanken, Krakówsalen, pågår: 22.10 – 30.11.2021. Vernissage: den 22 oktober kl. 15.00. Det finns planer på att visa utställningen i Sverige nästa år.


Evenemangen på Postmuseum den 22 oktober är öppna för allmänheten, kl. 11.00–15.00:

11.15   10 av 1000 får godkänt, Slanias eget val – föredrag av Christina Jägerbäck

            En jätte i miniatyr – film av Anders Hanser

12.00–13.00    Lars Sjööblom signerar frimärken och produkter. Du kan även få den unika förstadagsstämpeln på brev, vykort och frimärken kl. 11.00–15.00.

13.00   10 av 1000 får godkänt, Slanias eget val – föredrag av Christina Jägerbäck

             En jätte i miniatyr – film av Anders Hanser

I Skattkammaren hittar du alla Słanias svenska frimärken samt en mindre utställning som bygger på föredraget 10 av 1 000 får godkänt, Slanias eget val. Utställningen pågår fram till den 9 januari 2022.

Frimärken och produkter samt det polska miniarket finns till försäljning i shopen, öppet kl. 11.00–16.00.

Varmt välkommen till Postmuseum!

Läs mer: https://www.postnord.se/om-oss/om-frimarken/pa-gang


Firandet fortsätter dagen efter. Slaniasamfundet inbjuder till Jubileumsseminarium lördagen den 23 oktober på Postmuseum kl. 13.00–15.00

Program:

  • Välkomsttal av Slaniasamfundets ordförande Rolf Korling
  • Presentation av en nyproducerad Slaniaantologi, med Polska Institutet i Stockholm
  • Föredrag av Claes Fellström: ”Gravörer och Slaniasamfundets historia”
  • Utdelning av Hedersdiplom
  • Presentation av pågående auktion som avslutas söndag kväll kl. 20.00

Fler programpunkter kan tillkomma.

Samfundet bjuder på kaffe med kaka. Seminariet är öppet för alla mot föranmälan till: sekreteraren@slaniasamfundet.com

Hjärtligt välkomna!

from to
Scheduled Evenemang Historia
Postmuseum, Lilla Nygatan 6, Gamla stan, Stockholm / Polska nationalbanken, Basztowa 20, Kraków Map

Visegrad 4 Film Days 🗓 🗺

Visegrádgruppens filmevenemang Visegrad 4 Film Days äger rum den 3-5 december 2021 på Zita Folkets Bio. Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien, även kända som Visegrádgruppen bjuder på en filmhelg med de senaste filmerna från V4-länderna.
05 12.2021 Evenemang, Film

”Min egen Thule: polska illustratörer om sitt

Justyna Nyka (Norge), Asia Pietrzyk (Sverige), Kamila Slocinska (Danmark) - tre polska konstnärer som bor och arbetar i Skandinavien. Vad har de gemensamt? Ursprungslandet, att de är konstnärer, och att de bor och arbetar utanför Polen. Men hur annorlunda är deras ”Thule”? Har de hittat sitt eget smultronställe? Och varför har de överhuvudtaget letat efter det?
17 11.2021 Evenemang, Konst

Poetisk hyllning till Wisława Szymborska och konsert

För 25 år sedan, den 3 oktober 1996, tillkännagav Svenska akademiens Ständiga sekreterare att Nobelpriset i litteratur gick till Wisława Szymborska. I samband med jubileet bjuder Nobelprismuseet i samarbete med Polska institutet på en helkväll på Nobelprismuseet den 19 november! Varmt välkommen!
19 11.2021 Evenemang, Litteratur, Musik