22.01.2022 - 13.03.2022 Evenemang, Konst Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Konst i Blekinge

Utställning ”Return” av Iwona Zając i Kulturcentrum Ronneby Konsthall 🗺

Kulturcentrum Ronneby Konsthall lärde känna Iwona Zając i samband med projektet Art Line som var ett treårigt konstprojekt där 5 Östersjöländer deltog. De fängslades av hennes muralmålningar, berättelserna och respekten för varvsarbetarna och människorna i Gdańsk.

Iwona Zając utforskar teman som längtan, drömmar, anknytning och det förflutna. Konstnärens praktik bär en respekt för hårt arbete som blir en beståndsdel av hennes verk.

Under projektet Art Line bjöds hon in till Sverige och i Blekinge invigdes. Här invigdes hon i länets traditioner och Blekinges traditionella hängkläden; kompositionen, brodöserna, gemenskapen och tålamodet.

I verket Patience (tålamod), en broderad muralmålning, känner man igen blekingesömmens speciella blomrankor. Kulturcentrum Ronneby Konsthall och Konst i Blekinge är stolta över att presentera dessa som en hyllning av historierna om människors liv på båda sidorna av Östersjön.

I samband med utställningen skapades en katalog “Det hårda arbetets mirakel” om Iwonas konst som kommer att säljas på plats.

Iwona Zając är en samhällsengagerad konstnär. De människor hon arbetar och lever bland är en inspiration för henne. Konstnärliga aktioner i stadsrummet är hennes naturliga miljö, det element där hon helt kan förverkliga sig. Hon skapar sin konst genom att lyssna noga till stadens röst och invånarnas berättelser. Arbetsmetoden har lett till att hon blir igenkänd och populär. Hennes muralmålningar har blivit en del av det offentliga rummet för alltid; trots att de försvann när varvsmuren revs lever de kvar i ”stadens minne”.

Jadwiga Charzyńska, ur katalogen “Det hårda arbetets mirakel”


Iwona Zając är född 1971 i Polen. Utbildad på Gdansk Academy of Fine Arts 1999 och, sedan 2017, doktor i konst vid samma institution.

Läs mer om Iwonas projekt här.

Läs mer om utställningen på Kulturcentrum Ronneby Konsthall.

Projektet är ett samarbete mellan Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Konst i Blekinge och Polska institutet i Stockholm.

from to
Scheduled Evenemang >Konst
Kulturcentrum Ronneby Konsthall, Konst i Blekinge Map

Konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and

Den 12 december kl. 10.00 börjar konferensen ‘’Cultural transfer between Poland, Finland and Sweden from the Jagiellonian era to the end of the Vasa Dynasty: on the 460th anniversary of Catherine Jagiellon’s arrival to Finland (1562–2022).’’ i Publicum på Åbo universitet, adress: Assistentinkatu 7. Konferensen sker på engelska.
12 12.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia

Czeslaw Slania i vänners minnen: Zygmunt Kuszelewski

Vi fortsätter att uppmärksamma minnet av Czeslaw Slania, världens främste och mest produktive frimärksgravör genom tiderna, med denna intervju med Slanias två vänner och beundrare som bjuder på några personliga berättelser, iakttagelser och anekdoter om Czeslaw "Czesiek" Slania. Intervjufilmen publiceras den 21 oktober på Polska institutets Youtube-kanal, en dag före Czeslaw Slanias födelsedag.
21 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Historia

Adam Zagajewski på liv och död –

Vi rekommenderar varmt samtalet mellan Irena Gronberg och Mats Granberg på Söderköpings Bokhandel & Antikvariat, Storgatan 7, kl. 13.30–14.15 den 15 oktober. Samtalet om den polska poeten Adam Zagajewski som avled på Världspoesidagen 2021 är en av programpunkter på Söderköpings poesifestival.
15 10.2022 Aktuellt, Evenemang, Litteratur