2.04.2022 - 27.04.2022 Design, Evenemang galleri blås & knåda, Hornsgatan 26, Stockholm

Monika Patuszyńskas utställning “TransForms” på galleriet blås & knåda i Stockholm 🗺

I april 2022 på galleriet blås & knåda i Stockholm öppnas utställningen ”TransForms” med unika keramikverk av den polska konstnären Monika Patuszyńska. Utställningen blev inställt på grund av pandemin förut men nu, på lördag, den 23 april kl. 11.00 kommer alla konstälskare äntligen kunna besöka den i Stockholm.

Kom till Blås&Knåda på lördag och träffa konstnären själv!

Utställningen anordnades i samarbete med Polska institutet i Stockholm.


Monika kommer även att hålla två korta presentationer om hur man jobbar med keramiken under årets Kulturnatt Stockholm den 23 april. Missa inte att besöka galleriet blås&knåda under den magiska lila natten i Stockholm! Läs mer på Kulturnattens hemsida.

Monika arbetar med keramik och använder sin egen gjutteknik för att ge liv till unika variationer av klassiskt porslin. I sitt konstnärliga skapande motsätter hon sig upprepning och symmetri som är egenskaper ofta förknippade med brukskonst. Hon är fascinerad av alla slags deformationer i form av ojämnheter, hål eller repor. Genom att blanda deformationer med det släta och likformiga skapar hon sammanhängande serviser som överraskar med sina originella och ”retsamma” former.

Vill du veta mer om Monika så kan du titta på en kortfilm om keramiken ‘Breaking the mould’ som producerades 2020 i samarbete med Polska institutet i Stockholm.

from to
Scheduled Design >Evenemang
galleri blås & knåda, Hornsgatan 26, Stockholm Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik