29.10.2021 - 7.11.2021 Evenemang, Film Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm

Polsk animation på REX Animation Film Festival 2021 🗺

REX Animationsfestival presenterar ett urval av nya europeiska animerade kortfilmer för sjunde gången. I år visas tre polska kortfilmer i sektioner: Stop Motion, Families och Walls. Huvudfestivalen 29.10-7.11 hålls på Zita Folkets Bio i Stockholm.

I år har vi 6 tematiska shorts för vuxna, 2 långfilmer, 2 shorts för barn och REX Animation Student Award. Vi inbjuder dig särskilt att kolla in den polska animationen:


THREE JUMPS TO HAPPINESS av Artur Hanaj
Block of shorts: Stop Motion

En svart komedi som beskriver en kväll i några djurs liv. Ett par sköldpaddor, en björn och en apa som är personlig tränare vill hitta sin vilja att kunna medvetet styra sina liv. Berättelsen tillämpar den aisopiska traditionen av en djurfabel på samtidens existentiella frågor.

30 oktober 2021 kl 15:00, Zita Folkets Bio, salong 1
2 november 2021 kl 19:30, Zita Folkets Bio, salong 2

Three Jumps to Happiness


WE HOPE YOU WON’T NEED TO COME BACK av Anastazja Naumenko
Block of shorts: Families

En ung tjej har emigrerat. Nu måste hon leva och fungera i en ny främmande miljö. Den nya tillvaron förvandlas långsamt till en rutin och hon själv till en modern Frankensteins skapelse.

29 oktober 2021, Bio Mauritz (Animationdagen på Filmhuset)
3 november 2021 kl 18:00, Zita Folkets Bio, salong 1

We Hope You Won’t Need To Come Back


IMPOSSIBLE FIGURES AND OTHER STORIES I av Marta Pajek
Walls: Short Walls

Efter en enorm explosion lever bara några gamlingar kvar i en övergiven stad. Med svårighet vandrar en äldre kvinna genom stadens ödsliga gator. Hon går förbi statyer till minne av gamla segrar som idag är bortglömda och irrelevanta. Och i butiksfönster syns livlösa skyltdockor. I korta tillbakablickar skymtar de som kommer aldrig återvända hit igen. Marta Pajeks film är en postapokalyptisk vision av en värld där människan och dess existens inte betyder mer än en bråkdel av en sekund.

1 november 2021 kl 18:00, Zita Folkets Bio, salong 2
5 november 2021 kl 18:00, Zita Folkets Bio, salong 1

Impossible Figures And Other Stories I


I år kan du även träffa regissören Marta Pajek under kortfilmsblocket Walls på Zita Folkets Bio. Hon kommer till Stockholm för att prata om sin film Impossible Figures and Other Stories I som du kan se på fredagen den 5 november kl 18.00.

Marta Pajek är regissör för animerade filmer, grafisk designer och målare och videokonstnär. Hon är utexaminerad från Krakows Konstakademi (Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie), där hon 2005 fick ett diplom i Jerzy Kucias animerade filmstudio. I Pajeks animationer kan man se hennes intresse för konst, grafik men också för dans, teater och psykologi.


Mer information om festivalen: https://rexanimation.se/

Information om programmet och biljettförsäljning finns på Zita Folkets Bios hemsida.


Arrangör: Föreningen REX Animationsfestival med stöd av Stockholm stad, Region Stockholm och Svenska Filminstitutet.

Projektet arrangeras i samarbete med EUNIC Stockholm.

from to
Scheduled Evenemang Film
Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm Map

Visegrad 4 Film Days 🗓 🗺

Visegrádgruppens filmevenemang Visegrad 4 Film Days äger rum den 3-5 december 2021 på Zita Folkets Bio. Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien, även kända som Visegrádgruppen bjuder på en filmhelg med de senaste filmerna från V4-länderna.
05 12.2021 Evenemang, Film

”Min egen Thule: polska illustratörer om sitt

Justyna Nyka (Norge), Asia Pietrzyk (Sverige), Kamila Slocinska (Danmark) - tre polska konstnärer som bor och arbetar i Skandinavien. Vad har de gemensamt? Ursprungslandet, att de är konstnärer, och att de bor och arbetar utanför Polen. Men hur annorlunda är deras ”Thule”? Har de hittat sitt eget smultronställe? Och varför har de överhuvudtaget letat efter det?
17 11.2021 Evenemang, Konst

Poetisk hyllning till Wisława Szymborska och konsert

För 25 år sedan, den 3 oktober 1996, tillkännagav Svenska akademiens Ständiga sekreterare att Nobelpriset i litteratur gick till Wisława Szymborska. I samband med jubileet bjuder Nobelprismuseet i samarbete med Polska institutet på en helkväll på Nobelprismuseet den 19 november! Varmt välkommen!
19 11.2021 Evenemang, Litteratur, Musik