9.03.2022 Evenemang, Historia

Onlinesamtal: ”I de räddades fotspår. Barn och barnbarn till lägerfångar som räddades av de Vita bussarna på besök i Auschwitz.”

Den 27 januari 2022 var det 77 år sedan befrielsen av koncentrations- och dödslägret Auschwitz-Birkenau. Till minne av den dagen och för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag bjuder Polska institutet in till ett onlinesamtal, ”I de räddades fotspår. Barn och barnbarn till lägerfångar som räddades av de Vita bussarna på besök i Auschwitz.” Samtidigt vill vi markera mot krig generellt och i synnerhet mot det pågående kriget i Ukraina.


I samtalet medverkar barn och barnbarn till polska kvinnliga fångar i dödslägret Auschwitz-Birkenau, som efter våren 1945 kom till Sverige tack vare ”Vita bussarna”, Svenska Röda Korsets räddningsaktion. Johanna Söderlund, Jenny Karlsson och professor Adam Zdunek berättar om sina minnen, familjer och sitt gemensamma besök i Auschwitz som ägde rum under hösten 2020 tack vare Polska institutet och i samarbete med PAP (Polska pressagenturen) och MSZ (Polska UD). Samtalet modereras av den svenske historikern och författaren Artur Szulc.

För de flesta besökare är Auschwitz-Birkenau ett museum och en symbol för Förintelsen. De medverkande i det här samtalet har en mycket mer personlig relation till platsen eftersom Jenny och Johannas mormor, Stanisława Zborowiecka, och Adams mor, Bożena Janina Musiewicz, var lägerfångar där. Båda kvinnorna kom till Sverige tack vare Svenska Röda Korsets aktion ”De vita bussarna”. Nu berättar Stanisławas dotterdöttrar och Bożenas son om sin resa till Polen och det gemensamma besöket i Auschwitz-museet. Bożena Janina lyckades att ta med sig ett världsunikt häfte med dikter nedskrivna av lägerfångar. Häftet utgjorde en central del av utställningen „Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)” som anordnades på Polska institutet våren 2020.


Vad innebar det för dessa två unga polska kvinnor att vara tillfångatagna av Gestapo? Att överleva Auschwitz? Hur påverkar sådana tunga erfarenheter ens barn och de kommande generationerna? Kan man återgå till ett lyckligt liv efter det här? Vilka tankar och funderingar väckte det senaste besöket i Auschwitz-museet? Samtalet „I de räddades fotspår” försöker hitta svar på en rad personliga frågor och undersöker de traumatiska erfarenheterna från andra världskriget som ens närmaste drabbades av.

Svenska Röda Korsets aktion ”De vita bussarna” räddade många polska kvinnor från koncentrationslägren till Sverige. Enligt min uppfattning var de unga stolta ”nybyggare” som efter vedermödor fann sin väg in i det svenska samhället på ett berömvärt sätt. Att återfinna Lyckan för sin egen del var det nog si och så med. Men vi barn och barnbarn  som är vittnen till deras styrka och strävan hoppas jag  kan bidra med att göra dem fortsättningsvis stolta när de följer oss där från sin himmel.

Adam Zdunek

Bożena Janina Zdunek och Stanisława Zborowiecka kom till Sverige genom Svenska Röda Korsets aktion “De vita bussarna” som organiserades våren 1945 för att rädda fångar i tyska koncentrationsläger, däribland kvinnliga fångar från KL Ravensbrück. Svenska Röda Korsets stora organisatoriska insats, med hjälp av svenska regeringen, bidrog till att det gick att rädda de flesta av de fångar som fördes till Sverige 1945: nordbor, polacker, andra nationaliteter från Europa och Sovjetunionen samt judar. Det finns ett rikt arkiv med vittnesmål från dem som räddats med Vita bussarna vid Lunds universitet.

Bożena Janina Zdunek, f. Musiewicz (1918-2015) föddes i den lilla byn Siwki i Volynien, i dåvarande Polen. Vid krigsutbrottet den 1 september 1939 tjänstgjorde hon i Warszawa som volontär i Röda Korset. Hon blev arresterad av Gestapo för sin partisanverksamhet när hon arbetande på järnvägstelegrafen i staden Kielce. Hon var då aktiv inom motståndsrörelsen AK. Hon blev torterad och förhörd av Gestapo i Radom. Efter ett antal månader skickades hon till det tyska koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Hon var s k “politisk fånge” nummer 46 454 i KL Auschwitz-Birkenau från juni 1943 till och med augusti 1944 då hon transfererades till KL Ravensbrück nära Berlin. Genom Svenska Röda Korsets aktion känd som ”De vita bussarna” blev hon befriad i slutet av april 1945 och kom till Malmö den 1 maj 1945. Efter en kortare tid kom Bożena till Svängsta i Blekinge där hon träffade och gifte sig med Jerzy Januariusz Zdunek, även han räddad av Svenska Röda Korset.

Stanisława Zborowieckasenare Steffi Pantzar (1926-2016) föddes i Wiatrowiec nära Wągrowiec, Polen. Vid krigsutbrottet ska hennes bror Józef ha varit en partisan och motståndsman vilket gjorde att familjen hamnade i Gestapos register. När Polen invaderades och tyskarna tog över polackernas hem och gårdar blev den unga Stanisława beordrad att vara hembiträde på en gård en bit hemifrån. Då hon rymde därifrån hämtades hon till det lokala fängelset i Wronki. Där skulle hon avtjäna sitt straff under ett år och sedan återvända hem, men istället hamnade hon i Auschwitz-Birkenau där hon var fånge mellan åren 1943 – 1944. Därefter transfererades hon till KL Ravensbrück. Genom det Svenska Röda Korsets aktion ”De vita bussarna” blev hon befriad och efter att ha varit en av passagerarna på det historiska s k Spöktåget kom Stanisława till Malmö den 1 maj 1945. Efter en karantän blev Aneby i Småland hennes nya bostadsort, där hon ska ha fått arbete på en textilfabrik och hon träffade Nils Erik William Pantzar, de gifte sig och snart födde hon två barn, först en son Leif (1947) och sedan en dotter, Johannas och Jennys mamma Annika (1949).Mer om onlineutställning ”Häftet med dikter från Auschwitz. Historien om B.J. Zdunek (f. Musiewicz)”
Mer om en studieresa till Auschwitz – ”I Stanisława Zborowieckas fotspår”
Mer om onlineutställning ” Vita bussarna – åter till livet”

Scheduled Evenemang Historia

Wisława Szymborska 100 år – invigning av

Det är i år 100 år sedan den polska poeten Wisława Szymborska föddes. På Kulturbiblioteket uppmärksammas detta genom en utställning av bilder tagna av fotografen Joanna Helander. Utställningen och invigningen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Polska institutet. Utställningen pågår mellan 9 december 2023 och 6 januari 2024.
01 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik