22.01.2022 - 13.03.2022 Evenemang, Konst Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Konst i Blekinge

Utställning ”Return” av Iwona Zając i Kulturcentrum Ronneby Konsthall 🗺

Kulturcentrum Ronneby Konsthall lärde känna Iwona Zając i samband med projektet Art Line som var ett treårigt konstprojekt där 5 Östersjöländer deltog. De fängslades av hennes muralmålningar, berättelserna och respekten för varvsarbetarna och människorna i Gdańsk.

Iwona Zając utforskar teman som längtan, drömmar, anknytning och det förflutna. Konstnärens praktik bär en respekt för hårt arbete som blir en beståndsdel av hennes verk.

Under projektet Art Line bjöds hon in till Sverige och i Blekinge invigdes. Här invigdes hon i länets traditioner och Blekinges traditionella hängkläden; kompositionen, brodöserna, gemenskapen och tålamodet.

I verket Patience (tålamod), en broderad muralmålning, känner man igen blekingesömmens speciella blomrankor. Kulturcentrum Ronneby Konsthall och Konst i Blekinge är stolta över att presentera dessa som en hyllning av historierna om människors liv på båda sidorna av Östersjön.

I samband med utställningen skapades en katalog “Det hårda arbetets mirakel” om Iwonas konst som kommer att säljas på plats.

Iwona Zając är en samhällsengagerad konstnär. De människor hon arbetar och lever bland är en inspiration för henne. Konstnärliga aktioner i stadsrummet är hennes naturliga miljö, det element där hon helt kan förverkliga sig. Hon skapar sin konst genom att lyssna noga till stadens röst och invånarnas berättelser. Arbetsmetoden har lett till att hon blir igenkänd och populär. Hennes muralmålningar har blivit en del av det offentliga rummet för alltid; trots att de försvann när varvsmuren revs lever de kvar i ”stadens minne”.

Jadwiga Charzyńska, ur katalogen “Det hårda arbetets mirakel”


Iwona Zając är född 1971 i Polen. Utbildad på Gdansk Academy of Fine Arts 1999 och, sedan 2017, doktor i konst vid samma institution.

Läs mer om Iwonas projekt här.

Läs mer om utställningen på Kulturcentrum Ronneby Konsthall.

Projektet är ett samarbete mellan Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Konst i Blekinge och Polska institutet i Stockholm.

from to
Scheduled Evenemang >Konst
Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Konst i Blekinge Map

Konsert med musik av Moniuszko 🗓

I år är det 150 år sedan den främste kompositören av vokalmusik i polsk musikhistoria Stanisław Moniuszko (1819-1872) gick bort. Moniuszko blir kallad ”den polske Schubert” och ”den polska nationella operans fader”. Han skrev 13 andra operor, där de mest kända är den underbara ”Straszny Dwór” /Den hemsökta herrgården/ , ”Halka” och ”Verbum nobile”. Han skrev operetter, mässor och andra religiösa verk, kantater, ballader samt instrumentala verk – för orkester (bl. a. den vackra fantasiouvertyren ”Bajka” /Sagan/), stråkkvartetter och piano.
11 06.2022 Evenemang, Musik

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur – Öppningsevenemang &

Läs&Upptäck Visegrád 4 litteratur är ett program som vill uppmärksamma den litteratur som finns tillgänglig på svenska av författare från Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern (efter den kulturella och politiska alliansen av dessa länder i den så kallade Visegrádgruppen). På så sätt vill vi uppmuntra alla att läsa böcker från Centraleuropa!
08 06.2022 Evenemang, Litteratur

Europeiska språkdagen 2022 🗓

Europeiska språkdagen infaller den 26 september varje år. Syftet är att visa att det är viktigt och roligt med språk. För att fira dagen ordnar Nätverket Språkdagen i Sverige ett språkcafé i Stockholm samt en språktävling för hela landet.
27 09.2022 Evenemang, Språk