9.12.2021 Evenemang, Musik Kungliga Musikhögskolan, Stockholm

Preludium inför Nobel 🗺

Den 9 december kl. 19.00 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm äger Preludium inför Nobel rum. Evenemanget lyfter i år Maria Skłodowska-Curies två Nobelpris.

Kvällen kommer att bli en musikalisk, kreativ resa med avstamp i Maria Skłodowska-Curies enastående forskning. Medverkande: Musiker från KMH, Professor Stefan Einhorn (Karolinska Institutet) och PhD Marijane Jonsson (Handelshögskolan i Stockholm). Presentatörer: Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa (KMH), David Thyrén, lektor i musikhistoria (KMH).

Och kvällens ciceron är Camilla Ringquist – skådespelare, sångersk, kompositör och dramatiker som i somras gav ut föreställningen ”Curie” i form av en ljudbok som presenterar Maria Skłodowska-Curies historia berättad genom yngsta dottern Ève – pianist, författare och journalist. Genom fakta, brev, dagboksanteckningar och Èves egna reflektioner får vi komma Marie nära – inte bara som forskare, utan också som kvinna, älskande och ensam mor till två döttrar. Ljudboken berättar om Maria Skłodowska-Curies ensamma kamp, hennes heroiska insatser under första världskriget, förbjuden kärlek och att som polsk invandrare och kvinna slå sig fram i Paris vid förra sekelskiftet. Den specialkomponerade musiken ”Piano Suite Curie” ligger som fond till den starka och dramatiska berättelsen – skriven, tonsatt och uppläst av Camilla Ringquist.

Maria Skłodowska-Curie (1867-1934)

Den 7 november 1867 i Warszawa föddes Maria Skłodowska som kom att bli fysiker, kemist, forskare inom radioaktivitet, upptäckare av två nya radioaktiva grundämnen, radium och polonium. Som Marie Skłodowska Curie blev hon den första och den enda kvinnan som vann Nobelpriset två gånger och den enda personen som vann Nobelpriset i två olika vetenskapliga områden; fysik och kemi. Hon var också den första kvinnan som föreläste på Sorbonne. Hennes upptäckter om radioaktivitet blev banbrytande och la grunden för den strålbehandling som används inom cancervården idag. Hon avled den 4 juli 1934 i Passy, Frankrike.


Polska institutet är också med på ett litet hörn!

Mer information på Kungliga Musikhögskolans hemsida.

För att komma in på konserten måste du kunna visa upp vaccinationsbevis och giltig legitimation.

Scheduled Evenemang >Musik
Kungliga Musikhögskolan, Stockholm Map

Förhandsvisning av filmen “Isolering” på Zita Folkets

Varmt välkommen på förhandsvisning av filmen “Isolering” av Arek Delbowski den 2 juni kl. 18 på Zita Folkets Bio i Stockholm.
02 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Film

Utomhusutställningen V4 Kids: Fantasy walk och picknick

Hjärtligt välkomna till utomhusutställningen “V4 Kids: Fantasy walk” med vackra barnboksillustrationer från Visegradsgruppens fyra länder: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Utställningen visas på staket av alla V4-ambassader i Stockholm.
03 06.2023 22 06.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst, Litteratur

Kammarmusikkonsert med Aleksander Dębicz och Jakub Nowak

Den polske pianisten Aleksander Dębicz och den polskfödde violinisten Jakub Nowak framför ett program med musik av Witold Lutosławski, Karol Szymanowski och Johann Sebastian Bach.
11 05.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik