19.11.2021 Evenemang, Litteratur, Musik Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Stockholm

Poetisk hyllning till Wisława Szymborska och konsert av Hania Rani 🗺

För 25 år sedan, den 3 oktober 1996, tillkännagav Svenska akademiens Ständiga sekreterare att Nobelpriset i litteratur gick till Wisława Szymborska. I samband med jubileet bjuder Nobelprismuseet i samarbete med Polska institutet på en helkväll på Nobelprismuseet den 19 november! Varmt välkommen!

Slutsålt!

Författaren Agneta Pleijel och kulturskribenten Stefan Ingvarsson samtalar med Nobelprismuseets Carin Klaesson om den polska poeten och Nobelpristagaren Wisława Szymborska. Det blir en kväll om poetiskt trots, självklart tvivel och hisnande häpnad. Samtalet efterföljs av en konsert med den prisbelönta polska pianisten och kompositören Hania Rani som med sitt debutalbum “Esja” tagit emot internationella hyllningar världen över.

Hania Rani finner sin inspiration i allt från visuell konst, form och arkitektur till platser som Gdańsk, Warszawa, Berlin och bergen i Bieszczady, sydöstra Polen. Med sin musik önskar hon uttrycka att “man kan resa hela världen runt men inte se någonting. Det är inte resmålet som är det viktigaste, utan hur mycket vi tar in av det som händer runt omkring oss”.


Efter konserten kommer kortfilmen ”The Tower of Babel” av den polska regissören Maria Wróż-Prusiewicz visas i Nobelmuseets filmsal. Filmen visades bland annat på filmfestivalen i Cannes (Cannes Court Metrage 2016) och vann American Best Shorts Competition i juni 2016. Filmen gjordes i form av en triptyk. Var och en av berättelserna är olika tolkningar av dikten I Babels torn (”Na wieży Babel”) av Wisława Szymborska. Vi får lära känna de komplicerade relationerna mellan karaktärerna ur olika perspektiv – barnet, kvinnan och betraktaren.


Kvällens program:

18.00 – 18.30 Samtal Agneta Pleijel, Stefan Ingvarsson och Carin Klaesson
18.30 – 19.00 Paus
19.00 – 20.00 Konsert – Hania Rani
20.00 – 21.00 Efterhäng och mingel i Bistro Nobel / Kortfilmen „The Tower of Babel” av den polska regissören Maria Wróż-Prusiewicz finns att beskåda i museets filmsal.

Filmen ”The Tower of Babel” kommer även att visas på lördag och söndag under Nobelprismuseets öppettider – i museets filmsal.


Programmet är ett samarbete mellan Nobelprismuseet och Polska institutet i Stockholm.

Maria Wróż-Prusiewiczs film visas i samarbete med Fundacja Ars Integra.


Läs mer på Nobelprismuseets hemsida.

Lyssna på Hania Rani och albumet Esja här.


Foto av Wisława Szymborska och Hania Rani: Nobel Prize Museum

Scheduled Evenemang Litteratur Musik
Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Stockholm Map

Kapela Maliszów på Stallet i Stockholm 🗓

En sentimental resa i tiden med Polens mest eftertraktade folkmusiktrio - Kapela Maliszów uppträder på Stallet i Stockholm den 30 januari 2022.
03 04.2022 Evenemang, Musik

Utställning ”Return” av Iwona Zając i Kulturcentrum

Kulturcentrum Ronneby Konsthall lärde känna Iwona Zając i samband med projektet Art Line som var ett treårigt konstprojekt där 5 Östersjöländer deltog. De fängslades av hennes muralmålningar, berättelserna och respekten för varvsarbetarna och människorna i Gdańsk.
22 01.2022 13 03.2022 Evenemang, Konst

Utställning: Composers of the Visegrad Group 🗓

Alla är varmt välkomna att besöka vår nya interaktiva utomhusutställning "Composers of the Visegrad Group" som presenterar världsberömda och älskade kompositörer från Visegrádgruppsländerna: Ungern, Slovakien, Tjeckien och Polen.
23 12.2021 21 01.2022 Evenemang, Musik