16.12.2021 - 24.01.2022 Evenemang, Litteratur Karlavägen 35, Stockholm

”Poesi och godhet” – utställning om Cyprian Kamil Norwid i Stockholm 🗺

Informationsutställningen ”Poesi och godhet” med anledning av 200-årsjubileet av Cyprian Kamil Norwids födelse äger rum 16 december 2021 – 24 januari 2022.

I år är det 200 år sedan en av Polens nationalskalder Cyprian Kamil Norwid föddes. Enligt den polska sejmens beslut har året 2021 utropats till Norwids år. Med anledning av jubileet presenterar Polska institutet en utomhusutställning om Norwid som kan tas del av utanför Polens ambassad i Stockholm på Karlavägen 35 från och med den 16 december.

Informationsutställningen, som har skapats i samarbete med Litteraturmuseum i Warszawa (Muzeum Literatury im. A. Mickiewicza), skildrar Cyprian Kamil Norwids liv och verk, med fokus på hans resor och hans liv i utlandet. Den berättar även om poetens personliga bekantskap med de samtida berömdheterna, som till exempel Chopin.

Upphovsmannen till utställningens textinnehåll är Jarosław Mikołajewski, Litteraturmuseets biträdande direktör, poet och expert på Norwid. Texterna om Norwid har översatts till svenska av David Szybek medan alla citat ur Norwids verk är översatta av Jan Henrik Swahn.

CYPRIAN KAMIL NORWID (1821-1883)

Poeten, prosaförfattaren, dramatikern, tecknaren, målaren och skulptören Cyprian Kamil Norwid räknas till de främsta polska romantikerna. Han föddes den 24 september 1821 i Laskowo-Głuchy, en by nära Radzymin utanför Warszawa. I Warszawa gick han på gymnasiet som han hoppade av från för att börja på en privat målarskola. Poesidebuten skedde 1840 då han började publicera sina dikter i diverse Warszawatidningar. 1842 reste han utomlands där han fortsatte sina konststudier. Han återvände aldrig hem igen. Norwid bodde i många olika europeiska städer. I Rom blev han vän med bland andra sin något äldre och redan berömda kollega Adam Mickiewicz och i Paris med exempelvis Juliusz Słowacki och Fryderyk Chopin. Ekonomiska bekymmer tvingade honom att resa till Amerika år 1852. Där ströjobbade han som tecknare och efter en tid återvände han till Europa igen. Urfattig och i stort sett bortglömd dog Cyprian Kamil Norwid i Paris den 23 maj 1883. Han var utan tvekan före sin tid och den välförtjänta uppskattningen kom först långt senare. På grund av den filosofiska stilen kallas han ofta för ”tankarnas poet”.

Foto: Michał Szweycer, Public domain


Utställningen arrangeras i samarbete med Republiken Polens ambassad och pågår till den 24 januari 2022.

from to
Scheduled Evenemang >Litteratur
Karlavägen 35, Stockholm Map

KAMMARKONSERT MED ORKESTERAKADEMIN 🗓 🗺

Den 2 mars kl. 18.00 i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm gästspelar den polske kontrabasisten Jan Kotula från NOSPR i Katowice - med stöd av Polska institutet Stockholm - tillsammans med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi.
02 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik

Artur Szulc berättar om Mars 1968 i

Historikern och författaren Artur Szulc berättar om bakgrunden till och följderna av studentprotesterna som bröt ut den 8 mars 1968 i Warszawa då en uppsättning av Adam Mickiewicz pjäs Dziady på Nationalteatern i Warszawa stoppades. Det blev startskottet för marsrevolten 1968.
08 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN: DIGITAL VISNING AV MAŁGORZATA MIRGA-TAS

I samband med den pågående soloutställningen Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm av den polsk-romska konstnären Małgorzata Mirga-Tas som visas på Göteborgs konsthall i samarbete med Polska institutet i Stockholm visar en av konsthallens värdar dig runt och berättar mer om utställningens tematik och utvalda verk om betydelsefulla röster i den romsksvenska historien för att, den internationella kvinnodagen till ära, uppmärksamma de starka svenskromska kvinnliga aktivister som dedikerat sina liv till att kämpa för romska rättigheter och som Małgorzata Mirga-Tas gestaltar i sin soloutställning.
08 03.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Konst